Sobota,
10. 11. 2018,
9.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Florida kongres volitve ZDA

Sobota, 10. 11. 2018, 9.13

5 let, 5 mesecev

Na Floridi bodo izide volitev odločili odvetniki in sodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Ameriški kongres | Ameriške volitve za kongres (na sliki) in za guvernerje nekaterih zveznih držav tudi tokrat niso imune na težave. | Foto Reuters

Ameriške volitve za kongres (na sliki) in za guvernerje nekaterih zveznih držav tudi tokrat niso imune na težave.

Foto: Reuters

Ameriško zvezno državo Florido so preplavili odvetniki demokratov in republikancev, ki poskušajo z vlaganjem tožb priti do končnih izidov torkovih vmesnih volitev, ker državni volilni uradniki v najmanj dveh tradicionalno problematičnih okrožjih tega niso sposobni opraviti tako, kot je treba.

Tako majhna razlika po zakonu zahteva ponovno štetje

Uvodoma je kazalo, da bo na volitvah za guvernerja zmagal republikanec Ron DeSantis, ki je že razglasil zmago, demokrat Andrew Gillum pa priznal poraz. V tekmi za zvezni senat je republikanec Rick Scott prav tako razglasil zmago, demokrat Bill Nelson pa poraza ni priznal, ker je bila razlika med njima manj kot 0,5 odstotka. To pa po državnem zakonu avtomatično sproži ponovno strojno preštevanje glasovnic.

Glasovnice kar hrumijo na površino

Vse to se je odvijalo, še preden jim je na Floridi uspelo prešteti vse glasovnice po pošti in tudi druge, saj so v pretežno demokratskem okrožju Broward nenadoma začele prihajati na površje nove in nove nepreštete glasovnice, ki so jih volilni uradniki pozabili po predalih, skladiščih in drugod. Razlika med republikancema in demokratoma je začela vse bolj kopneti in napočil je čas za tožbe.

Razlika med kandidatoma za senat je padla na 0,18 odstotka oziroma 15.000 glasov, kar je pod mejo 0,25 odstotka, ki zahteva tudi ročno preštevanje vseh glasovnic. Ker je največ težav v demokratskem okrožju Broward in sosednjem Palm Beach, ki je prav tako večinsko demokratsko, je Nelson ohranil upanje na zmago in poklical na pomoč odvetniško armado.

Kljub preštetim glasovom v ameriški zvezni državi Florida (na fotografiji) še ne vedo, kdo bo novi guverner. | Foto: Kljub preštetim glasovom v ameriški zvezni državi Florida (na fotografiji) še ne vedo, kdo bo novi guverner.

Republikanski kandidat za senat vložil več tožb

Rick Scott je medtem vložil tožbo proti upravnikoma volitev v obeh okrožjih, Nelson pa je vložil tožbo proti državi, ki jo kot guverner vodi Scott, zato ker republikanci nočejo upoštevati glasovnic po pošti, pri katerih se podpis ne ujema povsem s podpisom, ki ga imajo v kartotekah volivcev.

Podoba je skoraj povsem enaka, kot je bila leta 2000, ko je Florida postala posmeh ZDA in sveta zaradi ponovnega štetja glasovnic predsedniške tekme med Georgeom Bushem mlajšim in Alom Gorom. Demokrati v okrožju Palm Beach so takrat sami sebe ustrelili v nogo z zapleteno glasovnico, zaradi katere so upokojeni priseljeni newyorški Judje namesto za Gora glasovali za skrajnega desničarja Pata Buchanana.

Leta 2000 je na Florido zadnjo besedo dalo vrhovno sodišče

Leta 2000 je po nekaj tednih pravnih prepirov posredovala konservativna večina zveznega vrhovnega sodišča in presekala gordijski vozel s prepovedjo ponovnega štetja glasovnic, kar je bilo dovolj za Bushevo zmago kljub manjšemu številu glasov volivcev po ZDA.

Kaj točno se znova dogaja na Floridi, je še najmanj jasno odgovornim v zvezni državi, vendar pa to Scottu in predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ni preprečilo obtožb na račun demokratov, da poskušajo s prevarami do zmage, čeprav ne en ne drug nista za to podala nobenega dokaza.

Tako kot leta 2000 tudi sedaj republikanci želijo, da se zadeva ustavi, demokrati pa trdijo, da želijo prešteti vsako glasovnico.

Ne samo na Floridi

Trump je medtem za Arizono, kjer tesna senatna tekma prav tako še ni odločena, kar predlagal, da bi ta država enostavno še enkrat izpeljala volitve, da ne bo sporov.

Razlika med Florido in Arizono je ta, da v Arizoni vodi demokratka Kyrsten Sinema proti republikanki Marthi McSally s prednostjo okrog 20.000 glasov. Tekma še ni končana, ker v Arizoni še niso prešteli več sto tisoč glasovnic, ki so prišle po pošti in ki so jih volivci oddali na predčasnih volitvah.

Pravni boji lahko trajajo v nedogled, a razmerja moči v zveznem senatu ne bodo spremenili. Republikanci bodo ohranili večino, četudi demokratom uspe dobiti tako Florido kot tudi Arizono.

Prepirajo se tudi v Georgii, kjer je v tekmi za guvernerja republikanec Brian Kemp razglasil zmago, demokratka Stacey Abrams pa ne priznava poraza, dokler ne bodo prav tako prešteli vseh predčasno oddanih glasov in glasovnic po pošti. Kemp je sicer šele po razglasitvi zmage odstopil s položaja državnega sekretarja Georgie, to je državnega uradnika, ki nadzira volilni proces.