Tina Vovk

Torek,
13. 10. 2015,
7.20

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska Rusija ZDA Sirija

Natisni članek

Torek, 13. 10. 2015, 7.20

8 let, 4 mesece

Kitajski časopis: Rusija in ZDA se gresta igrice iz hladne vojne

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vodilni kitajski časopis je tako ZDA kot Rusijo obtožil, da ponavljajo svojo tekmovalnost iz časov hladne vojne zaradi svojega vojaškega posredovanja v Siriji, ter da bi se morale odločiti za mir.

Ljudski dnevnik, uradni časopis kitajske vladajoče partije, v komentarju piše, da se zdi, kot da obe velesili uporabljata Sirijo kot igrišče za diplomatsko in vojaško merjenje moči, podobno kot sta to počeli med hladno vojno, ko sta merili moči v več državah po svetu. Spoznati morata, da je hladne vojne konec, je še zapisal časopis.

"ZDA in Sovjetska zveza sta uporabljali vse vrste diplomatskih, gospodarskih in vojaških dejavnosti na ozemlju drugih držav, igrali maščevalne igre, da bi povečali svoj vpliv – gre za star prizor iz hladne vojne. Zdaj pa smo v 21. stoletju in ljudje se morajo tega zavedati," je oster komentar pod imenom Zhong Sheng, kar pomeni Glas Kitajske, ki ga pogosto uporabljajo za podajanje mnenja o zunanjepolitičnih vprašanjih, poroča Reuters.

Zaskrbljenost zaradi vmešavanja v notranje zadeve Kitajska ima glede sirskega vprašanja podobno stališče kot Rusija in podobno glasuje tudi v Varnostnem svetu Združenih narodov, je pa izrazila zaskrbljenost glede vmešavanja v sirske notranje zadeve in večkrat pozvala k politični rešitvi. Kitajska je že tradicionalno ostra nasprotnica vmešavanja v notranje zadeve držav.

Rusija je konec septembra začela vojaško posredovanje v Siriji. Moskva trdi, da na prošnjo legitimne sirske oblasti – predsednika Bašarja Al Asada – pomaga v boju z islamističnimi teroristi. ZDA po drugi strani oborožujejo in urijo "zmerne" upornike, ker se z Al Asadom ne želijo pogovarjati. Hkrati ZDA s svojimi zaveznicami izvajajo zračne napade na cilje Islamske države (IS).

Kitajska za politično rešitev Kitajska, ki na Bližnjem vzhodu kljub svoji odvisnosti od nafte ne igra velike diplomatske vloge, je pogostokrat opozorila, da vojaško posredovanje ne more rešiti sirske krize, ki se vleče že štiri leta in pol. "Mednarodna skupnost, posebej velike države z veliko vpliva, morajo spoznati, kako nujno je doseči politično rešitev," pravijo.

V ponedeljek je ruski predsednik Vladimir Putin zagovarjal rusko posredovanje v Siriji, češ da želijo "stabilizirati zakonito oblast" v Siriji in ustvariti pogoje za dialog.