Sobota,
17. 11. 2012,
8.26

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izrael

Natisni članek

Sobota, 17. 11. 2012, 8.26

8 let, 4 mesece

Nova vojna v Gazi: Izraelci in Palestinci stopnjujejo napade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izraelci so nadaljevali z obstreljevanjem območja Gaze, mirovali pa niso niti Palestinci, saj je izraelski protiraketni sistem tik pred Tel Avivom v zraku uničil raketo.

Izraelske rakete so zadele sedež Hamasove vlade v Gazi. Izraelska vojska je tudi zaprla glavne ceste okrog Gaze in razglasila vojaško območje, kar je po oceni opazovalcev znak, da Izrael izgublja potrpljenje s palestinskim raketiranjem in da se država najverjetneje pripravlja na prvo kopensko ofenzivo po letu 2008.

"Izrael bo za svoje zločine moral plačati visoko ceno" Hamasova vlada je po napadu sporočila, da so sedež vlade zadele štiri rakete. Po navedbah očividcev je pri tem nastala velika gmotna škoda. "Sedež vlade je v celoti uničen, v barbarskem izraelskem napadu pa so bile poškodovane tudi sosednje hiše," je dejal neimenovani predstavnik Hamasa.

Hamas je kmalu po napadu Izraelu napovedal maščevanje. "Izrael bo za svoje zločine moral plačati visoko ceno. Obljubljamo maščevanje za smrt in strah, ki ju okupator vnaša med naše ljudi," je v sporočilu, ki je danes zaokrožilo v javnosti, zapisal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Suhri.

Eksplozije raket iz Izraela so danes več žrtev terjale tudi v mestu Rafa, v napadu na begunsko zatočišče v osrednji Gazi pa so življenje izgubili trije ljudje. Od srede je bilo tako v seriji napadov ubitih 40 Palestincev, okoli 350 pa jih je bilo ranjenih. Iz izraelske strani poročajo o treh smrtnih žrtvah. Izrael je po nekaterih navedbah od srede napadel več kot 800 ciljev na območju Gaze. Palestinci naj bi v istem času v smeri Izraela izstrelili okoli 600 raket in granat.

Napade Izraela obsodile številne države Na območje Gaze je sicer danes pripotovala tunizijska delegacija, ki jo vodi zunanji minister Rafik Abdesalem. Minister je ob obisku zahteval takojšnjo zaustavitev izraelskih napadov. "To, kar je bilo dovoljeno v preteklosti, je sedaj v luči razvoja v arabskem svetu prepovedano," je dejal. Dodal je, da je to, kar se sedaj dogaja na območju Gaze "nesprejemljivo, krivično in pomeni kršitev mednarodnega prava".

Napade Izraela na območje Gaze so obsodile tudi Turčija, Egipt, Iran in Afganistan. Iranski minister za obrambo Ahmad Vahidi je izrazil prepričanje, da morajo islamske države strniti vrste in odgovoriti na izraelske smrtonosne napade na območje Gaze. Izrael "pobija zatirano palestinsko ljudstvo, vključno z ženskami in otroci", njegovi napadi pa so "jasen primer vojnih zločinov," je ocenil iranski minister.

Napade Izraela je v izjavi obsodil tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj. "Za civilne žrtve ni opravičila, na kateri koli strani in kjer koli," je poudaril. "Afganistan v celoti podpira prizadevanja, ki lahko zagotovijo prekinitev ognja," je dodal.

"Taktika Izraela je, da s prstom pokaže na Hamas in napade Gazo" Za premirje sta se danes zavzela tudi turški in egiptovski politični vrh. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v okviru obiska v Kairu za krepitev nasilja na Bližnjem vzhodu v zadnjih dneh okrivil Izrael. "Taktika Izraela je, da s prstom pokaže na Hamas in napade Gazo," je novinarjem povedal v Ankari, preden se je vkrcal na letalo. "Izrael še naprej dela direndaj zaradi treh mrtvih. V resnici pa je Izrael prekršil premirje," je ocenil.

Egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr pa je po srečanju s turškim kolegom Ahmetom Davutoglujem poudaril, da sta se oba strinjala o potrebi po hitri zaustavitvi agresije. Zunanje ministrstvo je kasneje v izjavi izrazilo "osuplost zaradi šibkega odziva mednarodne skupnosti na to agresijo in poskuse nekaterih držav, da bi krivdo pripisali Palestincem".

Obama izrazil podporo Izraelu Ameriški predsednik Barack Obama je v petek v telefonskem pogovoru z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem ponovno izrazil podporo ZDA Izraelu. "Predsednik je ponovil podporo Izraelu pri njegovi pravici do samoobrambe in izrazil sožalje ob izraelskih in palestinskih civilnih žrtvah," so po telefonskem pogovoru sporočili iz Bele hiše.

Tarča tudi Tel Aviv Tarča raketnega napada je bil sicer danes že tretji dan zapored tudi Tel Aviv. Izraelska vojska je potrdila, da je izraelski protiraketni sistem tik pred Tel Avivom v zraku uničil raketo, izstreljeno z območja Gaze. Odgovornost za raketni napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezedina al Kasama.

Medtem je Hamas 22 novinarjem in pripadnikom človekoljubnih organizacij danes preprečil odhod z območja Gaze. Kot razlog so v Hamasu navedli, da je Izrael zaradi sabata zaprl kontrolno točko Erez na severu Gaze. V Izraelu sicer trdijo drugače, a tujcem prehod meje vseeno ni bil omogočen.

Zaradi krize na območju Gaze, kjer je Izrael v sredo sprožil smrtonosno ofenzivo, naj bi se danes na izrednem zasedanju na zahtevo Egipta sešli zunanji ministri Arabske lige.