Četrtek,
1. 10. 2020,
10.32

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

Izrael Italija Hrvaška Koronavirus

Četrtek, 1. 10. 2020, 10.32

3 leta, 7 mesecev

Srbski epidemiolog potrdil: Umrlo je več ljudi, kot smo mislili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Srbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Član kriznega štaba srbske vlade za boj proti novemu koronavirusu, epidemiolog Predrag Kon, je priznal, da je bilo od marca do začetka junija število mrtvih zaradi covid-19 v Beogradu okoli trikrat večje, kot je sporočila vlada. Na Hrvaškem so medtem v preteklih 24 urah ob 5.322 testih potrdili 213 okužb z novim koronavirusom, za covid-19 pa so umrli štirje bolniki, je danes potrdil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite.

Dnevno število na novo okuženih je bilo v preteklih 24 urah najvišje od začetka tedna. V štirih dneh so na Hrvaškem potrdili skupno 627 novih okužb.

V državi od začetka tedna znova narašča število na novo okuženih, potem ko so v ponedeljek objavili 45 novih okužb, v torek 135, v sredo pa 213. Na Hrvaškem je trenutno 1.325 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 297 bolnikov, med njimi jih je 26 priključenih na medicinske ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite, navaja STA.

Največ okužb v Splitsko-dalmatinski županiji

Glede na danes objavljena dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je znova največ novookuženih v Splitsko-dalmatinski županiji, od koder poročajo o 25 novih primerih. Novo žarišče je v Siško-moslavški županiji, iz katere so poročali o 14 novih primerih. Večina novookuženih v tej županiji se je udeležila istega družabnega dogodka, je sporočil tamkajšnji županijski štab civilne zaščite. V Primorsko-goranski županiji so v preteklih 24 urah potrdili osem novih okužb, v Istrski en primer, piše STA.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 16.827 ljudeh. Zaradi covid-19 jih je do zdaj umrlo 284. Okrevalo je 15.218 ljudi. Do zdaj so izvedli nekaj manj kot 312.500 testov, je še sporočil nacionalni štab.

Med epidemijo več tatvin v trgovinah

Hrvaški trgovci so opozorili na porast števila tatvin v trgovinah med pandemijo covid-19. Tatovi zlorabljajo obvezno uporabo obraznih mask v trgovinah, tako da pri identifikaciji storilcev ne pomaga niti videonadzor. Škode zaradi tatvin dosegajo tudi po 1,5 odstotka prihodkov trgovin, poudarjajo trgovci, povzema STA. Tatovi večinoma prihajajo v skupinah in s seboj odnašajo različno blago. Najpogosteje kradejo alkoholne pijače in kozmetiko, a tudi pršut in podobne delikatese, obleke tre vse preostalo, kar je relativno drago in kar lahko hitro prodajo na črnem trgu.