Ponedeljek,
23. 5. 2011,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BiH Milan Kučan Stipe Mesić

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 11.44

8 let

Kučan, Mesić, Djukanović: EU se mora v BiH bolj angažirati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bivši voditelji treh držav z območja nekdanje Jugoslavije so ocenili, da bi se morala mednarodna skupnost oziroma Evropska unija bolj angažirati v Bosni in Hercegovini za rešitev politične krize.

Bivša predsednika Slovenije in Hrvaške, Milan Kučan in Stipe Mesić, ter donedavni premier Črne gore Milo Djukanović so v nedeljo na konferenci v Črni gori soglašali, da je vprašanje BiH ključnega pomena in da je od rešitve tamkajšnje krize odvisna tudi stabilizacija razmer v regiji ter tempo vključevanja regije v EU. Kučan: Bruselj nima pravice govoriti, da mir zadošča Kučan je na konferenci z naslovom "Balkanska pobuda za krepitev družb jugovzhodne Evrope" v črnogorskih Bečićih ocenil, da Bruselj nima pravice govoriti, da mir zadošča. "Daleč od tega. Bruselj se mora veliko bolj angažirati, ker je treba BiH za razliko od drugih držav v regiji veliko bolj usposobiti za sprejem v EU. Če tega ne bodo storili, bo BiH zaostajala, ob tem pa bo vse manj zavedanja, da je treba rešitev za probleme iskati znotraj BiH," je dejal. "Rešitev je v obnovi daytonskega sporazuma ali ustave" Bivši hrvaški predsednik Mesić je ocenil, da je treba rešitev za BiH iskati v "obnovi daytonskega sporazuma ali ustave" ter izpostavil, da morajo "izgubiti tisti, ki mislijo, da je entitete mogoče spremeniti v države".

Poudaril je, da je Zagreb Hrvatom v BiH poslal jasno sporočilo, da je njihova država BiH, glavno mesto pa Sarajevo in opozoril, da takšnega sporočila Beograda Srbom v BiH še ni bilo slišati. "Slišali smo sporočilo o enotnosti in celovitosti BiH, vendar v vsem podpirajo predsednika Republike srbske Milorada Dodika, to pa sta dve različni zadevi, ker Dodik ne priznava BiH," je dejal Mesić.

Djukanović: Problem "številka ena" v regiji Vodja črnogorske vladne Demokratske stranke socialistov in bivši črnogorski premier Djukanović se je strinjal, da je problem BiH najbolj pomemben, torej "številka ena" v regiji.

"Evropa Balkana še vedno ne vidi kot priložnost, ampak kot problem" Mednarodna skupnost je po njegovi oceni v zadnjih letih v BiH "bolj vadila strogost, kot da bi si konstruktivno prizadevala za usposobitev institucij v BiH, da prevzamejo odgovornost za svojo prihodnost". V tem smislu mednarodna skupnost ni izpolnila pričakovanj, je dejal, a pristavil, da je del odgovornosti tudi na sami BiH. "Evropa Balkana še vedno ne vidi kot priložnost, ampak kot problem," je še izpostavil Djukanović.