Nedelja,
20. 1. 2013,
17.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

plin

Nedelja, 20. 1. 2013, 17.58

8 let, 5 mesecev

Norveška izpodriva Rusijo z evropskega plinskega trga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Norveška, vse močnejši igralec na evropskem plinskem trgu, predstavlja hudo nevarnost za Rusijo. Če se Norveška ponaša z najboljšim izvozom v zgodovini, Gazpromu tako slabo v zadnjih letih še ni šlo.

Norveška je leta 2012 svoj izvoz izboljšala za 16 odstotkov in dosegla količino 107,6 milijarde kubičnih metrov plina, če upoštevamo podatke glavne evropske statistične institucije Eurostat. "Gre za rekordne številke, ki se zelo približujejo številkam ruskega izvoza v Evropo," je za ruski RT povedal Mihail Korčemkin, vodja inštituta East European Gas Analysis (EEGA). Številke ruskega energetskega velikana Gazprom so po drugi strani v Evropi in Turčiji padle za osem odstotkov, kar je najmanjša količina izvoza v zadnjih desetih let, še poudarja Korčemkin.

Norveška Rusiji za vrat diha predvsem na ključnem evropskem trgu – v Nemčiji. Leta 2011 je Gazprom od 80 milijard kubičnih metrov plina, kolikor jih letno potrebuje Nemčija, dobavil 30 milijard. Norveška je Nemčiji prodala le malenkost manj plina, in sicer 28 milijard kubičnih metrov. Norveška družba Statoil poskrbi za večino norveškega izvoza, leta 2012 pa je podjetje podpisalo desetletno pogodbo o dobavi plina z nemškim Wintershallom.

Norveška primerjalna prednost so v tem trenutku predvsem ugodne cene. Norveško ministrstvo za energetiko predlaga še dodatne subvencije za transport plina. V času gospodarske krize in posledičnega vsesplošnega varčevanja so konkurenčne cene bistvene.

Iz Gazproma so v četrtek sporočili svoje poslovne rezultate za leto 2012, ki so pokazali, da na področju ruskega plinskega monopola razmere niso rožnate. Na letni ravni se je dobiček podjetja zmanjšal za 12 odstotkov, na 2o milijard evrov, neto prodaja pa za osem odstotkov, na 45 milijard evrov. Bonitetna hiša Fitch Gazpromu zaradi šibkih gospodarskih razmer in pomanjkanja povpraševanja za leto 2013 napoveduje dodaten padec prodaje.