Četrtek,
16. 8. 2012,
9.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pakistan

Natisni članek

Četrtek, 16. 8. 2012, 9.37

8 let, 3 mesece

Odgovornost za napad pakistanskega oporišča prevzeli islamski skrajneži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V napadu na pakistansko letalsko oporišče je umrlo deset ljudi, odgovornost za napad pa so prevzeli pakistanski talibani.

Več skrajnežev, ki so na sebi imeli vojaške uniforme in pasove z bombami, je tik pred sončnim vzhodom vdrli na pakistansko oporišče Minhas, ki je v mestu Kamra blizu prestolnice Islamabada. Pakistanske varnostne sile so v bojih, ki so izbruhnili po napadu, ubili devet skrajnežev, umrl pa je tudi eden od varnostnikov. Med ranjenimi je tudi poveljnik oporišča, vendar je njegovo stanje stabilno.

Po besedah očividca Hafeeza Aulakha, policista, ki je varoval vhod pred oporiščem, naj bi skrajneži najprej oporišče napadli z minometi, pri čemer so poškodovali eno letalo. Nato so splezali čez 2,7 metra visoko steno oporišča, na vrhu katere je bodeča žica, kljub temu pa niso dosegli hangarjev, saj so jih prej ustavile varnostne sile oporišča.

Nekateri celo namigujejo, da je napad povezan s pakistanskim jedrskim programom, vendar so pakistanske oblasti takšna ugibanja že zanikala. "Nobeno letalsko oporišče ni oporišče z jedrskim orožjem," je povedal tiskovni predstavnik oporišča. So pa na morebitne napade skrajnežev opozorila druga oporišča v državi.

Odgovornost za napad prevzeli islamski skrajneži

Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani, ki so v preteklosti že večkrat napadli vojaška oporišča. Maja lani so napadli oporišče Mehran v Karačiju in ubili deset vojakov, spopadi pa so takrat trajali kar 17 ur. Kot so sporočili, so se za napad odločili, ker so letala iz Minhasa napadala in ubijala njihove borce. Posvetili so ga pokojnemu vodji teroristične mreže Al Kaida Osami bin Ladnu. Tiskovni predstavnik talibanov Ehsanula Ehsan je še dejal, da so oporišče napadli štirje borci, ki jim je uspelo uničiti tri letala in ubiti več deset vojakov.

Oporišče Minhas je sicer eno večjih letalskih oporišč v državi, kjer je približno 30 bojnih letal, med njimi tudi novi tipa JF-17, ki so ga Pakistanci razvili skupaj s Kitajci in ki jih sestavljajo ravno v tem oporišču.