Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
12.24

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boston terorizem teorija zarote

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 12.24

1 leto, 5 mesecev

Napadi v Bostonu kot zarota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
K terorističnim napadom v ZDA in drugim izrednim dogodkom spadajo tudi številne "alternativne interpretacije" dogodkov, ki pa imajo pogosto bolj kot z resničnostjo povezavo s fikcijo.

Od lažnega pristanka na Luni do vpletenosti družine Bush v napade 11. septembra 2001. V skladu z ameriško folkloro so tudi po napadu na bostonskem maratonu 15. aprila letos vzklile številne teorije, ki so precej bolj sočne od uradnih razlag, le da se pogosto izkažejo za prirejene, netočne ali povsem izmišljene. Izbrali smo nekaj teorij zarote, ki trenutno krožijo po spletu.

Organizatorji so vedeli za načrtovani bombni napad Po besedah enega od udeležencev maratona, naj bi prizorišče še pred začetkom teka nadziralo več policistov iz posebnih enot za odkrivanje bomb, med njimi tudi psi. Policija naj bi tekmovalcem sicer sporočala, naj ne skrbijo, da gre zgolj za "vajo". Čeprav gre za izjavo enega samega udeleženca, ki je bil priča izjemno travmatičnemu dogodku, ga številne spletne strani citirajo, kot da gre za ključni dokaz. Pri tem ne upoštevajo dejstva, da so posebne enote za ravnanje z eksplozivnimi telesi pogosto prisotne na večjih dogodkih v ZDA. Prav tako ni jasno, zakaj bi pred dejansko eksplozijo policija izvajala tovrstne "vaje".

Eksplozijo so podtaknili ameriški plačanci Na fotografijah s kraja nesreče se pojavljata dva moška z nahrbtnikoma, ki nista brata Cernajev. Na njunih čepicah je znak organizacije Craft International Military Forces, pojavila pa naj bi se na mestih, kjer je pozneje eksplodiralo. Za številne je zgolj njuna prisotnost zadosten dokaz, da sta brata Cernajev nedolžna, čeprav prisotnost varnostnih sil na tako velikih dogodkih ni nič nenavadnega.

Goli osumljenec je bil Tamerlan Cernajev Med lovom na osumljenca so ameriške televizijske mreže objavile posnetek aretiranega posameznika, ki ga je obkolila policija in ki se je zaradi suma, da ima pri sebi eksploziv, moral sleči do golega. Spletni teoretiki so ga takoj označili za Tamerlana Cernajeva, čeprav je po podatkih policije šlo za enega od osumljencev, ki je bil podoben Cernajevu, a je bil aretiran nekoliko stran od strelskega spopada med bratoma Cernajev in policijo ter so ga kmalu zatem izpustili. Kot je znano, so Tamerlana ubili policisti, njegov mlajši brat pa naj bi ga med begom celo povozil.

Skrivnostni človek na strehi je vpleten v napade Med "sumljivimi" fotografijami s kraja nesreče se je pojavila tudi fotografija moškega, ki se je med napadom sprehajal po strehi bližnje stavbe. Čeprav moški na fotografiji očitno hodi v smeri kraja nesreče, mu številni očitajo, da se na eksplozijo "ni odzval". Za zdaj ni še nobenih dokazov, da bi bil moški na strehi vpleten v napad.

Žrtve eksplozije so bili igralci Številni teoretiki zarote so prepričani, da je bil napad delo ameriške vlade, da bi državljanom lahko pod pretvezo varnosti odvzela še več svoboščin, po nekaterih teorijah pa zvišala davek na snovi, ki so jih našli v doma narejenih bombah. Ker vlada pri tem naj ne bi želela poškodovati svojih državljanov, naj bi bili na fotografijah z nesreče igralci, vojni veterani, ki so bili že pred eksplozijo brez nog, in drugi plačanci, ki so na kraju nesreče zlili na litre umetne krvi. Eden od igralcev naj bi bil tudi Nick Vogt, vojni veteran, ki je v Iraku izgubil obe nogi. Nekateri naj bi ga prepoznali na fotografijah s kraja eksplozije, vendar pa so poškodovanca pozneje identificirali svojci, šlo naj bi za Jeffa Baumana mlajšega.

Osumljenec, ki ga je "zmotno" navedel New York Post, naj bi bil v resnici krivec za napade New York Post je kmalu po napadih objavil imeni dveh domnevnih osumljencev iz Savdske Arabije, eden izmed njiju, Abdulrahman Ali Alharbi, pa je še posebej razvnel ugibanja spletnih teoretikov. Ti njegovo vpletenost v napade dokazujejo s tem, da se je Obama kmalu po objavi imen nenačrtovano sestal z veleposlanikom Savdske Arabije v ZDA, Michelle Obama pa naj bi osumljenca obiskala v bolnišnici. Zakonca Obama sta sicer po napadih v bolnišnici obiskala več žrtev, Ali Alharbi pa naj bi bil obravnavan kot ena izmed prič napada in ne kot osumljenec. Privrženci Glenna Becka so prepričani, da je Ali Alharbi v resnici Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladna. Oddelek za domovinsko varnost je tovrstne informacije že v celoti zanikal.

Bombi je podtaknil pogrešani indijski študent Ker so se tokrat iskanja storilcev lotili tudi uporabniki spletne strani Reddit, je bil med imeni možnih storilcev naveden tudi Sunil Tripathi, študent univerze Brown, ki je bil indijskega rodu. Po mnenju uporabnikov naj bi bil Tripathi podoben mlajšemu bratu Cernajev, ker pa je bil pogrešan od 15. marca, so številni sklepali, da je 22-letnik zagotovo terorist. Tripathi naj bi po besedah policije še pred napadi storil samomor, njegovo truplo pa so po več tednih našli v reki. Direktor Reddita se je že opravičil za nevarne špekulacije, ki so jih sprožili uporabniki te spletne strani.

Stric bratov Cernajev je bil sodelavec Cie Spletni "preiskovalec" Daniel Hopsicker trdi, da je bil Ruslan Carni, stric osumljencev napada, v resnici sodelavec Cie, čečenskega kriminalnega podzemlja in drugih skupin. Za zdaj še ni znano, kako bi bilo to lahko povezano z motivi za napad.

Boston Globe je o nesreči tvital, še preden se je zgodila Potem ko sta v ciljni ravnini maratona odjeknili dve eksploziji, je Boston Globe na svojem profilu na Twitterju objavil, da bo policija izvedla nadzorovano eksplozijo, da bi uničila preostala eksplozivna telesa, ki so ostala na prizorišču. Ker pa so nekateri uporabniki Twitterja pozabili, da živijo v drugih časovnih pasovih kot Boston, se je kmalu začela širiti teorija, da je Boston Globe informacijo objavil, še preden so eksplozije dejansko odjeknile. Uredništvo je teorijo že zanikalo in opozorilo na površnost teoretikov zarote.

Spominske strani na Facebooku so bile ustvarjene še pred dogodkom Nekatere je zmotilo tudi to, da naj bi bile nekatere strani na Facebooku v spomin žrtvam ustvarjene še pred samimi napadi, kar naj bi bil še en dokaz, da so za napad vedeli vsi, še preden se je zgodil. Na Facebooku sicer uporabnik lahko sam določi, kateri datum se bo prikazoval kot ustanovni, prav tako pa je mogoče že obstoječe strani naknadno preimenovati.

Minneapolis Star Tribune in oglasi za ekonomlonce Neposrečeno pozicioniranje oglasov verjetno ne spada med teorije zarot, ampak bolj v rubriko bizarno. Lokalni ameriški časopis je namreč poleg članka o reševanju žrtev bombnega napada objavil oglas veleblagovnice Macy's, v katerem so oglaševali posebno nizko ceno ekonomlonca.

Čeprav je tovrstnih teorij v zvezi z napadi v Bostonu še kar nekaj, številni menijo, da se jih bo tokrat obdržalo manj kot sicer, saj so s kraja dogodka objavili preveč videoposnetkov in fotografij, da bi se neutemeljene trditve obdržale.

Kot so odkrili pri raziskovanju teorij zarote, povezanimi z 11. septembrom, je bila večina "alternativnih razlag" posledica nenatančnega novinarskega poročanja. Ob tovrstnih dogodkih namreč novinarji objavijo več nepreverjenih ali napačno podanih informacij, zaradi katerih se kljub popravkom in preklicem ustvarjajo nove teorije.

Ne spreglejte