Petek,
18. 10. 2024,
16.53

Osveženo pred

4 ure, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

kraljica Camilla Avstralija kralj Karel III.

Petek, 18. 10. 2024, 16.53

4 ure, 14 minut

Kralj Karel III. začel obisk v Avstraliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
kralj Karel III | Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Charlesa najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom. | Foto Reuters

Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Charlesa najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom.

Foto: Reuters

Britanski kralj Karel III. je z ženo kraljico Camillo danes začel šestdnevni obisk v Avstraliji, svoje najzahtevnejše potovanje v tujino, odkar so mu pred osmimi meseci odkrili raka. Obisk monarha je znova odprl vprašanje, ali naj bo Avstralija republika. Karel III. je pred obiskom dejal, da morajo o tem odločiti Avstralci.

To je kraljev prvi obisk v Avstraliji, odkar je septembra 2022 prevzel položaj po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II. Začel ga je v Sydneyju, kjer so ju z ženo pozdravili lokalni dostojanstveniki in otroci, na tamkajšnjo znamenito opero pa so projicirali fotografije z njegovih prejšnjih obiskov.

Kralja in kraljico sta pozdravila avstralska generalna guvernerka Sam Mostyn in predsednik vlade Anthony Albanese.

Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Charlesa najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom.

Uradne obveznosti kraljevega para se bodo začele v nedeljo. Njun program je po poročanju britanskega BBC nekoliko drugačen od običajnih kraljevih turnej. Tako ne vključuje večernih dogodkov, državniških večerij in izletov pozno popoldne. Petinsedemdesetletni monarh pa se bo udeležil piknika z žarom in z ženo obiskal nekatere avstralske znamenitosti.

Napovedani protesti 

Ob robu obiska, njegovega 17. v "deželi tam spodaj" in prvega obiska katerega od britanskih monarhov po letu 2011, so napovedani protesti protimonarhistične organizacije Republika.

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da približno tretjina Avstralcev ne želi več monarhije, tretjina bi jo ohranila, tretjina pa je neodločena glede tega vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več kot polovica Avstralcev je sicer prepričana, da bo njihova država čez sto let republika.

Tudi premier Albanese, ki je republikanec, ne skriva želje po prekinitvi vezi z monarhijo. Po smrti kraljice Elizabete II. je njegova vlada monarhovo podobo na bankovcu za pet dolarjev nadomestila z motivom domorodcev.

Vendar pa je po podatkih inštituta YouGov kraljeva družina pri večini Avstralcev še vedno zelo priljubljena. Karel III. je med Avstralci bolj priljubljen kot katerikoli avstralski politik, prekaša ga le njegov sin William.

Karel III. se je pred svojim obiskom previdno izognil vprašanju, ali naj bo Avstralija republika, in dejal, da mora o tem odločiti avstralska javnost.

Karel in William
Trendi Kralj Karel in princ William odpovedala nastope v javnosti
kralj Karel III
Trendi Kralj Karel po diagnozi raka: Večino časa so me oblivale solze