Četrtek,
20. 3. 2014,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

samomor delavci

Četrtek, 20. 3. 2014, 12.15

8 let

Orange – tovarna samomorilnih oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zadnjem valu samomorov delavcev telekomunikacijske družbe Orange med letoma 2008 in 2009 se zgodba ponavlja v še večjem obsegu.

Samo v letu 2014 si je življenje vzelo že 10 delavcev družbe, ki sicer zaposluje 100 tisoč delavcev, kar je precej več kot leto prej, ko si je življenje vzelo 11 delavcev, piše Jutarnji list. Sicer pa je družbo val samomorov pretresel med letoma 2008 in 2009, ko si je življenje vzelo kar 35 delavcev.

Do 2020 bodo odpustili kar 30 tisoč delavcev Razlogi za tako alarmantne razmere naj bi bili v dejstvu, da namerava podjetje do leta 2020 odpustiti kar 30 tisoč delavcev, kar povzroča stres in strah pred morebitno izgubo službe. Sindikati so tako že prejšnji mesec izdali skupno opozorilo "zaradi ogrožanja zdravja in varnosti zaposlenih".

Kot še navaja dopisnica iz Francije za Jutarnji list, tako drastične reorganizacije podjetja v Franciji v zadnjih dveh desetletjih ne pomnijo, v ozadju pa naj bi bila brezkompromisna konkurenca, ki naj bi jo povzročil prihod četrtega telekomunikacijskega na francoski trg.

Vodstvo podjetja se sicer zaveda porasta samomorov, a poudarja, da je treba vsak primer obravnavati individualno: "Novi primeri opozarjajo na previdnost, vendar pa je uprava odločena v svoji nameri, da izboljša kakovost življenja na delu." Da vodstvo družbe mora ustrezno ukrepati, je bila jasna tudi francoska ministrica za zdravje Marisol Tourain.

In kako je v Sloveniji? Zadnji primer, ko je nezadovoljen delavec, ki ni dobila plačila za svoje delo, vzel usodo v svoje roke, se je zgodil oktobra lani Mariboru. Ker namreč kljub prošnjam ni dobil plačila, je prišel na sedež podjetja ter tam najprej ustrelil svojega šefa in njegovega sina, nato pa je sodil še sebi. Šlo je za tako imenovan razširjeni samomor.

In čeprav število samomorov v Sloveniji v zadnjem času upada – desetletja se je število samomorov vrtelo okoli številke 600 na leto, kar nas je uvrščalo v sam vrh evropske lestvice –, je ta zdaj malo nižja, pa so stiske ljudi v času, ko vedno več ljudi, morda celo kljub rednemu dohodku, nima ne za plačilo položnic ne za kruh, zelo velike.