Četrtek,
31. 1. 2013,
8.53

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

New York Times napad Kitajska

Četrtek, 31. 1. 2013, 8.53

5 let, 5 mesecev

New York Times tarča kitajskih hekerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
New York Times je razkril, da so hekerji štiri mesece neprestano vdirali v njihovo mrežo, predvidevajo pa, da so napade izvršili kitajski hekerji.

New York Times je po poročanju BBC-ja razkril, da so kitajski hekerji v zadnjih štirih mesecih večkrat vdrli v njihovo mrežo, njihovi napadi pa sovpadajo s poročanjem spletne strani o kitajskem premierju Wenu Jiabao, čigar družina si je nakopičila ogromno bogastvo.

Hekerji naj bi uporabili metodo, po kateri je najbolj znana kitajska vojska, ki je v preteklosti takšen način uporabila, če je želela vdreti v elektronsko pošto novinarjev. Kitajski obrambni minister pa je za New York Times pojasnil, da je hekerstvo na Kitajskem nezakonito.

Napadi najverjetneje povezani s poročanjem o kitajskem premierju Hekerji naj bi prvič vdrli v njihov računalniški sistem septembra, kmalu po tem, ko so končevali poročilo o premierju Wenu, v katerem je pisalo, da imajo njegovi sorodniki v lasti premoženje v vrednosti 2,7 milijarde ameriških dolarjev, ki so ga pridobili s poslovnimi aktivnostmi. Pri tem članek premierja ni obtožil, da bi si sam svoje premoženje pridobil na nelegalen način. Kitajska je sicer po poročanju BBC-ja izredno občutljiva, kar zadeva poročanje o njihovih vodjih, predvsem pa, ko se poročanje nanaša na njihovo bogastvo.

Hekerji so se po besedah New York Timesa osredotočili na pisarno Davida Barboza, ki je trenutno v Šanghaju, hkrati pa je on tisti, ki je napisal poročilo o Wenovem premoženju. Hekerji pa so ciljali tudi na njegovega predhodnika Jima Yardleyja. Times je tako najel posebno podjetje Mandiant, ki je štiri mesece sledilo hekerjem, da bi ugotovilo njihov vzorec in jih blokiralo. Hekerji so v njihov sistem namestili program, s katerim so lahko dostopali do mreže New York Timesa. Ukradli so gesla vseh zaposlenih in dostop do 53 računalnikov, ki so zunaj pisarn New York Timesa.

Napadi so prihajali z ameriških univerz, tistih, ki jih je nekoč uporabila kitajska vojska Podjetje Mandiant je ugotovilo, da so hekerji poskušali prikriti izvor napadov, zato so se povezali z računalniki ameriških univerz, vendar je podjetju uspelo ugotoviti, da napadi prihajajo iz Kitajske. Po poročanju New York Timesa naj bi se napadi začeli z istih računalnikov kot pred leti, ko jih je za napade uporabljala kitajska vojska.

"Če smo analizirali vsak posamezen napad, nismo mogli reči, da je zanj odgovorna kitajska vojska. Podobni vzorci in tarče napada pa kažejo na nekakšno povezavo," je povedal direktor podjetja Mandiant Richard Bejtlich. "Videli smo, da je ista skupina kradla podatke kitajskim disidentom in tibetanskim aktivistom, nato pa napadla letalsko podjetje, zato smo se začeli spraševati, ali gre za povezavo," je še povedal Bejtlich.