Sreda,
7. 8. 2024,
7.48

Osveženo pred

4 ure, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Irak napad vojaki ZDA

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 7.48

4 ure, 50 minut

Obrambni minister ZDA: Napadov na ameriške vojake na Bližnjem vzhodu ne bomo tolerirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Lloyd Austin | Letalsko oporišče Al Asad v Iraku je bilo v ponedeljek tarča raketnega napada. | Foto Reuters

Letalsko oporišče Al Asad v Iraku je bilo v ponedeljek tarča raketnega napada.

Foto: Reuters

ZDA ne bodo tolerirale napadov na ameriške vojake na Bližnjem vzhodu, je v torek izjavil obrambni minister ZDA Lloyd Austin, ki je za ponedeljkov napad na ameriško letalsko oporišče v Iraku, v katerem je bilo ranjenih sedem pripadnikov ameriškega osebja, okrivil z Iranom povezano šiitsko milico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naj ne bo pomote, ZDA ne bodo dopuščale napadov na naše osebje v regiji. Prepričani smo, da je za napadom na Al Asad stala šiitska milica, ki jo podpira Iran, vendar preiskava o tem, za katero milico gre, še poteka," je na novinarski konferenci dejal Austin.

napad na ameriško oporišle, napad
Novice Raketni napad na ameriško oporišče v Iraku #video

Že pred tem je Austin v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom opozoril, da napad na ameriško oporišče pomeni nevarno zaostrovanje razmer in kaže na destabilizacijsko vlogo Irana v regiji.

Letalsko oporišče Al Asad v Iraku je bilo v ponedeljek tarča raketnega napada, v katerem je bilo ranjenih pet ameriških vojakov in dva pogodbenika, je potrdil neimenovani ameriški uradnik. Pet ranjencev se zdravi v bazi, dva pa so evakuirali, je še dodal.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče

Napad se je zgodil v času povišanih napetosti na Bližnjem vzhodu v pričakovanju povračilnega napada Irana po domnevnem izraelskem atentatu političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije.

Ameriški vojaki, ki več kot 20 let po invaziji ohranjajo prisotnost v Iraku, so bili sicer od oktobra lani že večkrat tarča podobnih napadov, ki so jih izvedle oborožene skupine, povezane z Iranom.