Torek,
11. 1. 2022,
10.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

4

Natisni članek

omikron Poljska COVID-19 Koronavirus

Torek, 11. 1. 2022, 10.33

2 leti, 3 mesece

V Avstriji še naprej naraščanje okužb, maske zdaj obvezne tudi na prostem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

4

Francija covid | Največ smrti zaradi covid-19 so v EU potrdili v Italiji, kjer je umrlo 139 tisoč ljudi, sledijo Francija, Nemčija in Poljska. | Foto Reuters

Največ smrti zaradi covid-19 so v EU potrdili v Italiji, kjer je umrlo 139 tisoč ljudi, sledijo Francija, Nemčija in Poljska.

Foto: Reuters

Pohod močno nalezljive koronavirusne različice v Avstriji se nadaljuje. V minulih 24 urah so v severni sosedi potrdili 11.516 novih okužb. Največji porast beležijo na Dunaju, kjer so tokrat s skoraj 3.500 novimi primeri postavili dosedanji rekord. V Avstriji so sicer danes začeli veljati novi zajezitveni ukrepi.

Čeprav je število novih okužb visoko, pa je delež pozitivnih testov nizek, saj so v minulem dnevu v državi izvedli skoraj 600.000 PCR-testov in še okoli 250.000 hitrih testov. K visokemu številu je prispevalo ponovno odprtje šol in testiranje učencev. V minulem dnevu je umrlo še 17 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sedemdnevna incidenca se je z najnovejšim porastom, ki občutno presega povprečje minulih sedmih dni, zvišala s 687,3 na 754,7 primerov na 100.000 prebivalcev. Občutno se je povečalo tudi število aktivnih primerov v državi, in sicer za več kot 7.500 na 84.626.

Število hospitaliziranih upada

Se je pa po drugi strani malce znižalo število hospitaliziranih zaradi covida-19. Trenutno se jih v avstrijskih bolnišnicah zdravi 928, sedem manj kot dan pred tem. 256 jih potrebuje intenzivno nego, kar je osem manj kot v ponedeljek in kar 60 manj kot pred tednom dni.

V Avstriji je bilo doslej polno cepljenih slabih 71 odstotkov prebivalstva, 43,5 odstotka jih je že prejelo poživitveni odmerek. V ponedeljek so razdelili okoli 36.700 odmerkov cepiv, od tega jih je bila slaba desetina prvih, slaba četrtina drugih, preostali pa poživitveni.

Maske FFP2 zdaj tudi na prostem

V severni sosedi so medtem danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije. Med drugim je do najmanj 20. januarja tudi na prostem obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, če ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje vsaj dveh metrov. Izjema so osebe iz istega gospodinjstva in tesni sorodniki ter situacije, v katerih se minimalna razdalja krši le za krajši čas, npr. pri srečanju z nekom med hojo po pločniku.

Obenem so pristojni organi občutno poostrili nadzor nad spoštovanjem pravila PC v trgovinah. Za obisk trgovin, ki ne prodajajo nujnih življenjskih potrebščin, kot sta hrana in kozmetika, morajo imeti Avstrijci sicer že nekaj časa potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali o tem, da so ga preboleli, testiranje ne zadostuje več.

V številnih nakupovalnih središčih so si nadzor olajšali tako, da ljudem, pri katerih izpolnjevanje tega pogoja uspešno preverijo ob vstopu v center, izdajo posebno štampiljko z datumom, ki jo nato ob obisku posameznih trgovin le pokažejo.

Na Poljskem za boleznijo covid-19 umrlo že več kot sto tisoč ljudi

Na Poljskem je zaradi covid-19 od začetka pandemije umrlo že več kot sto tisoč ljudi, je danes sporočila vlada. Stopnja smrtnosti na Poljskem je ena najvišjih na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je še en žalosten dan, predvsem ker smo danes presegli mejnik sto tisoč smrti," je dejal minister za zdravje Adam Niedzielski za televizijo TVN24.

V Italiji in Franciji novi rekordi okužb z novim koronavirusom

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 370.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. O rekordnih več kot 220.000 novih okužbah poročajo tudi iz Italije. V obeh državah se krepi pritisk na bolnišnice.

V slovenski zahodni sosedi, ki ima nekaj manj kot 60 milijonov prebivalcev, so potrdili 220.532 novih okužb, pri čemer delež pozitivnih testov ostaja pri 16 odstotkih. V zadnjem dnevu je umrlo še 294 covidnih bolnikov, kažejo podatki italijanskega zdravstvenega ministrstva.

Krepi se tudi pritisk na italijanske bolnišnice. Na navadnih oddelkih je 17.067 covidnih bolnikov, kar je 727 več kot v ponedeljek. Na intenzivni negi pa je 1677 obolelih s covidom, kar je 71 več kot v ponedeljek, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Franciji obravnavajo zakon o polno cepljenih in prebolevnikih

O novem rekordnem številu okužb poročajo tudi iz Francije, ki ima okoli 67 milijonov prebivalcev. Tam so v zadnjem dnevu zabeležili 368.149 novih primerov okužbe. V bolnišnicah je umrlo še 270 covidnih bolnikov, poroča francoska televizija BFMTV.

Prav tako se krepi pritisk na francoske bolnišnice. Bolnišnično oskrbo potrebuje 23.371 bolnikov s covidom-19, kar je 3149 več kot v ponedeljek. Od tega jih je 3969 na intenzivni negi, tj. 492 več kot v ponedeljek.

Francoski parlament sicer trenutno obravnava nov zakon, ki predvideva, da bo obisk restavracij, kulturnih dogodkov ali pa tudi uporaba medkrajevnih vlakov mogoča samo za polno cepljene in prebolevnike. Negativen test na novi koronavirus pa ne bo več zadostoval. Spodnji dom je predlog zakona že potrdil, danes pa se je začela še obravnava v zgornjem domu oziroma senatu.

Tyra Grove Krause
Novice "Svoja normalna življenja bomo dobili nazaj po dveh mesecih"

V bolnišnicah 18 tisoč bolnikov

Glede na zadnje podatke je umrlo še 493 covidnih bolnikov, skupno pa že 100.254. Trenutno je v bolnišnicah 18 tisoč covidnih bolnikov.

Glede na podatke AFP je na Poljskem v zadnjih 14 dneh 14,31 smrti na sto tisoč prebivalcev. To je šesti najvišji delež v svetu za Trinidadom in Tobagom, Moldavijo, Gruzijo, Madžarsko in San Marinom.

Na Poljskem je polno cepljenih okoli 65 odstotkov odraslih, s čimer se uvršča med manj precepljene v Evropski uniji.

Največ smrti zaradi covid-19 so sicer v EU potrdili v Italiji, kjer je umrlo 139 tisoč ljudi, sledijo Francija, Nemčija in Poljska.

Fortrade_Cepivo_1
Novice Prvi mož Pfizerja prilagojeno cepivo proti omikronu napoveduje marca
Izrael covid
Novice V Izraelu spet rekordno število okužb s koronavirusom

Na Kitajskem dve leti po prvi smrti zaradi covida v zaprtje še tretje mesto

Medtem ko prav danes minevata natanko dve leti, odkar so na Kitajskem potrdili prvo smrtno žrtev covida-19 na svetu, so se zaprti v svoje domove zbudili prebivalci že tretjega kitajskega mesta. Kitajska, ki bo v kratkem gostila olimpijske igre, se namreč zadnje čase s strogimi zaprtji celotnih mest bori proti več izbruhom novega koronavirusa.

Zaradi enega takih izbruhov je zdaj strogo zaprtje prizadelo še eno milijonsko metropolo, mesto Anyang v provinci Henan na vzhodu države. Kot so danes sporočile tamkajšnje oblasti, se bo moralo okoli 5,5 milijona prebivalcev poleg tega testirati na novi koronavirus. Ustavljen je celoten avtomobilski promet, zaprla se je večina trgovin.

"Zaprtih" že okoli 20 milijonov ljudi

Po mestih Xian in Yuzhou je Anyang tako že tretje mesto, katerega prebivalci so v veliki meri omejeni na svoja stanovanja. Skupaj ti ukrepi tako od danes veljajo za okoli 20 milijonov ljudi.

Povod za zaprtje Anyanga je bila sicer ponedeljkova potrditev dveh okužb s koronavirusno različico omikron v mestu, medtem ko so jih danes našteli že 58, je poročala državna tiskovna agencija Xinhua.

V nedeljo so sicer prve lokalne primere omikrona potrdili tudi v mestu Tianjin v bližini Pekinga. Tam je število okužb zdaj naraslo že na 50.

Zdravstvene oblasti pričakujejo nadaljnje širjenje okužb. Zelo nalezljiv omikron tako postavlja pod vprašaj kitajsko t. i. ničelno strategijo glede covida-19, ki temelji na množičnih testiranjih, strogih zaprtjih, ustavitvi potovanj, karantenah in izolacijah. To oblasti še posebej skrbi zaradi bližajočih se zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Dve leti od prve smrti covidnega bolnika

11. januarja 2020 so sicer na Kitajskem potrdili prvo smrtno žrtev covida-19 na svetu. Do danes je število smrti naraslo že na 5,5 milijona, bliskovito širjenje omikrona pa je oblasti na različnih koncih sveta medtem prisililo v ponovno uvajanje strogih zajezitvenih ukrepov.