Sreda,
30. 1. 2019,
12.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Sredozemlje migranti begunci

Sreda, 30. 1. 2019, 12.25

5 let, 2 meseca

Najsmrtonosnejša pot na svetu: vsak dan je umrlo šest ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

begunci migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je sporočil, da je lani v poskusu prečkanja Sredozemskega morja v povprečju vsak dan umrlo šest migrantov oziroma beguncev. S tem se je ta pomorska pot utrdila na položaju najsmrtonosnejše na svetu, navaja poročilo in izpostavlja, da gre za alarmanten podatek. Krivdo UNHCR vidi v krčenju reševalnih operacij.

Po ocenah UNHCR je v letu 2018 pri prečkanju Sredozemskega morja umrlo ali bilo pogrešanih 2.275 ljudi, in to čeprav je število migrantov oziroma beguncev, ki so dosegli obale Evrope, močno upadlo. V Evropo je namreč lani prispelo skupaj 139.300 beguncev in migrantov, kar je najnižja številka v petih letih, izhaja iz danes objavljenega poročila te agencije ZN s sedežem v Ženevi.

Bodeča žica, meja, migranti
Novice V EU lani prišlo najmanj ilegalnih migrantov v zadnjih petih letih

"Pri reševanju življenj na morju ne gre za izbiro ali stvar politike, temveč za stoletja staro obvezo," je ob objavi poročila izjavil visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi. "Te tragedije lahko končamo s pogumom in zmožnostjo pogledati dlje od naslednje prihajajoče ladje, s sprejetjem dolgoročnega pristopa, ki bo temeljil na regionalnem sodelovanju z uvidom, da gre v osrčju za človeško življenje in dostojanstvo," je dodal.

Za več dni obtičali na morju

Poročilo izpostavlja, kako so spremembe politike v nekaterih evropskih državah imele za posledico številne incidente, v katerih je na morju, čakajoč na dovoljenje na pristanek, za več dni obtičalo veliko število ljudi. Ladje nevladnih organizacij in njihove posadke so se lani soočale z vedno večjimi omejitvami pri iskalnih oziroma reševalnih operacijah.

migranti ladja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na morskih poteh iz Libije proti Evropi je za vsakih 14 ljudi, ki jim je uspelo doseči staro celino, en človek umrl. Gre za velik porast v primerjavi z letom 2017. Na tisoče ljudi pa so vrnili v Libijo, kjer se morajo v zapornih centrih soočati z grozljivimi razmerami.

Italija dovolila izkrcanje migrantov z ladje Sea-Watch

Prebežniki z ladje nemške nevladne organizacije Sea-Watch se bodo lahko po skoraj dveh tednih na morju izkrcali, saj se je sedem držav članic EU zavezalo, da jih sprejme, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Ljudje bodo ladjo zapustili v prihodnjih urah. 47 prebežnikov, ki so obtičali na ladji, bodo sprejeli v Luksemburgu, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji ter na Malti in Portugalskem.

Države morajo ukrepati in razbiti tihotapske mreže

Za številne migrante in begunce je bil prihod v Evropo zadnja postaja morečega potovanja, na katerem so bili žrtve mučenja, posilstev in spolnih napadov ter groženj, da jih bodo ugrabili in zanje terjali odkupnino. UNHCR zato poudarja, da morajo države nujno sprejeti ukrepe, s katerimi se bo razbilo tihotapske mreže in storilce tovrstnih zločinov privedlo pred roko pravice.

Žarek upanja

Na drugi strani pa UNHCR navaja tudi nekatere žarke upanja. Kljub politični slepi ulici, ko gre za poskuse doseči regionalni pristop pri reševanju na morju in izkrcavanju migrantov in beguncev, k čemur sta UNHCR in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pozvala junija lani, se je nekaj držav zavezalo, da bodo sprejele ljudi, rešene v Sredozemlju. To bi lahko bil temelj za trajno rešitev. Države so obljubile tudi, da bodo sprejele več tisoč beguncev, evakuiranih iz Libije.

Španija je postala glavni cilj prišlekov

Poročilo omenja tudi, da so se poti, ki jih ubirajo begunci in migranti, lani precej spremenile. Tako je Španija prvič v zadnjih letih postala glavni cilj prišlekov v Evropi. Tja je prek kopenske poti - skozi eksklavi Ceuta in Mellila - prispelo 6.800 migrantov in beguncev, še 58.600 pa jih je uspešno prečkalo nevarne vode zahodnega Sredozemskega morja. A zaradi tega se je število smrtnih žrtev na tem območju v primerjavi z letom 2017, ko so zabeležili 202, skoraj početverilo na 777.

V Italijo je lani prispelo okoli 23.400 migrantov in beguncev, kar je petkrat manj kot leto prej. Grčijo je medtem po morju doseglo podobno število prišlekov kot leta 2017 - tedaj jih je prispelo 30 tisoč, lani pa 32.500. A ob tem se je skoraj potrojilo število ljudi, ki so v Grčijo prispeli prek njene kopenske meje s Turčijo.

BiH je lani zabeležila rekordnih 24 tisoč beguncev in migrantov, ki so tja prispeli po zahodni balkanski begunski poti. Ciper je doseglo nekaj ladij, s katerimi so iz Libanona potovali sirski begunci. Nekaj migrantov oziroma beguncev pa je medtem prek Rokavskega preliva iz Francije doseglo tudi Veliko Britanijo, še navaja poročilo.

V nesreči čolnov pri Džibutiju utonilo več deset migrantov

V nesreči dveh čolnov, ki sta se prevrnila blizu obale afriške države Džibuti, je utonilo najmanj 28 migrantov. V Mednarodni organizaciji za migracije (IOM) se bojijo, da bo število žrtev še bistveno večje, saj se je na čolne vkrcalo več kot 130 migrantov.

Predstavnik IOM Joel Millman je pojasnil, da je bila večina ponesrečenih verjetno etiopskih državljanov, namenjenih v Jemen. Doslej so potrdili 28 žrtev, dva pa sta nesrečo preživela. Džibuti je v zadnjem času postal ena glavnih migracijskih poti, po kateri se tisoči migrantov odpravljajo proti Arabskemu polotoku.