Sreda,
29. 2. 2012,
14.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Srbija

Natisni članek

Sreda, 29. 2. 2012, 14.33

8 let, 3 mesece

Odbor Evropskega parlamenta o napredku Srbije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je predčasno, zaradi spremembe dnevnega reda, obravnaval osnutek poročila o napredku Srbije poročevalca Jelka Kacina (Alde) in 178 predlogov sprememb.

Glasovanje o osnutku poročila in vloženih dopolnilih bo v četrtek dopoldne. Tokratna razprava je potekala v izrazito pozitivnem in konsenzualnem vzdušju, saj imajo predlogi kompromisnih amandmajev široko podporo kar šestih političnih skupin. Odbor je tudi soglasno pozdravil torkovo priporočilo zunanjih ministrov EU, da na vrhu EU, ki bo v četrtek in petek, Srbiji dodelijo status kandidatke.

Člani odbora upajo, da se bo položaj manjšin v Srbiji še izboljšal So pa v razpravi člani odbora izpostavili pogoje za delovanje manjšin v Srbiji in izrazili pričakovanje, da bodo v Srbiji še izboljšali položaj že priznanih manjšin, pa tudi tistih, ki si za priznanje še prizadevajo, so sporočili iz Kacinove pisarne.

"Beograd se je pripravljen prizadevno truditi za normalizacijo odnosov s Prištino" Poročevalec Kacin je uvodoma izpostavil, da je Srbija odločujoč napredek dosegla na področju treh kriterijev ki jih je decembrski Svet izpostavil kot pogoje za status kandidata; in sicer sporazum o regionalnem sodelovanju s Prištino, dobro implementacijo obstoječih dogovorov in uspešno sodelovanje z Eulexom in Kforjem ter začetek postopkov proti organizatorjem incidentov julija lani. Ti premiki po Kacinovih besedah predstavljajo jasen znak, da se je Beograd pripravljen prizadevno truditi za normalizacijo odnosov s Prištino.

Kacin meni, da bo Srbija kot kandidatka velik izziv in vzpodbuda za Makedonijo "Odpira se novo poglavje pristopanja k EU, v katerem politični voditelji ne bodo imeli več nobenih izgovorov visoke politike - imeli bodo dolžnost modernizirati Srbijo," je še dejal evropski poslanec iz Slovenije. Ocenil je, da bo Srbija kot kandidatka za članstvo v EU velik izziv in vzpodbuda za Makedonijo, ki kot kandidatka že šest let čaka na odprtje pogajanj. "Za napredek celotnega Zahodnega Balkana moramo imeti čim več držav kandidatk, ki se že pogajajo o članstvu," je dejal Kacin.

Dodal je, da bo moral Beograd tudi prevzeti konstruktivno vlogo v odnosu do BiH in pomagati Sarajevu usposobiti svoje državne institucije za evropske integracije.