Ponedeljek,
11. 4. 2022,
12.48

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

51

Natisni članek

Kitajska orožje Srbija

Ponedeljek, 11. 4. 2022, 12.48

2 leti

Skrivna oboroževalna operacija Kitajcev in Srbov, ki bodo s tem postali prvi v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

51

Srbija vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska je Srbiji v soboto v prikriti operaciji dostavila sofisticiran protiletalski sistem, so poročali srbski mediji. Srbija bo tako postala prvi operater kitajskih projektilov v Evropi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal tudi nakup brezpilotnih letalnikov od Turčije, Srbija pa se zanima še za nakup 12 vojaških letal od Francije.

Na beograjskem letališču Nikola Tesla je v soboto zgodaj zjutraj po navedbah več medijev in vojaških strokovnjakov pristalo šest transportnih letal kitajskih zračnih sil Y-20, ki naj bi pripeljala raketne sisteme zemlja-zrak HQ-22 za srbsko vojsko. Kitajska letala z vojaškimi oznakami so na letališču tudi fotografirali. Dogodek je prva razkrila ameriška tiskovna agencija AP.

Srbsko obrambno ministrstvo na poizvedbe te tiskovne agencije ni odgovorilo, je pa Vučić zadevo tako rekoč potrdil že sam. "V torek ali sredo dobrodošli, da vidite ponos srbske vojske," je namreč po poročanju srbske agencije Tanjug dejal v soboto po končani vojaški vaji srbske vojske Ognjeni ščit 2022. Dejal je, da bo predstavil novo, najmočnejše orožje Srbije doslej.

Prepoznavanje obrazov, tehnologija za prepoznavanje obrazov, prepoznava obraza, prepoznava obrazov, varnostna kamera
Novice Srbski obveščevalni krogi mu grozijo s smrtjo

Gre za izkazovanje moči Kitajcev

Srbski vojaški analitik Aleksandar Radić je za AP dejal, da gre pri dostavi kitajskega protiletalskega sistema za izkazovanje moči Kitajcev. Ker je dostava orožja potekala prek ozemlja najmanj dveh držav članic Nata, Turčije in Bolgarije, je to tudi dokaz vse večjega globalnega dosega Kitajske.

Srbija naj bi tako postala prvi operater kitajskih projektilov v Evropi. Strokovnjaki kitajski raketni sistem primerjajo z ameriškim patriotom in ruskim raketnim sistemom zemlja-zrak S-300, čeprav ima manjši doseg.

Washington je sicer že leta 2020 posvaril Beograd pred kupovanjem protiletalskega sistema HQ-22. Takrat so Srbiji iz Washingtona sporočili tudi, da mora svojo vojaško opremo uskladiti s standardi Zahoda, če želi postati članica zahodnih zavezništev.

Kitajski raketni sistem pa ni edina nova pridobitev Srbije. Vučić je v soboto po vojaški vaji napovedal tudi nakup turških vojaških brezpilotnih letalnikov. "Pred dvema dnevoma sem v pogovoru s turškim predsednikom (Recepom Tayyipom) Erdoganom prosil za bayraktare. Obljubil mi je, da jih bomo lahko kupili mimo vrste," je dejal.

Vojislav Šešelj
Novice Srbski nacionalist Šešelj se umika iz politike

Bo oboroževanje Srbije ogrozilo že tako krhek mir na Balkanu?

Komentiral je tudi navedbe francoskih medijev, da se Srbija zanima za nakup 12 vojaških letal tipa rafale. Povedal je, da pogajanja o njihovem nakupu potekajo že več kot eno leto. Dodal je, da se pogovarjajo "tudi o tretji možnosti, tako imenovanem kombiniranem lovsko-bombnem letalstvu".

Na Zahodu obstaja bojazen, da bi oboroževanje Srbije s strani Kitajske in Rusije lahko ogrozilo že tako krhek mir na Balkanu, posebej na Kosovu. Srbija neodvisnega Kosova ne priznava, prav tako ga nista priznali Rusija in Kitajska.

Srbija, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico, se še vedno ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Kot je minuli teden na srbski državni televiziji RTS zagotovil Vučić, tega ne namerava storiti niti v prihodnje, medtem ko naj bi za izključitev Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice Srbija glasovala le zaradi velikih pritiskov in izsiljevanj.

Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Vučić: Srbija ostaja na evropski poti, a ne bo obrnila hrbta Rusiji