Ponedeljek,
9. 3. 2015,
20.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija Ukrajina Vladimir Putin Krim

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 20.00

8 let, 3 mesece

Nato obtožuje Rusijo kopičenja orožja na Krimu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Poveljnik sil Nata v Evropi, ameriški general Philip Breedlove je Rusijo obtožil, da je militalizirala polotok Krim, ki si ga je priključila marca lani.

V pogovoru za ukrajinsko televizijo 1+1 je Philip Breedlove dejal, da so na polotoku nameščene večnamenske rakete, ki pokrivajo vse Črno morje. "Rusija je namestila zelo sofisticiran sistem. Tam so raketni sistemi zemlja-zrak, ki pokrivajo 40 odstotkov Črnega morja. Tam je tudi zelo sofisticiran obrambni raketni sistem, ki pokriva skoraj vse Črno morje," je dejal v pogovoru, objavljenem v nedeljo zvečer. Po njegovih besedah je Moskva na polotoku okrepila tudi letalske sile in sposobnost delovanja pomorskih sil.

Rusija si je Krim priključila marca lani Rusija si je priključila ukrajinski polotok Krim marca lani. Pred tem so ruske enote že bile prisotne na polotoku. Zavzele so ukrajinske ladje in vojaška oporišča, medtem ko so lokalne proruske oblasti 16. marca organizirale referendum, na katerem so podprli priključitev Rusiji.

Putin ukazal "vrnitev" Krima v Rusijo Ruski predsednik Vladimir Putin je sprva zanikal sodelovanje ruske vojske, pozneje pa priznal njeno navzočnost. V napovedniku za dokumentarec o Krimu, ki ga je v nedeljo objavila ruska državna televizija, je Putin razkril, da je že 23. februarja lani na vrhu obrambnega ministrstva in ruskih posebnih služb ukazal "vrnitev" Krima v Rusijo.

Tudi Ukrajina obtožuje Moskvo Ukrajinska vlada, ki se s proruskimi separatisti bojuje na vzhodu Ukrajine, prav tako obtožuje Moskvo, da kopiči vojsko na Krimu.