Torek,
19. 6. 2018,
9.34

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

9

Natisni članek

otroci migranti Donald Trump Melania Trump Kirstjen Nielsen

Torek, 19. 6. 2018, 9.34

5 let, 10 mesecev

Otroci travmatizirani, Trump krivdo prelaga na demokrate

Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

9

Zaradi politike ničelne tolerance je bilo samo od sredine aprila do konca maja na meji med Mehiko in ZDA staršem odvzetih okoli dva tisoč mladoletnih otrok. Potem ko so novinarji poročali o nesprejemljivem stanju, v katerem so otroci, je ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen zatrdila, da je za otroke dobro poskrbljeno. Predsednik Donald Trump krivdo za takšno politiko še vedno prelaga na demokrate.

 

V starem skladišču v južnem Teksasu na stotine otrok, ločenih od svojih staršev, čaka v kletkah, ki so jih ustvarili s kovinskimi ogradami. V eni kletki je tudi 20 otrok. Okrog so raztresene plastenke vode, vrečke čipsa in velike folije, ki naj bi jim služile kot odeje, je poročal Guardian.

V nedeljo je ameriška obmejna patrulja omogočila novinarjem, da so na kratko obiskali objekt, v katerem nastanijo družine, aretirane na južni meji. To je posledica Trumpove politike "ničelne tolerance" in posledičnega ločevanja družin priseljencev, ki želijo nezakonito prestopiti državno mejo iz Mehike v Ameriko.

Travmatizirani tudi zelo majhni otroci

V velikem temnem objektu je bilo več kot 1.100 ljudi, ki so bili razdeljeni v ločena krila za otroke brez spremstva, odrasle, ki so bili sami, ter matere in očete z otroki. Kletke vsakega krila se odprejo do skupnih območij za uporabo prenosnih sanitarij. Razsvetljava je prižgana noč in dan.

Ena od najstnic je zagovornici, ki jo je obiskala, povedala, da je pomagala več dni skrbeti za deklico, ki je ni poznala, ker je bila njena teta nekje drugje v objektu. Povedala je, da je morala druge v celici naučiti, kako deklici zamenjati pleničko. Ko je zagovornica začela uradnikom postavljati vprašanja, so jo združili s teto, a štiriletnica je bila tako pretresena, da ni niti govorila, le zvita je bila v klobčič, je o tem, da je bila zagovornica pretresena nad videnim, povedala Michelle Brane, direktorica programa za pravice migrantov pri Komisiji za begunke.

Pred dnevi je CNN poročal celo o primeru, ko naj bi doječi materi v priporu hčerko odvzeli kar med dojenjem, kar je medijem povedala odvetnica, ki je mater iz Hondurasa zastopala. Ko se je mati poskušala temu upreti, so jo vklenili. Med odvzetimi otroki naj bi bil po poročanju ameriške organizacije Kids in the need of Defense tudi 11-mesečni dojenček.

Strokovnjaki pozivajo oblasti, naj prenehajo ločevati, saj se s tem dela nepopravljiva škoda in so lahko otroci s takšno travmo zaznamovani do konca svojega življenja.

Samo od sredine aprila do konca maja staršem odvzeli že okoli dva tisoč mladoletnikov

Od staršev so samo od 19. aprila do konca maja letos ločili že okoli dva tisoč otrok. Pred tem so od oktobra 2016 do februarja 2018 staršem odvzeli 1.800 otrok, številka naj bi bila še veliko večja, saj ne vključuje vmesnega obdobja.

Odvzemi otrok so tako številčni, vse odkar je generalni državni tožilec Jeff Sessions oznanil politiko ničelne tolerance. Na podlagi te uradniki ministrstva za domovinsko varnost prav vsakega, ki mejo prečka nezakonito ali pri prestopu meje zaprosi za azil, aretira, mu vzame otroke, če so prišli z njim, in ga odvede v zapor, kjer počaka do sodne obravnave. Po odsluženju kazni jih deportirajo, medtem ko otroci pogosto ostanejo v ZDA in starši pogosto ne vedo niti tega, kje so.

Anketa ameriške univerze Quinnipiac ugotavlja, da 66 odstotkov Američanov nasprotuje politiki ločevanja otrok od staršev, ki jo je začela in jo izvaja vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa. Tej politiki nasprotuje 91 odstotkov demokratov in le 35 odstotkov republikancev. Kar 55 odstotkov republikancev podpira odvzemanje otrok staršem.

Anketa tudi ugotavlja, da 50 odstotkov Američanov meni, da je Trump preoster do nezakonitih priseljencev, 33 odstotkov jih meni, da vodi ustrezno politiko, 13 odstotkov pa, da bi moral biti še bolj oster. Kar 79 odstotkov Američanov meni, da bi morali nezakoniti priseljenci, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali njihovi starši, ostati v ZDA in dobiti državljanstvo. Temu nasprotuje 15 odstotkov Američanov, poroča STA.

ZDA zavračajo kritike zaradi odvzemanja otrok azilantom

Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je v ponedeljek zavrnila kritike vladne politike odvzemanja otrok azilantom in zatrdila, da vlada le uveljavlja zakonodajo. Vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa kritizirajo tako doma kot v tujini, med njimi pa je celo njegova soproga Melania Trump.

Trump je na kritike v ponedeljek odgovoril kljubovalno in zagotovil, da se bo politika nadaljevala, ker dokler je on na oblasti, ne bo dovolil, da bi ZDA postale taborišče za begunce in azilante. Obenem še naprej vztraja, da so za njegovo politiko krivi demokrati, čeprav imajo v kongresu večino njegovi republikanci, noben zakon pa zveznim agentom ne nalaga, da staršem odvzemajo otroke.

Nielsenova vztraja, da je treba spremeniti zakon, ki ga ni, in pravi, da ne delajo nič drugega kot uveljavljajo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Ameriške televizije so bile medtem v ponedeljek polne podob zaprtih otrok, tudi v kletkah zasilnih skladišč, ki jih je objavilo ministrstvo za domovinsko varnost, in tonskih posnetkov majhnih otrok, ki jočejo za mamo. 

Ameriška vlada je včeraj objavila fotografije taborišča v Teksasu, kjer naj bi bili nastanjeni otroci migrantov. Stanje, prikazano na fotografijah, se močno razlikuje od stanja, ki so ga ob obisku videli novinarji. 

Fotogalerija
1 / 21
Proti politiki svojega moža tudi Melania Trump

V redki izjavi glede vprašanj, ki zadevajo politiko, je Melania Trump prek predstavnice za stike z javnostjo sporočila svoje mnenje glede krize priseljevanja, ki poteka na ameriški meji z Mehiko.

Kot je dejala prva dama, ji ni všeč, da so otroci ločeni od svojih staršev, in upa, da bosta obe strani vendarle našli skupni jezik in dosegli uspešno reformo priseljevanja, je sporočila njena vodja komuniciranja Stephanie Grisham, je poročal CNN.

"Verjamem, da moramo biti država, ki sledi svojim zakonom, a hkrati tudi država, ki vlada s srcem," je dejala Melania.

Voditeljica demokratov ministrico za domovinsko varnost pozvala k odstopu

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je po obisku centra za pridržanje migrantov v San Diegu pozvala Trumpa, naj preneha nečloveško in barbarsko politiko, Nielsenovo pa po novinarski konferenci v Beli hiši pozvala k odstopu.

Oglašati so se začela tudi podjetja. Microsoft je položaj obsodil in pozval Trumpovo vlado, naj spremeni politiko, kongres pa naj sprejme ustrezno zakonodajo, da se to ne bo več dogajalo.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je napovedal predlog zakona, ki bo preprečil ločevanje družin in sporočil, da so vsi Američani upravičeno zgroženi nad tem, kar vidijo. Med drugim gre za podobe, kako vlečejo otroke stran od mater in očetov. "To se mora takoj prenehati," je dejal Cruz, sicer doslej trden zaveznik Trumpa v senatu.

Trump in njegov pravosodni minister Jeff Sessions ter Nielsenova so se za novo politiko odločili zaradi naraščanja pritoka nezakonitih priseljencev v ZDA. Samo maja so pri tem ujeli 52.000 ljudi.