Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
7.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Natisni članek

železniška postaja napad vojna Rusija Ukrajina dron

Torek, 5. 3. 2024, 7.30

1 mesec, 3 tedne

741. DAN VOJNE V UKRAJINI

Mednarodno kazensko sodišče z nalogom za aretacijo dveh visokih častnikov ruske vojske #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes izdalo naloga za prijetje dveh visokih častnikov ruske vojske, ki sta obtožena usmerjenih raketnih napadov na civilne cilje v Ukrajini, so sporočili iz Haaga. Zgoraj si lahko ogledate posnetek napada na patruljno ladjo Sergej Kotov, ki je bila del ruske črnomorske flote in je bila v današnjem napadu ukrajinskih sil zadeta in uničena.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.42 ICC z nalogom za aretacijo dveh visokih častnikov ruske vojske
18.05 Madžarski predsednik podpisal ratifikacijo prošnje Švedske za vstop v Nato
13.20 Rusija v odgovor na širitev Nata vzpostavila dve novi vojaški okrožji
11.58 Pistorius: Informacije nemške vojske uhajale zaradi napake posameznika
9.23 Kijev: Uničili smo pomembno rusko ladjo, vredno 65 milijonov dolarjev 
7.30 V ruski regiji ob Ukrajini tarča napada železniška postaja

19.42 ICC z nalogom za aretacijo dveh visokih častnikov ruske vojske

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes izdalo naloga za prijetje dveh visokih častnikov ruske vojske, ki sta obtožena usmerjenih raketnih napadov na civilne cilje v Ukrajini, so sporočili iz Haaga. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potezo pozdravil kot sporočilo ruskim poveljnikom, da bo pravici zadoščeno.

Sodišče je izdalo naloga za aretacijo 58-letnega poveljnika Sergeja Ivanoviča Kobilaša in 61-letnega admirala ruske mornarice Viktorja Nikolajeviča Sokolova. Išče ju v povezavi z raketnimi napadi na civilne cilje v Ukrajini, vključno z napadi na energetsko infrastrukturo.

Te sta častnika po navedbah ICC neposredno izvedla ali ukazala med oktobrom 2022 in marcem 2023. Obenem sta obtožena tudi zločinov proti človečnosti.

"Obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da nosita individualno kazensko odgovornost za navedena kazniva dejanja," so sporočili z ICC in dodali, da častnika tudi nista "izvajala ustreznega nadzora nad silami pod njunim poveljstvom".

Zelenski je potezo sodišča pozdravil. Kot je dejal, je to sporočilo ruskim poveljnikom, da bo glede ruskih napadov na civiliste in ključno infrastrukturo "pravici zadoščeno". "Vsak storilec takšnih zločinov mora vedeti, da bo zanje odgovarjal," je poudaril.

Niti Rusija niti Ukrajina sicer nista članici ICC. Sodišče je marca lani na podlagi obtožb o deportacijah ukrajinskih otrok že izdalo naloga za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove.

18.05 Madžarski predsednik podpisal ratifikacijo prošnje Švedske za vstop v Nato

Novi madžarski predsednik Tamas Sulyok je danes podpisal sklep o ratifikaciji prošnje Švedske za članstvo v zvezi Nato, so danes sporočili v Budimpešti. S tem je novoimenovani predsednik odpravil še zadnjo oviro za širitev vojaškega zavezništva.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, po ruskem napadu na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, medtem ko sta švedsko prošnjo zaradi različnih pomislekov zadrževali Turčija in Madžarska. | Foto: STA/Katja Kodba Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, po ruskem napadu na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, medtem ko sta švedsko prošnjo zaradi različnih pomislekov zadrževali Turčija in Madžarska. Foto: STA/Katja Kodba

Madžarski parlament je švedsko prošnjo ratificiral 26. februarja. Minulo soboto jo je podpisal predsednik parlamenta Laszlo Köver in jo posredoval uradu predsednika države, ki je položaj uradno prevzel danes. Podpis sklepa o ratifikaciji prošnje Švedske je bil po navedbah predsedniškega urada v Budimpešti njegovo prvo uradno dejanje na položaju.

Nadalje mora Švedska pri ZDA deponirati dokumente o pristopu, nakar bo na sedežu Nata v Bruslju potekala slovesnost, v okviru katere se bo s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila obrambni zvezi.

13.20 Rusija v odgovor na širitev Nata vzpostavila dve novi vojaški okrožji

"Zaradi krepitve prisotnosti zveze Nato v bližini ruskih meja ter širitve zavezništva z vstopom Finske in kmalu tudi Švedske smo sprejeli ukrepe za okrepitev vojske na zahodu in severozahodu države," je danes izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Povedal je, da je Rusija ustanovila novi vojaški okrožji.

Kot je Šojgu izjavil na videokonferenci z ruskimi vojaškimi poveljniki, je Moskva ponovno vzpostavila leningrajsko in moskovsko vojaško okrožje, kar bo po njegovem mnenju izboljšalo učinkovitost upravljanja vojske, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

"Še naprej bomo izboljševali sestavo in strukturo oboroženih sil sorazmerno z nastajajočimi grožnjami za varnost Ruske federacije," je dodal.

Načrte za ustanovitev omenjenih vojaških okrožij je Šojgu predstavil že decembra 2022. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je prejšnji teden podpisal odlok o njuni ponovni ustanovitvi.

V skladu z odlokom je uradno prenehalo obstajati zahodno vojaško okrožje. Ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki si jih je Rusija nezakonito priključila, pa so postale del južnega vojaškega okrožja, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

11.58 Pistorius: Informacije nemške vojske uhajale zaradi napake posameznika

Nedavna objava posnetka pogovora med častnikoma nemških zračnih sil glede podpore Ukrajini je posledica napake posameznika, je danes izjavil nemški obrambni minister Boris Pistorius in pojasnil, da je eden od udeležencev na sestanek vstopil prek nepooblaščene povezave. Dodal je, da zaupanje zaveznic v Berlin kljub incidentu ostaja neomajno.

Pistorius je po objavi posnetka opravil več klicev z zaveznicami in dobil zagotovila, da njihovo zaupanje v Berlin ostaja neomajno. "Vsi se zavedajo nevarnosti takšnega prisluškovanja in vedo, da nihče ne more zagotoviti stoodstotne zaščite," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal na novinarski konferenci.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je trenutno na obisku v Sarajevu, je medtem objavo posnetka označila za del hibridnega vojskovanja ruskega predsednika Vladimirja Putina, katerega cilj je destabilizacija evropskih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vsaka država, tudi Nemčija, mora storiti vse, kar je v njeni moči, da se zagotovi najboljša mogoča zaščita v zvezi z notranjo in kibernetsko varnostjo," je dodala.

Osemintridesetminutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem častnika razpravljata o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus in njihovi rabi, ki bi lahko vključevala tudi napad na polotok Krim.

Tudi Pistorius je kmalu po objavi posnetka opozoril, da gre za hibridni napad in poskus destabilizacije Nemčije. Rusija je medtem od Nemčije zahtevala pojasnila in opozorila, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini.

Ruski mediji so v ponedeljek poročali, da je rusko zunanje ministrstvo zaradi posnetka na pogovor poklicalo nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa. To so sicer v Berlinu zanikali in pojasnili, da se je veleposlanik zgolj udeležil predhodno načrtovanega sestanka na ruskem ministrstvu.

9.23 Kijev: Uničili smo pomembno rusko ladjo, vredno 65 milijonov dolarjev

Patruljna ladja Sergej Kotov, ki je bila del ruske črnomorske flote, je bila v današnjem napadu ukrajinskih sil zadeta in uničena, je sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna agencija, poroča Kyiv Independent. Ladjo naj bi zadelo plovilo brez posadke Magura V5, in sicer v bližini Krimskega mostu. Promet na njem je bil prekinjen več kot osem ur. 

Patruljna ladja Sergej Kotov, ki je bila del ruske črnomorske flote, je bila v današnjem napadu ukrajinskih sil zadeta in uničena, je sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna agencija, poroča Kyiv Independent. Ladjo naj bi zadelo plovilo brez posadke Magura V5, in sicer v bližini Krimskega mostu. Promet na njem je bil prekinjen več kot osem ur. 

Svetovalec ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve Anton Geraščenko je na omrežju X objavil videoposnetek, ki naj bi prikazoval napad na rusko ladjo.

Ukrajina je rusko korveto uničila s pomorskimi droni, je pojasnil tiskovni predstavnik GUR Andrij Jusov. "Glede njene posadke podrobnosti še preiskujemo. So mrtvi in ranjeni. Vendar se je verjetno nekaterim članom posadke uspelo evakuirati," je še dodal.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil tudi posnetek napada, na katerem je videti več pomorskih dronov, ki so se približevali ruski korveti. Ta je streljala na tarče v vodi, dokler je ni pretresla močna eksplozija. Ruska ladja je bila sicer v preteklosti že večkrat tarča ukrajinskih napadov, jeseni pa naj bi bila v napadu z dronom huje poškodovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija si je Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim in ruska črnomorska flota sta bila od začetka ruske invazije februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je nedavno dejal, da je ruska črnomorska flota simbol okupacije, in dodal, da se ne sme nahajati na ukrajinskem Krimu.

Rusija incidenta za zdaj še ni komentirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

7.30 V ruski regiji ob Ukrajini tarča napada železniška postaja

V ruski regiji Kursk, ki leži ob meji z Ukrajino, je bila danes tarča napada železniška postaja, pri čemer ni bilo poškodovanih, je sporočil regionalni guverner Roman Starvojt. Po napadu, ki ga je pripisal Ukrajini, je po njegovih besedah izbruhnil požar, ki so ga hitro omejili.

"Železniška postaja Glučkovo je bila tarča napadov Ukrajine," je na Telegramu zapisal Starvojt. Obstreljevanje je poškodovalo električno omrežje, zaradi česar sta postaja in bližnja vas Kulbaki ostali brez elektrike, je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so ponoči nad Belogorodom, še eno regijo ob meji z Ukrajino, uničili tri ukrajinske brezpilotne letalnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Rusije, zlasti iz obmejnih regij, od začetka ruske agresije nad Ukrajino februarja 2022 pogosto poročajo o ukrajinskih napadih z brezpilotniki.

Tarča tovrstnega napada je bilo danes tudi skladišče goriva v vasi Dolgove v regiji Belgorod, ki je le štiri kilometre oddaljena od meje z Ukrajino, pri čemer je zgorel vsaj en rezervoar. Napad je potrdil neimenovan vojaški obveščevalni vir v Kijevu, poroča AFP. Po navedbah ruskih regionalnih oblasti žrtev ni bilo.

Dmitri Medvedjev, Vladimir Putin
Novice Medvedjev: Ukrajina je Rusija, z Zelenskim se ne bomo pogovarjali
George Washington reka Delaware
Novice Je v tej sliki skrito sporočilo za Ukrajince, kako premagati Rusijo?
Uničen ruski tank v Ukrajini
Novice Velike ruske izgube v enem dnevu
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec opozarja: Ostati moramo budni
Ne spreglejte