Torek,
20. 11. 2012,
13.42

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemčija delavec

Natisni članek

Torek, 20. 11. 2012, 13.42

1 leto, 5 mesecev

Nemčijo preplavili delavci iz južne Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarska kriza in visoka stopnja nezaposlenosti je prisilila delavce iz južne Evrope, da se podajo na pot v severne kraje, kjer gospodarska kriza ni tako izrazita.

Gospodarska kriza je tako sprožila naval visokokvalificiranih delavcev, da zaposlitev poiščejo v Nemčiji, kjer je gospodarstvo kljub krizi relativno močno in kjer primanjkuje kvalificiranih delavcev. Podjetja se zato trudijo, da bi takšnim delavcem ponudili dobrodošlico, ki si jo zaslužijo. Eno takšnih je podjetje Ziehl-Abegg, ki se sicer ukvarja z ventilacijsko tehnologijo, pred kratkim pa je zaposlilo dva delavca s Portugalske, tretji pa je na poti: "Delavce vedno vzamemo pod svoje okrilje."

Dobro poskrbijo za nove prišleke "Nekateri naši zaposleni nove delavce peljejo na kakšno nogometno tekmo ali pa na bovling," je za Deutsche Welle povedal tiskovni predstavnik podjetja Rainer Grill. Privabljanje kvalificiranih delavcev, takšnih, ki bi si v podjetju želeli ostati dlje časa, je ena od prioritet podjetja in njegovih 800 zaposlenih. "Potrebujemo specializirane inženirje, za njih imamo vedno prosta delovna mesta," je še povedal Grill.

Čeprav se morda sliši čudno, je bila gospodarska kriza pravzaprav zelo prijazna do podjetij, kot je Ziehl-Abegg, poplava kvalificiranih delavcev iz južne Evrope pa se v bližnji prihodnosti ne bo umirila. V prvi polovici letošnjega leta je v Nemčijo po zaposlitev odšlo približno 182 tisoč delavcev, kar je pravzaprav 35 odstotkov več kot lani. Med njimi je največ Portugalcev, Špancev in Grkov.

Povečana imigracija je dobra za Nemčijo "To je čudovito za Nemčijo. Med 50 in 70 odstotki imigrantov ima univerzitetno izobrazbo s področij, ki jih v Nemčiji močno potrebujemo," je povedal strokovnjak za migracije na inštitutu za raziskovanje zaposlenosti v Nürembergu Herbert Brücker. Pojasnil je, da je največ zanimanja za delavce z znanstveno in tehnično izobrazbo, hkrati pa je veliko povpraševanja tudi po medicinskih sestrah.

Novi delavci imajo zelo dober vpliv na nemški trg dela, saj podjetje z zaposlitvijo enega inženirja lahko zaposli tudi določeno število strokovnjakov in podpornega osebja. Zaradi tega Nemčija postaja še bolj privlačna destinacija za vse brezposelne evropske državljane. Ko je portugalska televizija objavila prispevek o prostih delovnih mestih v podjetju Ziehl-Abegg, je podjetje prejelo kar 1500 prijav za delovna mesta.

V podjetju vedo, da morajo poskrbeti za udobje novih delavcev Pri tem pa tiskovni predstavnik podjetja opozarja, da so novi delavci potrebovali kar nekaj časa, da so se navadili na novo okolje. "Delavci s Portugalske niso govorili niti malo nemško," je povedal Grill, podjetje pa je zagato rešilo tako, da je podjetje vsakega delavca postavilo pod okrilje enega zaposlenega, ki mu je pomagal premagati administrativne in logistične ovire. Podjetje novim delavcem ob prihodu najame tudi stanovanje. "Seveda, pozneje si morajo poiskati novo stanovanje, vendar morajo nekaj časa prebiti tu, da sploh ugotovijo, kakšno stanovanje si lahko privoščijo," je povedal Grill.

Čeprav ima morda podjetje s tem več težav kot koristi, pa je prepričano, da se bo njihova investicija v prihodnosti izplačala. "Želimo, da se naši zaposleni dobro počutijo. Če se ne, bomo morali porabiti še več sredstev za njihovo udobje, saj nas bodo zapustili takoj, ko jim bo nekdo ponudil rahlo višjo plačo," je prepričan tiskovni predstavnik podjetja Ziehl-Abegg.

Uspešna tudi iniciativa Akcija Nikolaus Podjetje Ziehl-Abegg pa ni edino, ki imigrantom iz drugih evropskih držav ponuja novo priložnost. Regijsko sodelovanje za gospodarski razvoj v Stuttgartu je namreč lani sprožilo iniciativo Akcija Nikolaus, s tem pa povabilo sto španskih inženirjev na zaposlitveni sejem srednje velikih podjetij. Izmed teh stotih inženirjev jih je 22 našlo zaposlitev v Stuttgartu, še 11 pa drugod v Nemčiji.