Sobota,
30. 3. 2019,
9.24

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

Natisni članek

brexit Združeno kraljestvo Theresa May Evropska unija

Sobota, 30. 3. 2019, 9.24

5 let

Mayeva razmišlja, da bi poskusila v četrto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May razmišlja o tem, da bi izstopni sporazum z Evropsko unijo, ki ga je britanski parlament že trikrat zavrnil, poslanski zbornici v glasovanje predložila še četrtič. Premierka bo med poslanci nadaljevala iskanje podpore za sporazum, ki ga je z EU sklenila novembra lani.

Theresa May
Novice Mayeva spet poražena, britanski poslanci še tretjič zavrnili sporazum z EU

Na Downing Streetu so prepričani, da gredo prizadevanja Mayeve za sprejetje sporazuma v pravo smer, saj je včeraj sporazum kljub zavrnitvi podprlo več poslancev kot na prejšnjih dveh glasovanjih 15. januarja in 12. marca. Za sporazum je glasovalo 286 poslancev, 344 pa jih je bilo proti, kar pomeni, da je bila razlika 58 glasov, dva tedna prej pa še 149 glasov.

Rezultat včerajšnjega glasovanja pomeni, da bo London zamudil rok, ki ga je postavila EU za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit.

Glasovanje ponovno v ponedeljek

Premierka Theresa May je po zavrnitvi povedala, da jo "globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije". Ker je parlament izrazil voljo, da ne pride do brexita brez dogovora, bo treba zdaj najti alternativno pot, je dejala po glasovanju. Ob tem je opozorila, da bo to "skoraj zagotovo" pomenilo izvedbo evropskih volitev na Otoku konec maja.

Čas se izteka, saj bo 10. aprila izredni vrh EU o brexitu, 12. aprila pa se bo zgodil brexit brez dogovora, če Mayeva do takrat Uniji ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita. | Foto: Reuters Čas se izteka, saj bo 10. aprila izredni vrh EU o brexitu, 12. aprila pa se bo zgodil brexit brez dogovora, če Mayeva do takrat Uniji ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita. Foto: Reuters

Britanski poslanci bodo v ponedeljek znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, ki naj bi pokazala, ali ima katera od njih večinsko podporo parlamenta. Po navedbah BBC bi lahko nato v sredo potekal še en krog glasovanj. Viri v vladi ne izključujejo niti možnosti, da bi poslanci izbirali med možnostjo, ki bo imela največ podpore, ter izstopnim sporazumom.

Britanci vse bolj nezadovoljni

Spletno peticijo "Prekliči člen 50 in ostani v EU", ki je nastala pred tednom dni, je medtem od prejšnje srede do danes podpisalo skoraj šest milijonov Britancev, ki si v EU želijo ostati. Nezadovoljstvo nad delom britanske premierke pa so na šalo obrnili kar uporabniki spletnih omrežij.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris (@chrisedwards_au) on

"Brexiting (glagol). Ko na zabavi rečeš, da odhajaš, pravzaprav pa ostaneš (op. p.)."

Kritičen tudi anonimni umetnik Banksy

Eden najbolj znanih britanskih uličnih umetnikov je te dni v znamenju brexita v domačem mestu Bristol v jugozahodnem delu Anglije na ogled ponovno postavil svoje do sedaj največje delo, ki je razstavljeno v mestnem muzeju. Poslance parlamenta Združenega kraljestva je predstavil kot opice, poroča spletna stran Huffpost.

Banksy, ki se v svojih delih velikokrat dotakne družbenih in političnih tematik, je sliko objavil tudi na Instagramu in pripisal: "Razdeljen parlament. To sem ustvaril pred desetimi leti." Bristolski muzej ga je pravkar postavil na ogled v luči brexita. Zraven je pripisal še citat iz svojih prejšnjih del, kjer je naslikal opico, ki je nosila isti pripis. "Sedaj se smejte, toda nekega dne ne boste več na položaju."

Sicer to ni njegovo prvo delo, kjer se dotakne tematike brexita. Od izstopa Združenega kraljestva iz EU je že maja 2017 objavil grafit:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dover, England.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Ob napovedanem referendumu pa sta sledili še dve, in sicer:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Brexit
Novice Brexit: "Ni jim pomembno, ali gredo ali ostanejo, samo da se že enkrat odločijo"