Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 9. 2014,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srbija Beograd gej

Sobota, 27. 9. 2014, 17.37

7 let, 12 mesecev

Parada ponosa v Beogradu še pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Usoda parade ponosa, ki bi se morala v Beogradu odviti v nedeljo, je zaradi vprašanja zagotavljanja varnosti udeležencev še negotova.

Končna odločitev o tem, ali jo bodo speljali ali ne, bo padla drevi okoli 21. ure. Odločitev bodo sprejeli na seji urada za koordinacijo dela varnostnih služb, ki se je bo udeležil tudi srbski premier Aleksandar Vučić. Ta se zvečer vrača z obiska v Nemčiji.

"Ali je bila podpora iskrena, bomo videli jutri" Organizatorji parade ponosa so pojasnili, da tudi sami ne vedo, ali se bo shod dejansko zgodil ali ne. Verjamejo pa, da bo do tega prišlo, saj so letos podporo dogodku izrazile vse institucije, kar dokazujejo tudi številni sestanki z ministri, tudi notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem. "Ali je bila podpora iskrena, bomo videli jutri, ko bo znano, ali se bo parada zgodila," je pojasnil predstavnik organizacijskega odbora parade Boban Stojanović.

Oblasti so preventivno prepovedale nedeljske nogometne tekme Skupnost istospolno usmerjenih naj bi v nedeljo v srbski prestolnici parado ponosa pripravila prvič po štirih letih. Že vnaprej je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale nedeljske nogometne tekme.

Leta 2010 je bilo v spopadih ranjenih več kot 150 ljudi Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos.

Pred kratkim so v Beogradu pretepli nemškega gejevskega aktivista Napetosti v mestu so velike. Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral nato zaradi hudih poškodb glave preživeti več dni v bolnišnici. Stefanović je sicer pozval vse državljane, naj se vzdržijo nasilnih dejanj. Opozoril pa je, da bi oblasti lahko vseeno prekinile parado, če bi prišlo do hudega ogrožanja reda in miru.

Vučića na paradi ponosa ne bo Premier Aleksandar Vučić je tudi zagrozil, da bodo tiste, ki bodo sprožili incidente, doletele zelo hude kazni. A večinoma navijaške skupine se tovrstnih groženj ne bojijo in so že napovedale svoja zborovanja proti paradi ponosa. Parade naj bi se sicer v znak podpore udeležili tudi nekateri člani srbske vlade. Vučić pa je udeležbo odklonil. "Moja dolžnost je, da zagotovim varnost vsem. Toda na noben način pa se ne mislim udeležiti parade," je dejal v četrtek.

Srbska pravoslavna cerkev: Parada je nemoralna Proti paradi se je izrekel tudi vrh srbske pravoslavne cerkve. Patriarh Irenej je parado homoseksualcev označil za "nemoralno (...), ki jo vsiljuje gejevski lobi in njihovi evropski mentorji".

EU pritiska na Srbijo Srbija je sicer pod vse večjim pritiskom Evropske unije, da mora zagotoviti spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Pritisk se je še posebej okrepil, potem ko je Srbija v začetku leta začela pristopna pogajanja z EU.

Ne spreglejte