Nedelja,
2. 7. 2023,
9.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,93
spopadi Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Natisni članek

Nedelja, 2. 7. 2023, 9.30

1 leto

494. DAN VOJNE V UKRAJINI

Na jugu Rusije odjeknila močna eksplozija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,93

Po navedbah ruskih medijev je v bližini vojaškega letališča na jugu Rusije odjeknila močna eksplozija. Ruska vojska je medtem ponoči po 12-dnevnem premoru Kijev spet napadla z droni. Tokrat naj bi zračna obramba sestrelila vse drone, zato o žrtvah in večji škodi ne poročajo. Medtem se Rusi spopadajo s svojimi težavami: odpovedali naj bi velik letalski sejem Maks, ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka Rusije pa pripravlja predlog zakona, ki bi začasno prepovedal potovanja bližnjih sorodnikov visokih uradnikov v t. i. neprijazne države.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.44 Na jugu Rusije odjeknila močna eksplozija
13.00 Ruski izstrelki zadeli stolpnico, lekarno in gostilno
12.00 Prigožinovi mediji bodo ugasnili
11.15 Poljaki pošiljajo okrepitve na mejo z Belorusijo
9.00 Rusi naj bi odpovedali mednarodni letalski sejem Maks
8.15 Zelenski svari pred eksplozijo v Zaporožju
7.35 Prepovedali bi potovanja sorodnikov visokih uradnikov
7.15 Rusija je čez noč izvedla napad z brezpilotnimi letali na Kijev

18.44 Na jugu Rusije odjeknila močna eksplozija

Po navedbah ruskih medijev je v bližini vojaškega letališča na jugu Rusije odjeknila močna eksplozija. Domnevna eksplozija je odjeknila v pristaniškem mestu Primorsko-Ahtarsk v ruski regiji Krasnodar.

Ruska zračna obramba naj bi sestrelila raketo, ki je letela proti območju. Po besedah ​​guvernerja regije Krasnodar v eksploziji ni bilo poškodovanih ali povzročena škoda. Ukrajinski svetovalec Anton Geraščenko je na Twitterju objavil videoposnetek, ki naj bi prikazoval posledice eksplozije.

Krasnodar leži ob Azovskem morju in blizu Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

13.00 Ruski izstrelki zadeli stolpnico, lekarno in gostilno

Med ruskim obstreljevanjem so izstrelki leteli tudi proti stanovanjski soseski v Hersonu, pri čemer je bilo po poročilu regionalne vojaške uprave ranjenih več ljudi, poroča portal Kyiv Independent. Izstrelki so zadeli stolpnico, lekarno in gostinski lokal. Med žrtvami je tudi 50-letni moški. Več ljudi so pripeljali v bolnišnico.

12.00 Prigožinovi mediji bodo ugasnili

Medijski holding Jevgenija Prigožina bodo po besedah direktorja novičarske strani RIA FAN Jevgenija Zubareva ugasnili. Patriot Media, katerega najbolj prepoznavna je bila prav novičarska stran RIA FAN, je imel zelo močno nacionalistično in prokremeljsko uredniško linijo, pozitivno pa je seveda poročala tudi o Prigožinu in njegovi skupini Wagner, poroča Reuters. Zubarev ni navedel razloga za odločitev, da mediji pod okriljem Patriot Media nehajo poslovati. Ruski časnik Kommersant je v petek poročal, da je državni nadzornik komunikacij Roskomnadzor blokiral medije, povezane s Prigožinom, a pri tem ni navedel nobenega razloga. 

11.15 Poljaki pošiljajo okrepitve na mejo z Belorusijo

Poljska bo mejo z Belorusijo poslala 500 policistov, je v napovedal notranji minister Mariusz Kaminski, poroča Reuters. "Zaradi napetih razmer na meji z Belorusijo sem se odločil okrepiti naše sile s 500 poljskimi policisti iz preventivnih in protiterorističnih enot," je zapisal na Twitterju.

Prejšnji teden je Varšava napovedala poostritev varnostnih ukrepov na meji zaradi zaskrbljenosti glede prisotnosti skupine Wagner v Belorusiji. 

9.00 Rusi naj bi odpovedali mednarodni letalski sejem Maks

Najnovejše obveščevalno poročilo britanskega ministrstva za obrambo navaja, da je Rusija odpovedala letošnji mednarodni letalski miting Maks, najverjetneje zaradi varnostnih težav po nedavnih napadih na letala brez posadke v državi.

Maks, ki je na sporedu vsako drugo leto, poteka na letališču Zhukovsky v bližini Moskve, na sejmu pa predstavljajo dosežke ruskega civilnega, vojaškega in vesoljskega letalskega sektorja. Sejem je eden ključnih dogodkov za ruski letalski sektor, ki na njem sklene vrsto mednarodnih poslov. Sektor se sicer spopada tudi s posledicami mednarodnih sankcij, zaradi katerih ima težave pri zagotavljanju sestavnih delov. Poleg tega država visoko usposobljene strokovnjake novači v vojsko, na primer v vojaške enote vesoljske agencije Roscosmos. 

8.15 Zelenski svari pred eksplozijo v Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril pred resno grožnjo, da bi lahko bila Rusija pripravljena sprožiti lokalizirano eksplozijo v jedrski elektrarni Zaporožje. Pri tem je kot vir svojih informacij navedel ukrajinsko obveščevalno službo in pozval k večji mednarodni pozornosti razmeram v največji jedrski elektrarni v Evropi. Odkar ga je lani zasegla, ga je Moskva spremenila v vojaško oporišče, iz katerega obstreljuje ukrajinska mesta čez akumulacijsko jezero na reki Dneper.

7.35 Prepovedali bi potovanja sorodnikov visokih uradnikov

Ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka Rusije pripravlja predlog zakona, ki bi začasno prepovedal potovanja bližnjih sorodnikov visokih uradnikov v t. i. neprijazne države, poroča državna tiskovna agencija RIA. Rusija meni, da so vse države, ki so jo zaradi invazije na Ukrajino prizadele s sankcijami, neprijazne. Omejitve bi lahko veljale tudi za bližnje sorodnike najvišjih uradnikov organov pregona, sodnikov, glavnih menedžerjev državnih korporacij in upravnega odbora centralne banke. Član spodnjega doma ruskega parlamenta Sergej Karginov je dejal, da potovanja v te zahodne države niso "le nedopustna, ampak tudi nevarna".

7.15 Rusija je čez noč izvedla napad z brezpilotnimi letali na Kijev

Rusija je po 12-dnevnem premoru Kijev čez noč spet napadla z brezpilotnimi letali, je dejal ukrajinski vojaški uradnik, pri čemer so sistemi zračne obrambe uničili vse tarče, ki so se jim približale. "Še en napad sovražnika na Kijev," je dejal Serhiy Popko, generalpolkovnik, ki vodi kijevsko vojaško upravo.