Petek,
18. 10. 2013,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Moskva Rusija

Petek, 18. 10. 2013, 8.12

8 let

Ob prenovi moskovskega metroja strožji varnostni ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podjetje, ki upravlja znameniti moskovski metro, želi v prihodnje to javno prevozno sredstvo narediti še bolj priljubljeno in izboljšati njegovo podobo med ljudmi.

Samo za pripravo strategije razvoja moskovske podzemne železnice nameravajo v podjetju Moskovski metropoliten nameniti 232 milijonov rubljev. Med spremembami v prihodnje pa se obetajo tudi nove nadzemeljske linije, ureditev notranjih in zunanjih prostorov postaj metroja, bolj prijazna informacijska navigacija za potnike (v Moskvi so oznake za linije in imena postaj še vedno le v ruščini za razliko od Sankt Peterburga, kjer so tudi v angleščini), hitrejše delovanje avtomatov za nakup vozovnic, zaposleni pa naj bi dobili tudi nove uniforme.

Do boljših rešitev s primerjavo z drugimi metroji po svetu Med drugim nameravajo spremeniti tudi logotip metroja, za okrepitev blagovne znamke pa bodo izvedli tudi obsežno raziskavo na vzorcu 3 tisoč potnikov, starih od 18 do 60 let. Vprašanja bodo vključevala tudi primerjavo z metroji desetih drugih pomembnejših mest po svetu. Z drugo raziskavo, ki bo zajela 4 tisoč potnikov, pa želi upravitelj dobiti predstavo o tem, kako so potniki zadovoljni s kakovostjo storitev in kako jih še izboljšati na vseh ravneh, prav tako v primerjavi z izkušnjami po svetu, piše časnik Izvestia.

Eden od ciljev prenove videza moskovskega metroja je, da bi povečali število potnikov in da bi se manj ljudi odločalo za vožnjo z avtomobili po moskovskih prospektih in avenijah, ki se dušijo od pločevine.

MM kot blagovna znamka neprepoznaven Kampanjo bodo začeli v letu 2014, trajala pa naj bi dve leti. "Moskovski metro se ponaša z legendarnostjo, zgodovino in mogočnostjo stalinske arhitekture, ki privlači turiste, kot blagovna znamka pa je povsem neprepoznaven. Metro je zdaj le prevoznik v zgodovinskem interjerju, potnik pa se srečuje z neudobnostjo na vsakem koraku," je za častnik Izvestia povedal eden od ruskih komunikacijskih strokovnjakov.

Sicer pa so v Moskovskem metropolitenu že v začetku leta investirali skoraj 350 milijonov rubljev v prenovo in promocijo novih tarif in vozovnic, ki omogočajo tudi različne popuste in programe lojalnosti, vse s ciljem, da bi bil metro še bolje sprejet pri potnikih.

Bodo strožji varnostni ukrepi izničili prizadevanja za več udobnosti? Po eni strani si torej upravitelj moskovskega metroja prizadeva, da bi to prevozno sredstvo postalo bolj priljubljeno, po drugi pa si policija, ki skrbi za varnost potnikov v ruski metropoli, prizadeva za strožje varnostne ukrepe, ki bi lahko povzročili gnečo in zamaške.

Na moskovskega župana so namreč naslovili prošnjo za sprejetje zakona, ki bi potnikom ob zavrnitvi kontrolnega pregleda prepovedali uporabo metroja. Na večini postaj naj bi namreč postavili kontrolna vstopna vrata, kot na letališčih, za pregled potnikov in prtljage, s katerimi bi lahko ugotovili, ali imajo potniki pri sebi orožje ali kakšne druge nevarne predmete.

Po trenutni zakonodaji namreč potnik na metroju lahko zavrne kontrolni pregled in ga morajo vseeno spustiti na metro. Seveda je v praksi drugače in če policija oceni, da bi lahko šlo za nevarnost terorističnega napada, potem sumljivim osebam prepovedo uporabo metroja.

Končno besedo bo imela duma A da bi prakso in zakonodajo uskladili, v ruski dumi sprejemajo nov zakon o varnosti transporta, ki je že prestal prvo branje. Po mnenju enega od poznavalcev, kot še piše Izvestia, bodo strožji varnostni ukrepi zmanjšali propustnost gibanja na moskovskem metroju vsaj za polovico, v času prometnih špic, ko ljudje odhajajo in prihajajo iz službe, pa bi sploh nastajali zamaški, vrste in gneča, kar bi pa lahko povzročilo varnostne težave drugačne vrste.