Sreda,
11. 5. 2011,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

napad italija

Sreda, 11. 5. 2011, 11.34

8 let

Natova letala obstreljevala Tripoli, uporniki napredujejo v Misrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letala zveze Nato so po navedbah lokalnih prebivalcev obstreljevala libijsko prestolnico Tripoli, odkoder prihajajo poročila o vrsti močnih eksplozij.

Med tarčami naj bi bili tudi vladni objekti. Libijski uporniki so medtem zabeležili pomembne zmage v spopadih v Misrati, ki jo že skoraj dva meseca oblegajo sile Moamerja Gadafija. Po navedbah uporniške televizije Libya TV, ki je konec marca začela oddajati iz Katarja, gre za "najhujše bombardiranje libijske prestolnice v več tednih". Eksplozije je bilo v mestu slišati približno eno uro.

Ponekod po prestolnice že vihrajo zastave upornikov Natova letala so po navedbah lokalnih prebivalcev že ponoči obstreljevala Tripoli in pri tem zadela najmanj štiri objekte. Med njimi naj bi bila stavba, ki jo uporablja vojaška obveščevalna agencija, in vladna zgradba, ki jo včasih uporabljajo poslanci, je poročala Libya TV. Do napadov prihaja po tem, ko je Nato v torek sporočil, da začenja drugo fazo vojaške operacije v Libiji, tarča katere bodo predvsem Gadafijevi poveljniški centri. Čeprav večina prestolnice ostaja v rokah Gadafijevih sil, zastave upornikov vihrajo že z več stavb na zahodu mesta.

Uporniki pa so pomemben napredek po lastnih navedbah medtem dosegli v spopadih v mestu Misrata, ki leži okoli 200 kilometrov vzhodno od Tripolija. Kot so sporočili, jim je danes po silovitih spopadih uspelo prevzeti nadzor nad tamkajšnjim letališčem. V dveh dneh bojev za letališče naj bi bilo ubitih pet upornikov, več kot sto pa ranjenih. Ubitih je bilo tudi več Gadafijevih vojakov.

Bučno slavje na ulivah Misrate Novinarji poročajo o bučnem slavju, ki je zavladalo na ulicah Misrate, tretjega največjega libijskega mesta. Ob tem pojasnjuje, da je veselje ob zavzetju letališča še posebej veliko, saj je Misrata bolj ali manj odrezana od sveta, edino pot v ali iz mesta pa je doslej predstavljalo pristanišče. Strah pred izbruhom humanitarne krize v tem polmilijonskem mestu je bil zato vse večji.

Uporniki sedaj upajo, da jim bo uspelo Gadafijeve sile dokončno pregnati iz Misrate, ki jo oblegajo že skoraj dva meseca, in nato nadaljevati proti zahodu, do Zintana, ki je prvo večje mesto na poti proti Tripoliju.

Za Italijo dopusten napad na vojaški objekt, v katerem bi bil Gadafi Italijanski obrambni minister Ignazio La Russa je medtem dejal, da bi bilo upravičeno napasti vojaško stavbo v Libiji, v kateri bi bil libijski voditelj Moamer Gadafi. Pri izbiri tarče se po njegovem namreč ne sprašujejo, "kdo je v njej in koga ni".

La Russa: Gadafijevega bivališča ni dopustno napadati "Če bi na primer šlo za kraj, od kjer izdajajo ukaze za napade na civiliste, je napad dopusten. In če se Gadafi zateče v vojaško oporišče, ta stavba zaradi tega ne postane nedotakljiva. Je ravno nasprotno," je dejal La Russa. Po drugi strani Gadafijevega bivališča po njegovem ni dopustno napadati.

Ali je Gadafi živ ali mrtev? Italijanski tisk se sicer sprašuje, ali je Gadafi živ ali mrtev, saj libijska televizija že deset dni ni predvajala nobenega njegovega posnetka. Glede teh ugibanj je La Russa menil, da z Gadafijem ni nič novega.

Italija se je napadom pridružila konec aprila Italijanska vlada pod vodstvom premiera Silvia Berlusconija se je napadom na Libijo pod vodstvom zveze Nato pridružila konec aprila kljub ostremu nasprotovanju koalicijske partnerice Severne Lige.

Kot je pojasnil italijanski obrambni minister, so tarča italijanskih letal "vojaški objekti zunaj mest". Pri napadih na tarče znotraj mest ne nameravajo sodelovati, razen v izrednih primerih, "če bi za civilno prebivalstvo obstajala neposredna nevarnost".

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je medtem spregovoril o možnosti odhoda Gadafija v izgnanstvo. Kot je dejal, se mora libijski samodržec o odhodu v izgnanstvo odločiti do konca maja oz. preden Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zanj izda zaporni nalog.

Več držav pripravljenih sprejeti Gadafija V zadnjih tednih je po Frattinijevih besedah več držav "izrazilo pripravljenost", da sprejme Gadafija. Bo pa to vsekakor težje izvedljivo, če bo zanj izdan mednarodni zaporni nalog.

Zaporne naloge verjetno izdani v prihodnjih tednih Iz poročila, ki ga je pred tednom dni v Varnostnem svetu ZN predstavil glavni tožilec ICC Luis Moreno-Ocampo, je razvidno, da bo Ocampo zaporne naloge za Gadafija, njegovega sina Saifa al Islama in nekatere druge libijske predstavnike verjetno izdal v prihodnjih tednih.