Petek,
2. 10. 2015,
13.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sirija Rusija

Petek, 2. 10. 2015, 13.14

8 let, 5 mesecev

Kdo vse je že metal bombe v Siriji in na koga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ne le Rusija, nad Sirijo je bombnike poslalo že 13 držav.

Ruski zračni napadi v Siriji so le dodali kamen v mozaiku popolnega kaosa, ki vlada v Siriji. Številnim vojaškim milicam, ki delujejo v državi, so se na nebu pridružila še letala različnih držav, ki bombardirajo različne cilje. Kdo vse bombardira ali je bombardiral Sirijo? Newsweek navaja, da je do zdaj Sirijo bombardiralo 13 držav.

Rusija V sredo je Rusija začela letalske napade na "teroristične cilje", kot so objavili. Ruska intervencija pa je po navedbah zahodnih medijev predvsem podpora silam predsednika Bašarja Al Asada in torej ne bombardirajo le ciljev islamistov, temveč tudi drugih uporniških skupin, ki se borijo proti Al Asadu.

Sirski režim Vojaške enote, lojalne Al Asadu, že od marca 2011 z letali bombardirajo opozicijske vojaške sile. Pred dobrim mesecem so denimo bombardirali predmestje Douma v Damasku, ki je v rokah upornikov, in pri tem ubili sto civilistov. V preteklosti so močno bombardirali tudi Aleppo in Homs. Načeloma do zdaj niso napadali ozemlja, ki ga nadzoruje Islamska država, razen da so v začetku septembra napadli položaje v okolici Palmire.

Združene države Amerike ZDA so od septembra 2014 vodje koalicije proti Islamistični državi. Ameriška letala so do zdaj napadala vojaške cilje Islamske države, predvsem v okolici kurdskega mesta Kobane. Ameriška letala do zdaj niso napadala ciljev režimske vojske in drugih uporniških skupin, z izjemo letošnjega julija, ko so napadli cilje organizacije Fronta Al Nusra.

Velika Britanija Letala Velike Britanije ne sodelujejo v vojaških operacijah v Siriji, ker je tako odločil parlament. So pa z brezpilotnimi letali izvedli atentat na dva britanska državljana, ki sta se bojevala v vrstah Islamske države na ozemlju Sirije.

Francija Francija je prve letalske napade v Siriji izvedla 27. septembra letos proti Islamski državi, niso pa napadli ciljev Al Asadovega režima in drugih uporniških skupin.

Turčija Turčija je v Siriji posredovala tako z letali kot s kopensko vojsko. So nasprotniki Al Asadovega režima, a nikoli niso napadli režimskih ciljev, so pa julija letos napadli cilje Islamske države, da bi na sirsko-turški meji vzpostavili cono brez Islamske države. Turčija sicer meni, da je kurdska neodvisnost večja nevarnost za državo kot pa islamisti. Zato so že tudi bombardirali kurdske položaje tako v Siriji kot v Iraku.

Izrael Izrael sicer ne sodeluje v koaliciji proti Islamski državi, a ima s Sirijo mejo na Golanski planoti. Zaradi občasnega raketnega obstreljevanja iz sirske strani meje so nekajkrat že bombardirali položaje Al Asadovega režima, češ da je šlo za poskus infiltracije teroristov na izraelsko ozemlje.

Kanada Kanadski bombniki so aprila letos bombardirali položaje islamistov, ker sodelujejo v koaliciji. Bolj dejavni so v Iraku, kjer so bombardirali šestkrat.

Avstralija Tudi Avstralija je prevzela aktivno vlogo v koaliciji proti Islamski državi in so v začetku septembra prvič bombardirali cilje Islamske države.

Jordanija Jordanija intenzivno bombardira položaje Islamske države od februarja letos, ko so islamisti umorili jordanskega pilota. Jordanija je sicer članica koalicije in ne napadajo ciljev Al Asdovega režima in drugih uporniških skupin.

Bahrajn, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati Zalivske države so z letalskimi napadi podprle Jordanijo, ko so izvedeli, da so islamisti ujeli jordanskega pilota. Tako so cilje Islamske države bombardirali v začetku leta. Savdska Arabija pa je v napadih koalicije sodelovala tudi septembra lani.