Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
8.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

5

Natisni članek

Bašar al Asad vojna Sirija

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 8.59

6 let, 2 meseca

Koga čakajo bogate pogodbe za obnovo opustošene Sirije? #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

5

Po sedmih letih vojne je Sirija v ruševinah. Zahod in z nafto bogate zalivske države niso pripravljeni vlagati denarja v opustošeno Sirijo, dokler bo na oblasti predsednik Bašar Al Asad, zato bi se obnova države lahko izkazala za misijo nemogoče, piše agencija AP

Zračni posnetki opustošenja v mestih Alep in Daraja. Video: AP

Vprašanje obnove je zato postalo del spopada med Al Asadom in njegovimi nasprotniki.

Al Asad računa na to, da jim bodo pri obnovi države pomagale predvsem njihove zaveznice, med drugim Kitajska, Rusija in Iran. Mnogi so zato prepričani, da bodo podjetja iz teh držav dobila bogate pogodbe za izvedbo obnovitvenih gradbenih del. Sirska vlada je že oznanila, da bodo lahko pri obnovi države sodelovali samo tisti, ki so ji stali ob strani v času vojne.

Macron in Merklova pozvala Putina k pritisku na sirski režim

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta v današnjem telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, naj na vso moč pritisne na sirski režim, da bo ta takoj začel spoštovati resolucijo o prekinitvi ognja, ki jo je v soboto sprejel Varnostni svet Združenih narodov.

VS ZN v resoluciji zahteva prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej Siriji, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih. Zaradi zadržkov Moskve, stalne članice Varnostnega sveta s pravico veta, so glasovanje od četrtka večkrat prestavili in usklajevali besedilo.

Ubitih več kot sto otrok

Kot so medtem sporočili iz Kremlja, so Putin, Macron in Merklova "posebno pozornost namenili temu, da se prekinitev ognja ne nanaša na operacije proti terorističnim skupinam". Poleg tega so se strinjali, da bodo okrepili izmenjavo informacij o razmerah v Siriji. Voditelji so govorili predvsem o razmerah v Vzhodni Guti na obrobju sirske prestolnice Damask ter težavah pri dostavi humanitarne pomoči na to in druga območja Sirije.

V Vzhodni Guti se kljub prekinitvi ognja ostri spopadi nadaljujejo. Včeraj je bilo ubitih 13 pripadnikov sirskih provladnih sil in šest borcev uporniške skupine Džaiš al Islam, ki je ena najpomembnejših na tem območju. Obstreljevanje prorežimskih sil na tem območju, ki se je začelo pred enim tednom, je do zdaj zahtevalo več kot 500 življenj civilistov, med njimi več kot sto otrok.