Petek,
20. 7. 2018,
15.44

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Natisni članek

Emmanuel Macron afera škandal tožilstvo

Petek, 20. 7. 2018, 15.44

6 let, 2 meseca

Macron v središču škandala, njegov tesni sodelavec mora v pripor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

1

Emmanuel Macron Nato | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski državni tožilec je zoper Alexandra Benallo, pomočnika vodje kabineta francoskega predsednika Emmanuela Macrona, danes odredil pripor. Benallo so v začetku maja namreč posneli med nasiljem nad protestniki. Iz predsedniške palače so že sporočili, da bodo Benallo odpustili.

Škandal, ki ga je v sredo razkril časnik Le Monde, po oceni poznavalcev pomeni sramoto za francoski politični vrh, hkrati pa je privedel do najhujše krize v mandatu francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ga opozicija obtožuje, da je njegov urad namerno prikril incident.

Francija sprejem
Sportal Kratek sprejem Francozov buri duhove. V predsedniški palači zavračajo očitke.

V predsedniški palači incidenta niso prijavili tožilstvu

Za Alexandra Benallo, pomočnika vodje Macronovega kabineta, je francoski državni tožilec v Parizu danes po zaslišanju odredil pripor zaradi nasilja, ki ga je izvajal kot javni uslužbenec, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka.

Iz Elizejske palače so sporočili, da so Benallo že nekaj dni po incidentu za dva tedna suspendirali brez plačila in da je od takrat namesto za varnost predsednika skrbel za administrativne zadeve. S tem je bil kaznovan zaradi nesprejemljivega vedenja, sankcije pa so pomenile zadnje opozorilo pred odpustitvijo. Vendar pa v predsedniški palači incidenta niso prijavili tožilstvu.

Alexandre Benalla (levo) je med predsedniško kampanjo delal kot vodja varnostnikov takrat še predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona (desno). | Foto: Reuters Alexandre Benalla (levo) je med predsedniško kampanjo delal kot vodja varnostnikov takrat še predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona (desno). Foto: Reuters

V okviru preiskave suspendirali tudi tri policiste

Francoska televizija BFM je sicer poročala, da je Benalla kljub omenjenim sankcijam normalno opravljal svoje delo in da je ta teden skrbel za varnost ob sprejemu francoskih nogometašev, zmagovalcev svetovnega nogometnega prvenstva.

Danes so v Elizejski palači povedali, da so sprožili postopek za njegovo odpustitev zaradi "novih elementov", saj naj bi nezakonito pridobil nadzorni posnetek policije, da bi dokazal svojo nedolžnost. Vir blizu preiskavi je povedal, da so suspendirali tudi tri policiste, ki naj bi Benalli dali posnetek.

Zaradi podobnih obtožb kot Benallo so danes pridržali tudi Vincenta Craseja, pomočnika za varnost Macronove stranke Naprej republika in rezervnega policista, ki je bil skupaj z njim v času incidenta. V okviru preiskave so v četrtek zaslišali tudi vodjo Macronovega kabineta Patricka Strzodo.

Protesti proti Macronu
Novice Francija: Več tisoč protestnikov proti Macronovim reformam

Pomočnika vodje Macronovega kabineta Benallo so na posnetku, ki ga je na prvomajskih demonstracijah s pametnim telefonom posnel študentski aktivist, prepoznali pri Le Mondu in ga objavili. Na posnetku je videti, kako je Benalla obvladal in udaril protestnika, nosil pa je policijsko čelado s ščitnikom.

V drugem posnetku, ki so ga objavili v četrtek, pa je bilo mogoče videti, kako Benalla, ki ni bil nikoli policist, le telesni stražar, mlado žensko držal za vrat in odvlekel od policistov ter jo grobo potisnil na tla. Časnik je danes razkril, da ima Benalla v prestižni pariški četrti službeno stanovanje in avtomobil s šoferjem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron z ženo Brigitte | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron z ženo Brigitte Foto: Reuters

Rekordno nizka priljubljenost francoskega predsednika

Medtem je anketa BVA razkrila, da je priljubljenost Macrona v Franciji rekordno nizka. Kot kaže anketa, ki so jo izvedli v sredo in četrtek, francoski predsednik uživa podporo samo 39 odstotkov anketiranih. Kritiki so še posebej glasni, saj je 40-letni Macron na predsedniških volitvah zmagal tudi z obljubami, da bo na ta najvišji položaj v državi znova uvedel preglednost in integriteto.

Več francoskih časnikov je danes napadlo predsednika, ker se med četrtkovim obiskom na jugozahodu Francije kljub ponavljajočim novinarskim vprašanjem ni hotel odzvati na škandal. V parlamentu so poslanci medtem oblikovali preiskovalno komisijo, opozicijske stranke pa so danes zahtevale, da premier in drugi vladni predstavniki pridejo pred poslance, saj da je "omadeževano jedro države".

Notranji minister Gerard Collomb je sicer že v četrtek v parlamentu potrdil, da Benalla ni imel pravice posredovati na zborovanju levičarskih študentov v središču Pariza.

Benalla je bil med kampanjo pred lanskimi predsedniškimi volitvami vodja Macronovih varnostnikov in je bil običajno le nekaj korakov za takratnim predsedniškim kandidatom. V Macronovem kabinetu je začel delati maja lani.