Petek,
17. 5. 2013,
12.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska ZDA raketa

Natisni članek

Petek, 17. 5. 2013, 12.51

8 let, 3 mesece

Nelagodje ZDA ob testu kitajske rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska je testno izstrelila raketo dolgega dosega, ki lahko prestreže satelite, sklicujoč se na obveščevalne vire poročajo ameriški mediji.

Raketo so izstrelili z izstrelišča v provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske. Peking trdi, da je bila izstrelitev del znanstvene misije zbiranja podatkov, vendar je na uradno kitajsko razlago senco dvoma vrgel vir iz vrst ameriških obrambnih krogov. "Raketa je bila izstreljena s kopnega in verjamemo, da gre za prvi test prestreznika, ki bo namenjen sestrelitvi satelitov v orbiti," je vir povedal za Reuters.

Vodja kongresnega odbora za obveščevalne službe Mike Rogers trditve neimenovanega vira ni želel komentirati, je pa namignil na nelagodje ZDA ob kitajskem testu. "Vedno, kadar si kakšna država prizadeva za bolj agresivno držo v vesolju, je zelo skrb vzbujajoče," je povedal.

Kitajska je zanikala, da je šlo pri izstrelitvi rakete za agresivno vojaško dejanje. "Eksperiment je dosegel zastavljene cilje in znanstvenikom omogočil, da so dobili podatke iz prve roke o okolju v vesolju na različnih višinah," je poročala uradna kitajska agencija Šinhua.