Nedelja,
8. 12. 2013,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kijev Ukrajina protestniki

Nedelja, 8. 12. 2013, 12.02

8 let

Na kijevskih ulicah znova na tisoče protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na kijevskih ulicah se je kljub nizkim temperaturam ponovno zbralo na tisoče ljudi, ki nasprotujejo odločitvi oblasti o odpovedi pridružitvenemu sporazumu z EU.

Opozicijo je dodatno razjezil petkov pogovor ukrajinskega in ruskega predsednika Viktorja Janukoviča in Vladimirja Putina o novem strateškem partnerstvu med državama. Opozicijski voditelji, ki upajo, da se bo protestov udeležilo kar milijon Ukrajincev, so v soboto sporočili, da se z Janukovičem ne bodo pogovarjali, dokler ne razpusti vlade, izpusti priprtih protestnikov in kaznuje policistov, ki so prejšnji teden poskušali zatreti demonstracije.

"Vsako agresijo bomo smatrali za provokacijo" "To je ultimat ukrajinskega ljudstva in ne zgolj opozicije," je dejal vodja opozicije Arsenij Jacenjuk. Njegove besede je podprl tudi vodja opozicijske stranke Udar in svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko, ki je protestnike pozval k mirnim demonstracijam ter k udeležbi v stavkah po vsej državi. "Vsako agresijo bomo smatrali za provokacijo," je dejal.

Po poročanju nemškega Spiegla naj bi Klička želeli podpreti tudi nemška kanclerka Angela Merkel in Evropska ljudska stranka (EPP) s ciljem, da bi postal močan protikandidat Janukoviču na predsedniških volitvah leta 2015. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi Janukovič v boju s Kličkom za predsedniški položaj izgubil.

Po poročanju nemške tiskovne agencije se je v ukrajinski prestolnici zbralo več deset tisoč ljudi, medtem ko francoska tiskovna agencija poroča o okoli 200.000, organizatorji protestov pa o več kot pol milijona demonstrantih.

Protesti potekajo že več kot dva tedna Protesti v Ukrajini potekajo že več kot dva tedna, odkar je vlada oznanila, da ustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Prejšnjo nedeljo se je na ulicah ukrajinske prestolnice zbralo več kot 100.000 ljudi, kar je bil največji protest po oranžni revoluciji leta 2004. Mnogi protestniki so se spopadli s policisti, številni pa so bili pri tem ranjeni.

Strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi množični protesti proti vladi predsednika Janukoviča lahko negativno vplivali na že sicer izjemno slabe gospodarske razmere v državi in povzročili padec vrednosti ukrajinske valute grivna. Zaradi strahu pred politično nestabilnostjo se je močno povečalo povpraševanje po tujih valutah, denarne rezerve državne banke pa so se tako konec novembra v primerjavi z mesecem prej znižale za devet odstotkov.