Četrtek,
14. 2. 2019,
22.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

8

Natisni članek

ISIS Velika Britanija Danes Danes

Četrtek, 14. 2. 2019, 22.25

5 let, 2 meseca

Najstnica, ki je odšla k islamskim borcem, se želi vrniti v Veliko Britanijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

8

Šamima Begum | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Po štirih letih, odkar so se štiri najstnice odpravile v Sirijo, kjer so želele postati žene skrajnežev iz Islamske države, se zdaj želi Shamima Begum vrniti v Veliko Britanijo. Ji bo uspelo?

Tri najstnice so brez vednosti staršev pred štirimi leti odšle na londonsko letališče in se vkrcale na letalo Turkish Airlines do Istanbula, njihove vmesne postaje.

Cilj je bil Sirija, želele so postati žene skrajnežev iz Islamske države. Dekletom ti obljubljajo aktivno vlogo v vojni, a si jih hitro po prihodu podredijo in jim nikoli več ne dovolijo iz države. Ena izmed njih se je že poskušala vrniti. Ni ji uspelo. Danes se želi domov vrniti še Shamima Begum.

Odšle so pred štirimi leti

Šamima Begum | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Štiri leta minevajo, odkar so se Shamima, Kadiza in Amira z letališča odpravile proti Siriji. Stare le 15 in 16 let. Shamima zdaj tujim medijem pripoveduje, da se je tri tedne po prihodu na cilj že poročila.

"Živela sem normalno življenje, takšno, kot ga prikazujejo v propagandnih videih. Normalno življenje, a vsake toliko časa pade kakšna bomba in podobne stvari," je v oddaji Danes dejala Shamima Begum.

Vrniti se želi zaradi otroka

Dodala je, da odločitve ne obžaluje. Domov v London se želi vrniti, ker jo skrbi za zdravje še nerojenega otroka.

"Misliti moram tudi na svojega otroka, potem ko sta mi dva že umrla. Zdaj sem zelo zaščitniška. Strah me je, da bo otrok v tem taborišču zbolel," je še povedala.

Kadiza Sultana je pred dvema letoma stopila v stik s svojo sestro. Želela je oditi po tem, ko so ji v Siriji ubili moža, nato pa je niso več slišali.

Usoda zadnjega dekleta Amire ni znana, prav tako ne usoda Shamime. Njena sestra in vsa družina upajo in želijo, da se vrne. Tako je že vse od leta 2015, odkar je odšla.

Če ji uspe pobegniti iz sirskega begunskega taborišča v London, jo tam zaradi pridružitve IS čaka preiskava, pa je sklenil minister Ben Wallace.