Aleš Žužek

Torek,
12. 8. 2014,
15.37

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2014, 15.37

8 let, 4 mesece

Kitajci gredo na lov za bogataši

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska vlada je okrepila lov na bogate ubežnike, ki so našli zavetje v tujini. Želijo jih pripeljati nazaj na Kitajsko in jih postaviti pred svoja sodišča.

Od sredine 90. let prejšnjega stoletja je iz Kitajske "izginilo" okoli 18 tisoč funkcionarjev kitajske komunistične partije, ki so v tujino prenesli okoli 97 milijard evrov (800 milijard juanov). Skupaj je v preteklih letih v tujino svoj denar nezakonito preneslo okoli milijon Kitajcev, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lov na lisice Kot poroča kitajska državna tiskovna agencije Xinhua, so oblasti v prvi polovici leta v t. i. lovu na lisice nazaj v domovino pripeljali okoli 320 Kitajcev, ki so osumljeni korupcije. Postopki za izročitev pobeglih kitajskih bogatašev so zapleteni in težavno je osumljence, ki so na primer našli zavetje v ZDA (tu živi okoli 150 Kitajcev, ki so v domovini storili kazniva gospodarska dejanja), postaviti pred kitajska sodišča.

Države omahujejo pri izročanju osumljencev Ni namreč sklenjenih meddržavnih dogovorov med Kitajsko in ZDA glede izročitve osumljencev, zaradi česar so postopki dolgotrajni. Poleg tega so tuje oblasti – zaradi kitajskega pravnega sistema in grozeče smrtne kazni – zadržane glede izročanja osumljencev.

Napoved lova na pobegle kitajske bogataše je sicer del okrepljenega boja kitajske vlade proti podkupovanju, ki pa na drugi strani krepi tudi vse večji odpor. Kot kaže, so se nasprotniki boja proti korupciji oblikovali na najvišjih ravneh.

Nasprotniki partijskega boja proti korupciji Tem ljudem namreč grozijo izguba bogatega življenjskega sloga, javno ponižanje, dolgotrajne zaporne kazni in verjetno celo usmrtitev. Predsednik Kitajske Xi Jinping je bogataše, ki nasprotujejo državnemu boju proti korupciji, označil kot vojsko skorumpirancev.

Gre za ohranitev oblasti partije Ni dvoma, da je za kitajskega predsednika boj proti podkupovanju življenjskega pomena za ohranitev moči komunistične partije. Večina Kitajcev je namreč vse bolj nastrojena proti početju elit.

Po uradnih podatkih so samo v prvih petih mesecih letos na Kitajskem kaznovali okoli 63 tisoč državnih uslužbencev in partijskih funkcionarjev, kar je 35 odstotkov več kot lani v enakem časovnem obdobju.