Torek,
13. 10. 2015,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina

Torek, 13. 10. 2015, 13.34

8 let

Malezijsko letalo nad Ukrajino je sestrelila raketa ruske izdelave (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malezijsko letalo je bilo julija lani nad Ukrajino sestreljeno z raketo zemlja-zrak Buk ruske izdelave, ki je bila izstreljena z vzhoda Ukrajine, so potrdili nizozemski preiskovalci.

Še pred malezijskim je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljenih še več drugih letal, po poročanju BBC pravijo preiskovalci. Ti so prepričani, da je v času sestrelitve malezijskega letala bilo dovolj razlogov, da bi ukrajinske oblasti popolnoma zaprle zračni prostor, a tega niso storile.

"Bojna glava rakete je eksplodirala izven letala" Nizozemski varnostni odbor (OVV) je končno poročilo preiskave predstavil v letalski bazi Gilze-Rijen na jugu Nizozemske. Še pred javno objavo so z ugotovitvami v Haagu seznanili svojce žrtev.

Kot je dejal vodja OVV Tjibbe Joustra, je bojna glava rakete eksplodirala izven letala in pri tem zadela levo stran pilotske kabine, zaradi česar se je del letala odlomil. "Bojna glava ustreza raketi, ki je nameščena v raketni sistem zemlja-zrak Buk," je dodal. Po njegovih besedah je na dan strmoglavljenja, 17. julija, nad vzhodno Ukrajino letelo vsega skupaj 160 letal.

Rusija izrazila "resne dvome" o cilju nizozemskega poročila "Ne razumemo povsem njegove izjave o tem, naj Rusija polno sodeluje v kazenski preiskavi," saj je bila Rusija pripravljena sodelovati od samega začetka," je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Zdaj, po objavi poročila s končnimi sklepi, potrebujejo sodelovanje Rusije," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax še dodala Zaharova.

Rusija je danes obenem izrazila "resne dvome" o cilju nizozemskega poročila glede sestreljenega letala. "Ostajajo resni dvomi o tem, ali je splošni cilj preiskave, ki jo vodi Nizozemska, dokazati prave razloge za katastrofo in ne opravičilo za obtožbe, ki so bile vnaprej predstavljene," je po poročanju AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Kijev krivi upornike, Moskva pa Ukrajino Preiskovalci sicer niso ugotavljali krivca za strmoglavljenje boeinga družbe Malaysia Airlines, za katero Kijev krivi upornike, Moskva pa Ukrajino. To je predmet ločene kazenske preiskave, ki prav tako poteka pod vodstvom Nizozemcev, njene ugotovitve pa naj bi bile objavljene šele čez več mesecev, navaja BBC.

V strmoglavljenju letala, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi je bila večina Nizozemcev. Svojcem žrtev so preiskovalci pojasnili, da so potniki skoraj nemudoma izgubili zavest.