Petek,
18. 9. 2015,
6.49

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška Srbija begunci meja

Natisni članek

Petek, 18. 9. 2015, 6.49

6 let, 10 mesecev

Milanović napovedal preusmerjanje beguncev na Madžarsko in v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška je v četrtek zvečer zaradi velikega navala beguncev zaprla sedem od osmih mejnih prehodov s Srbijo. Begunci kljub temu še vedno prihajajo, na Hrvaškem jih je že več kot 13 tisoč.

14.30 ŽENEVA/DUNAJ Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočil, da je na balkanski poti v smeri srednje Evrope okoli 300 tisoč beguncev.

14.30 BRUSELJ Za Hrvaško veljajo evropska azilna in schengenska pravila, po katerih je treba vsako osebo, ki vstopa v državo brez ustreznih dokumentov, registrirati, ji vzeti prstne odtise in dati priložnost, da zaprosi za azil, so pojasnili v Evropski komisiji v odzivu na informacije iz Hrvaške, da ne bodo več registrirali prebežnikov.

14.02 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović je napovedal, da hrvaška prehaja na "načrt B". "Od danes naprej imamo drugačno politiko. Ne moremo popisati vseh beguncev. Nahranili jih bomo in poslali naprej," je povedal na tiskovni konferenci. Organizirano jih bodo preusmerjali proti Madžarski in Sloveniji.

14:00 BELI MANASTIR Avtobusi z begunci so krenili proti Madžarski.

12:33 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović na vprašanje, ali bo Hrvaška begunce preusmerjala do Slovenije: "Mislim, da je Madžarska veliko bližje."

Madžarski in slovenski zunanji minister sta bila kritična do Hrvaške.

12:31 ZAGREB Milanović: "Madžarska in Slovenija zahtevata, da Hrvaška ljudi zadržuje proti njihovi volji. To tako ne bo funkcioniralo. Begunci Hrvaške ne bodo zapuščali travmirani." Dodal je, da sta se Slovenija in Madžarska zelo hitro solidarno združili in prst upirili proti Hrvaški.

12:11 ZAGREB "Težava je globlja in je posledica evropske nezmožnosti, da reši, kar bi morala že zdavnaj rešiti, to je meja med Grčijo in Turčijo. Vsaka obalna straža lahko ustavi begunce. To je zakonito, a Grčija tega ne počne, EU pa ne ukrepa in čaka, da se bo težava rešila sama od sebe," je bil oster Milanović. "Hrvaška ne more biti begunska vroča točka!" je bil nedvoumen.

12:11 ZAGREB Po uradnih podatkih je na Hrvaškem že več kot 14 tisoč beguncev.

12:07 ZAGREB "Hrvaška je pokazala, da ima srce, vendar moramo sosede spomniti, da imamo tudi možgane, vemo, kakšni so naši interesi. Ne verjamemo v žičnate ograje, to ni rešitev," je povedal hrvaški premier. "Ne moremo več, naše kapacitete so majhne," je priznal in dodal: "Tega bremena ne bomo več sprejemali."

10:55 TOVARNIK Begunci se po Tovarniku prosto sprehajajo in so povsem preplavili mesto. Hodijo od hiše do hiše in prosijo za vodo, hrano ter drugo pomoč.

10:53 SLOVENSKA MEJA Begunci prečkajo Sotlo, da bi prišli v Slovenijo.

10:36 BELI MANASTIR Nervoza na železniški postaji narašča, fizično sta se spopadli dve skupini. Prva je vstopila v prostor, kjer prodajajo vozovnice in zaprla vrata, dokler ne bi kupila vozovnic. Druga skupina je skušala nasilno vdreti. Posredovala je policija.

10:23 BATINA Jutarnji list poroča o sinočnjem incidentu na madžarski strani, ko je skušalo 200 beguncev vstopiti v državo, a sta jih policija in vojska nasilno vrnili na Hrvaško.

10:23 BELI MANASTIR Proti Osijeku so odpeljali trije avtobusi, na peronu pa stoji vlak z desetimi vagoni, v katerih so begunci preživeli noč. Ti begunci se bodo z vlakom prek Osijeka odpeljali v Zagreb. Jutarnji list piše, da okoli 95 odstotkov beguncev kot svojo naslednjo postajo na poti vidi Slovenijo.

9:50 TOVARNIK Vlak, ki je vse jutro stal na peronu v Tovarniku, je zapustil postajo. V deset vagonov se je vkrcalo med 700 in 800 ljudi, na postaji je ostalo še okoli tisoč beguncev. Nekateri so se peš podali proti Zagrebu, kamor naj bi vlak prispel okoli 13. ure.

9:39 ZAGREB Do nadaljnjega je ustavljen ves mednarodni železniški promet iz Hrvaške proti Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Srbiji.

9:28 BEOGRAD Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je posvaril pred zapiranjem meje in mednarodnih poti ter napovedal, da bo Beograd, če bo Zagreb to storil, terjal pravico na mednarodnih sodiščih. "Če bi Srbija zaprla svoje meje, ko je v eni noči iz Makedonije in Grčije k nam prišlo več kot 9000 migrantov, bi bila Makedonija danes soočena s popolnim kolapsom, EU pa s humanitarno katastrofo nepredstavljivih razsežnosti," je spomnil Vulin.

9:24 TOVARNIK Na železniški postaji je po neuradnih podatkih hrvaške policije okoli dva tisoč beguncev, ki so tja prišli sinoči in danes zgodaj zjutraj.

9:20 ZAGREB Danes do 8. ure zjutraj je na Hrvaško prišlo okoli 13.300 beguncev, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

9:13 ZAGREB Okoli 200 beguncev je ponoči množično zapustilo zagrebški velesejem. Hrvaški Jutarnji list predvideva, da so krenili proti Sloveniji.

9:11 BELI MANASTIR Več taksistov je pobralo del beguncev, da bi jih prepeljali do Osijeka. Za okoli 35 kilometrov dolgo pot jim zaračunajo 40 evrov. Pot do Zagreba s taksijem begunce stane 150 evrov.

9:08 ZAGREB Begunci v Zagrebu se po registraciji svobodno gibljejo po mestu in skušajo s taksiji oditi proti Evropi.

8:45 DUNAJ V Avstriji po nemški uvedbi poostrenega nadzora meje raste število zahtev za azil, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

8:35 BELI MANASTIR Dve vasi okoli Belega Manastira, ki leži zelo blizu meje z Madžarsko, kamor je včeraj prišlo veliko več ljudi, kot jih tam lahko sprejmejo, sta polni beguncev, ki hodijo po cesti proti Osijeku. Na Hrvaško kljub zaprtju meje s Srbijo po poljih na meji med državama prihajajo novi begunci.

7:50 BUDIMPEŠTA Madžarski premier Viktor Orban je dejal, da so že začeli graditi ograjo ob meji s Hrvaško.

6:03 SLOVENSKA MEJA Begunci so čez Sotlo vstopili v Slovenijo. Premražene so jih našli slovenski policisti.

Zaprtih sedem od osmih mejnih prehodov Hrvaške oblasti so sporočile, da zaradi velikega prihoda beguncev niso imeli izbire. Policija je zaradi navala beguncev zaprla prehode Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina in Erdut. Zaprt ostaja mejni prehod Bajakovo, ki leži na avtocesti Beograd–Zagreb. Zaprli so tudi ceste, ki vodijo do omenjenih mejnih prehodov.

Z zaprtjem svojih meja je Hrvaška prekinila novo glavno pot za begunce iz Grčije proti severu Evrope, poroča BBC. Včeraj so na dveh mejnih prehodih izbruhnili nemiri, potem ko so begunci več ur čakali na prevoz proti severu. Množica je za krajši čas prebila policijski koridor v Tovarniku in Batini.

Hrvaška je begunce skušala nastaniti v azilske centre, vendar je prišlo ogromno število ljudi, zato so mnogi ostali na cesti. Številni so napovedali, da se bodo peš podali proti Sloveniji, ki je v območju schengna.

"To ni pot v Evropo" Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je v četrtek od vlade zahtevala, naj začasno zapre mejo s Srbijo, prek katere so začeli množično prihajati begunci, potem ko je v torek mejo s Srbijo zaprla Madžarska.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da je država popolnoma polna in da bo zaprla mejo s Srbijo, če se bo ponovilo, da bo v enem dnevu na njeno mejo prišlo osem tisoč ljudi. Beguncem je sporočil: "Ne prihajajte več sem. Ostanite v begunskih centrih v Srbiji, Makedoniji in Grčiji. To ni pot v Evropo. Avtobusi vas ne bodo odpeljali tja, to je laž."