Ponedeljek,
7. 6. 2021,
20.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

protest epidemija križarka Benetke

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 20.55

2 leti, 10 mesecev

Križarke so nazaj, Benečani na nogah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Medtem ko si vse države in turistična središča prizadevajo znova oživiti turizem, pa so prebivalci Benetk odločno proti temu, da se mesto vrne v predkoronski turistični kaos. Domačine najbolj vznemirjajo predvsem velike križarke, ki zaplujejo naravnost v središče zaliva. Ko je v Benetke po 17 mesecih in po tem, ko so jim oblasti obljubile trajno prepoved vplutja križark v središče, priplula 300 metrov dolga in 90 tisoč ton težka ladja, se je več sto Benečanov odpravilo protestirat na ulice in čolne. 

Velike križarke, polne turistov, so bile pred začetkom epidemije v Benetkah stalnica. "Po letu in pol, ko se je zaradi pandemije vse ustavilo, nas skrbi, da se bo vrnilo stanje, ki smo ga imeli pred pandemijo," je povedal domačin. 

Samo v letu 2019 je v mesto vplulo 667 potniških ladij. Kot pravijo domačini, pa te velike križarke mestu povzročajo veliko ekološko škodo. Čeprav je vlada aprila obljubila trajno prepoved vplutja velikih križark v mesto, pa so v nedeljo Benečani presenečeno opazovali veliko potniško ladjo, ki lahko sprejme do tri tisoč potnikov.

Benetke potniška ladja križarka
Trendi So iz Benetk tokrat dokončno izgnali velike križarke?

Benečani na ulicah

Vplutje prve križarke po 17 mesecih pa je meščane znova spodbudilo k protestom. "Stvar je v tem, da smo še vedno tu, ker bodo kljub temu odloku velikanske križarke še vedno prečkale kanal Giudecca. Razlog, da smo tukaj, je, da smo prebivalci Benetk in smo proti temu prehodu," je dejala udeleženka protesta. 

Velike potniške ladje naj bi bile po novem preusmerjene v industrijsko pristanišče v Margheri, vendar pa je ta kanal preozek in preplitev za velike križarke, protestniki pa trdijo, da so oblasti to vedele, že ko so spremembo obljubile.

Vodja italijanske veje Združenja podjetij za križarjenja zatrjuje, da bi imela prepoved vplutja križark v Benetke velike gospodarske posledice: "Obstaja tveganje, da bo posledice, če bodo Benetke umaknjene iz načrta poti, utrpel ves Jadran. Torej bi to imelo velik vpliv."

Kljub nezadovoljstvu dela meščanov pa so se ponovnega vplutja križark razveselili turistični delavci, ki so med pandemijo ostali brez prihodkov.