Sreda,
14. 10. 2015,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Abu Bakr Al Bagdadi Irak Sirija Islamska država

Sreda, 14. 10. 2015, 18.22

8 let

Koliko namestnikov ima vodja Islamske države?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američani za informacije o vodjih IS ponujajo po pet milijonov dolarjev nagrade.

Pred nekaj dnevi je iraška vojska napadla konvoj, v katerem naj bi bil tudi vodja Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Njegova usoda še vedno ni znana, odpeljali naj bi ga v avtomobilu in naj bi bil ranjen, ubili pa naj bi večje število njegovih stražarjev in višjih vodij IS. To je že tretjič v letu dni, da so Iračani poročali o napadu na Al Bagdadija – novembra lani naj bi ga ranili, prav tako marca letos.

Že večkrat ubiti namestnik Je pa predstavnik Islamske države včeraj v posnetku potrdil, da so Američani v napadu avgusta ubili Abuja Mutaza Al Karašija, ki ga opisujejo kot namestnika vodje Islamske države. Poznan je bil tudi po imenih Fadil Ahmad Al Hadžali in Hadži Mutaz. Američani so novico, da so ubili Al Karašija, objavili že avgusta. Njegova smrt naj bi po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše "negativno vplivala na delovanje IS, ker je bil vpliven tako pri financiranju, kot v medijih in logistiki organizacije".

Toda tudi poročila o tem, da je bil v napadih ubit "drugi človek IS", so se že pojavljala, le da so bila navedena druga imena. Maja so recimo objavili, da je bil v napadu ubit namestnik vodje IS Abu Sadžaf oziroma Mohamed Šalabi, njegovo ženo pa so ujeli. Na neki način je logično, da so vsi ti predstavniki Islamske države označeni kot namestniki vodje.

Pri tako skrivni organizaciji, kot je IS, je težko ugotoviti seznam hierarhije vodij. Le eden izmed predstavnikov IS se pojavlja v javnosti. To je Abu Mohamed Al Adnani, ki je neke vrste tiskovni predstavnik Islamske države. Vsi drugi vodje so skrivni.

Drugi najmočnejši Turkmenec Seznam najmočnejših članov IS so poleti objavili na televizijskem kanalu CNN. Prvi v vrsti za zamenjavo Abuja Bakra Al Bagdadija v primeru njegove smrti naj bi bil Abu Ala Al Afri, za katerega pa ne vedo, ali je še živ, saj iraška vojska trdi, da ga je ubila v napadih v mestu Tal Afar. Američani so sicer Iračane že večkrat opozorili, da nimajo pravih podatkov o tem, katere vodje IS so ubili.

Kakorkoli, Al Afri, ki je turkmenistanskega porekla, naj bi bil celo kandidat za vodjo IS, a ga niso imenovali, ker naj ne bi mogel dokazati, da njegova družina izhaja neposredno iz rodu preroka Mohameda. Tako zdaj velja za namestnika vodje. Američani za informacije o njem ponujajo sedem milijonov dolarjev, kar je le tri milijone manj kot ponujajo za Al Bagdadija.

Tiskovni predstavnik edini Sirec Kot namestnika Al Bagdadija navajajo tudi Abdulaha Alanija, ki je od leta 2004 član Al Kaide in ga menda spoštujejo vsi islamistični vodje. Med pomembnimi predstavniki IS je tudi šejk Jounis Al Mašhadani, ki je član odbora IS, doktor islamskih študij z univerze v Bagdadu in spoštovana osebnost.

Na seznam visokih vodij spada tudi Abu Mohamed Al Adnani, tiskovni predstavnik IS. 38-letni nekdanji vojak iz Alepa naj bi bil najvišje uvrščeni Sirec v vodstveni strukturi IS, prav tako je med najmlajšimi. Nanj so Američani razpisali nagrado pet milijonov dolarjev.

Med operativci tudi Gruzijec Poleg teh najvišjih vodij IS se pojavljajo tudi operativci. Vodja vojaških napadov v Siriji naj bi bil Abu Ali Al Anbari, nekdanji vojaški obveščevalec iraške vojske. Za enega izmed petih najmočnejših ljudi v IS navajajo tudi Abuja Athiro Al Absija, ki naj bi bil "guverner" Alepa. Veliko moči naj bi imel tudi vodja vojaškega komiteja IS Nima Abd Naif Al Džuburi oziroma Abu Fatima Al Džaheiši, za katerega ne vedo, ali je še živ ali mrtev, bil pa je vodja napadov na mesto Kirkuk.

Prav tako se malo ve o Abdulu Rahmanu Al Talabaniju, ki naj bi bil vodja verskega odbora IS. Med vodilnimi se omenja tudi ime Abu Omar Al Šišani oziroma Tarkhan Batirašvili, nekdanji član gruzijskih elitnih vojaških enot, ki velja za najbolj sposobnega vojaškega stratega IS, organizacije, ki se ji je pridružil leta 2012. Tudi za informacije o njem ameriška vlada ponuja pet milijonov dolarjev.

Zanimivo je, da je skoraj istočasno podoben seznam objavila tudi arabska televizija Al Arabiya, a so na njem popolnoma druga imena vodij Islamistične države. Zato ne bo nič čudnega, če bo kateri izmed medijev objavil novico, da so v "napadu ubili namestnika vodje IS".