Ponedeljek,
10. 12. 2018,
10.22

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

2

Natisni članek

Mohamed bin Salman mučenje umor Džamal Hašokdži

Ponedeljek, 10. 12. 2018, 10.22

5 let, 4 mesece

Hašokdžijeve zadnje besede: Ne morem dihati. Ne morem dihati.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

2

Džamal Hašodži | Savdskega novinarja Džamala Hašokdžija so 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu umorili savdski agenti. | Foto Reuters

Savdskega novinarja Džamala Hašokdžija so 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu umorili savdski agenti.

Foto: Reuters

Prepisi zvočnih posnetkov zaslišanja, mučenja in umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki jih je objavil CNN, razkrivajo, da so savdski agenti o poteku likvidacije na savdskem konzulatu v Istanbulu obveščali svoje nadrejene v Riadu. Informacije o poteku umora naj bi prejeli tudi posamezniki iz krogov blizu savdskega princa Mohameda bin Salmana.

Po poročanju CNN - ta se sklicuje na neimenovani vir, ki je prebral prepise zvočnih posnetkov umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija - so omenjeni povzetki relativno kratki in ne vsebujejo veliko dialoga. Kljub temu je iz prepisov jasno razvidno, da pri dogodku, ki se je zgodil v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu, ni šlo za splet nesrečnih okoliščin, ampak za načrtno usmrtitev novinarja in kolumnista Washington Posta.

Jared Kushner, Donald Trump
Novice Trumpov zet svetoval savdskemu princu po umoru novinarja

Zadnje besede Hašokdžija: Ne morem dihati

Džamal Hašokdži je v prostore savdskega konzulata v Istanbulu 2. oktobra vstopil v času kosila. Če je novinar sprva mislil, da bo šlo za rutinski obisk konzulata, katerega izkupiček bo pridobitev potrebnih dokumentov za poroko s turško zaročenko Hatice Cengiz, je kmalu spoznal, da srečanje ne poteka po njegovih prvotnih načrtih.

Kot je razvidno iz prepisov posnetka, ki jih je objavil CNN, je Hašokdžija na konzulatu naprej presenetila prisotnost nekdanjega savdskega diplomata in obveščevalca Maherja Abdulaziza Mutreba, ki je pogosto spremljal savdskega princa Mohameda bin Salmana.

"Ne morem dihati. Ne morem dihati. Ne morem dihati," so se glasile zadnje besede savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki je bil kasneje umorjen. Njegovega trupla turški preiskovalci do zdaj še niso našli. | Foto: Reuters "Ne morem dihati. Ne morem dihati. Ne morem dihati," so se glasile zadnje besede savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki je bil kasneje umorjen. Njegovega trupla turški preiskovalci do zdaj še niso našli. Foto: Reuters

Hašokdži je Mutreba, ki ga je poznal s savdskega veleposlaništva v Londonu, vprašal, kaj počne na konzulatu v Istanbulu. Ta mu je odvrnil: "Vračaš se." Zakaj bi se moral Hašokdži vrniti v Savdsko Arabijo, prepisi posnetkov ne razkrivajo. Hašokdži je Mutrebu dejal: "Tega ne moreš storiti. Ljudje zunaj čakajo."

Dialog se je nato nenadoma končal, Hašokdžija naj bi nato napadla skupina ljudi. V prepisih je navedena mešanica različnih zvokov, kmalu se pojavijo novinarjeve zadnje besede, ki je kritično poročal tudi o savdskem državnem vodstvu v Riadu. "Ne morem dihati. Ne morem dihati. Ne morem dihati," je ponavljal novinar, medtem ko se je boril za življenje. 

Džamal Hašodži
Novice Turški zunanji minister razkril grozljivo vsebino posnetkov Hašokdžijevega umora

Savdski agenti so o poteku umora obveščali nadrejene v Riadu

V prepisu se nato pojavi vodja oddelka za forenzično medicino na savdskem notranjem ministrstvu v Riadu Salah Muhammad Al Tubaigi. Hašokdži v tem trenutku še ni bil mrtev, saj so v prepisih navedeni zvoki krikov, sopihanja in vzdihovanja, nato pa tudi zvoki žage in rezanja.

Tubaigi naj bi takrat drugim ljudem v sobi, ki niso identificirani, dal naslednja navodila: "Dajte v ušesa slušalke in poslušajte glasbo tako kot jaz." S tem naj bi napadalcem svetoval, kako naj odmislijo hrumeč in predirljiv zvok žage. Iz prepisov posnetkov sicer ni točno razvidno, kdaj natančno je Hašokdži umrl.

Po podatkih ameriške obveščevalne agencije Cia je umor novinarja naročil savdski princ Mohamed bin Salman. | Foto: Reuters Po podatkih ameriške obveščevalne agencije Cia je umor novinarja naročil savdski princ Mohamed bin Salman. Foto: Reuters

Povzetki posnetkov, ki jih je zabeležila Hašokdžijeva pametna ura - ta je bila sihronizirana s pametnim telefonom, ki ga je novinar pustil pri zaročenki -, pa razkrivajo, da je Mutreb na prizorišču dogodka opravil vsaj tri telefonske klice in da je v Riad posredoval informacije o poteku likvidacije novinarja. 

"Povej tvojim, da je stvar opravljena. Stvar je opravljena," je izjavil Mutreb, pri čemer naj bi se beseda tvoji nanašala na njegove šefe oziroma nadrejene. Po poročanju CNN turške oblasti verjamejo, da je Mutreb informacije posredoval visokim predstavnikom savdskih oblasti v Riadu, med drugim tudi posameznikom blizu princa bin Salmana.

Donald Trump
Novice Turčija v primeru Hašokdži: Trump si zatiska oči

Cia: Umor novinarja je naročil savdski princ

Posnetke zaslišanja, mučenja in usmrtitve Hašokdžija so po poročanju CNN od turških oblasti prejele le ZDA in Savdska Arabija, vendar naj bi prepisi omenjenih posnetkov krožili tudi med turškimi in savdskimi zavezniki v Evropi. Riad je sprva zavračal kakršnokoli poznavanje usode novinarja, nato pa je ponudil več razlag za dogodek, med drugim tudi, da so savdski agenti Hašokdžija ubili pomotoma.

Savdske oblasti med drugim zanikajo, da bi bil v umor novinarja vpleten savdski princ bin Salman. Po poročanju CNN naj bi razkritje prepisov posnetkov umora novinarja povečalo pritisk na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zaradi umora novinarja vendarle ukrepa proti Savdski Arabiji.

Trump do zdaj ni bil naklonjen ukrepom proti ključni zaveznici ZDA na Bližnjem vzhodu, pred kratkim naj bi se po neuradnih informacijah sporekel tudi s Cio, katere obveščevalci so v svoji preiskavi ugotovili, da je umor novinarja osebno naročil prav savdski prestolonaslednik bin Salman.