Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nutella

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 16.44

8 let

Nutella, globalni produkt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Legendarni čokoladni namaz Nutella prodajajo v sto državah sveta. Skoraj toliko pa jih je treba, da zagotovijo vse sestavine za en kozarček namaza.

Čeprav je trenutna prehranjevalna mantra, da se uživa lokalno hrano, vseeno radi pojemo tudi kaj mednarodnega. Denimo Nutello. Italijanski čokoladno-lešnikov namaz, ki je legenda otroške prehrane in mu niti do pokrovčka ne sežejo vsi posnemovalci. No, morebiti Eurocream in Viki krema pa ne zaradi okusa, ampak otroških spominov.

Vsako leto naredijo 350 tisoč ton Nutelle. Čokoladni namaz italijanskega podjetja Ferrero je popoln primerek globalne trgovine. Prodajajo jo v sto državah. Sedež podjetja Ferrero International SA je v Luxembourgu, namaz pa proizvajajo v desetih tovarnah: pet jih je v Evropski uniji, od tega ena v italijanski Albi, po ena v Rusiji, Turčiji, Južni Ameriki, Severni Ameriki in Avstraliji.

Lešniki iz Turčije, sladkor iz Brazilije Toda bolj kot razpršena proizvodnja je zanimivo, da so sestavine v lončku Nutelle tako rekoč z vsega sveta. Tako sta vsaj ugotovila raziskovalca Koen De Backer in Sébastien Miroudot, ki sta sestavila zemljevid globalne verige surovin (GVC, global value chains), ki sta ga naredila za organizacijo OECD. Izkazalo se je, da Nutella že dolgo ni italijanska, kjer je nastala v Albi leta 1946, temveč v vseh pogledih svetovna.

Edina sestavina, ki je še lokalna, je mleko. In plastika za pokrovčke. Sicer so lešniki iz Turčije, od koder jih letno uvozijo 50 tisoč ton. Palmovo olje je iz Malezije in Papue Nove Gvineje. Kakav raste v Slonokoščeni obali, Nigeriji, Gani in Ekvadorju, večina sladkorja je iz Brazilije, le nekaj malega iz Evrope. Vanilja je iz Kitajske, kjer jo proizvaja francosko podjetje, ki ekstrakt naredi v Franciji.

Nutella je le eden izmed proizvodov, ki so pokazatelji globalne razpršenosti proizvodnje. Ne le energija in surovine, po svetu potujejo tudi finančna sredstva in znanje. Nič čudnega ni, če so deli določenega izdelka narejeni v različnih državah. To velja tudi za take izdelke, ki slovijo po kraju proizvodnje, denimo nemški avtomobili. Več kot polovica svetovnega uvoza niso končni izdelki, temveč polizdelki in surovine.

Zemljevid verige surovin Primer Nutelle kaže tudi, kako se je razširila kmetijska in živilska panoga, ki res deluje globalno. Poleg prehrambne industrije je OECD v raziskavi podrobneje preučil še kemično in avtomobilsko industrijo, industrijo elektronike ter finančne in poslovne storitve. Globalni kontekst trgovine namreč še vedno ni dovolj raziskan, še posebej ne razdrobljenost proizvodnje.

Projekt so začeli pred štirimi leti, zajema 40 držav in 18 panog. Njegov cilj je sestaviti popoln zemljevid svetovne trgovine. Jasno je namreč postalo, da te verige surovin, ki zaradi enega proizvoda potujejo po vsem svetu, še kako vplivajo na razvoj določenih področij in držav. Potrošnikom pa je postalo tudi jasno, da le težko za nek proizvod trdijo, da je narejen v tej in tej državi. Za večino najbolj znanih produktov na svetu velja, da so "Made in World".

Ne spreglejte