Sreda,
3. 7. 2013,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Litva

Sreda, 3. 7. 2013, 16.33

8 let

Litovsko predsedstvo EU-ja za odločne reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med prioritetami litovskega predsedstva EU-ju je okrepitev integracije notranjega trga unije, je pred evropskimi poslanci povedala litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

V boju z gospodarsko krizo nova predsedujoča Svetu EU-ja Litva stavi na odločne reforme. "Govorim kot predsednica države, ki ve, kaj pomeni sprejeti težke odločitve," je evropske poslance nagovorila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. "A vemo tudi, kakšne prednosti to prinese – Litva ima danes najvišjo gospodarsko rast v Evropi," je dodala.

Med prioritetami tudi boj proti brezposelnosti Litovsko predsedstvo, ki ga je v Evropskem parlamentu predstavila predsednica, si bo prizadevalo okrepiti integracijo notranjega trga EU-ja, še posebej na trgu storitev. To je ena od prioritet predsedstva. Pomemben bo tudi boj proti brezposelnosti, Litva pa želi tudi skleniti sporazume o prosti trgovini z Japonsko, sredozemskimi državami in ZDA.

Potrebna je odločnost evropskih politikov Grybauskaitejeva se zaveda, da evropski državljani, utrujeni od gospodarske krize, "nepotrpežljivo čakajo na rezultate". Zato je potrebna odločnost evropskih politikov, ki morajo zasnovati in tudi izpeljati potrebne ukrepe. "Le s krepitvijo gospodarstva lahko ustvarjamo delovna mesta in znova pridobimo zaupanje javnosti," je menila. "Če odlagamo pomembne odločitve, to ni le odlaganje, temveč je neuspeh," je bila jasna litovska predsednica in dodala: "Potem smo kot vodilne sile Evrope odpovedali."

Litva se bo v prihodnjih šestih mesecih ukvarjala tudi z integracijo evropskega trga energije. Pri tem ne gre le za zagotavljanje varnosti oskrbe, temveč tudi nižjih cen. Podjetja in državljani bi lahko s polno integriranim trgom energije privarčevali 40 milijonov evrov. To integracijo naj bi končali prihodnje leto.

Litva se zaveda, da je program ambiciozen Grybauskaitejeva ob tem priznava, da je litovski program za pol leta zelo ambiciozen. A je izrazila upanje, da bosta Evropska komisija in Evropski parlament pred evropskimi volitvami maja 2014 zainteresirana z ukrepi dokazati, kaj je bilo doseženega v zadnjem mandatu.

Litvi kot prvi baltski državi, ki predseduje EU-ju, je v Evropskem parlamentu čestital predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Opozoril je, da Litva prevzema predsedovanje v trenutku, ko se mora EU osredotočiti na doseganje rezultatov. Spomnil je tudi, da gre za zadnji mandat, ki bo pred evropskimi volitvami izveden v celoti, zato bo tesno sodelovanje s parlamentom ključno za konec več pomembnih projektov.