David Kos

Torek,
30. 9. 2014,
16.59

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prepovedane droge zlato plemenite kovine

Torek, 30. 9. 2014, 16.59

2 leti, 6 mesecev

Katere so najdražje snovi na svetu?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na lestvici najdragocenejših snovi na svetu prevladujejo kemične sestavine, zlato se je uvrstilo šele na 16. mesto. Pred njega so se vrinile številne prepovedane droge in celo krema proti staranju.

Po izboru ameriškega poslovnega portala Business Insider, vrednosti so preračunali na en gram snovi, si najdražje snovi sledijo v naslednjem vrstnem redu.

1. Antimaterija: 78 bilijonov evrov za gram Antimaterija je snov, sestavljena iz antidelcev tistih delcev, ki sestavljajo običajno snov. Atome iz antimaterije ustvarijo v pospeševalnikih, njihova izdelava pa je izredno zahtevna. Do zdaj jih je znanstvenikom uspelo izdelati bore malo. Antimaterija se bo v prihodnosti uporabljala kot pogonski sistem raket in vesoljskih plovil. Energija v nekaj gramih antimaterije zadostuje za potovanje manjšega vesoljskega plovila do Lune.

2. Kalifornij-252: 21 milijonov evrov za gram Izotop kalifornij-252 se s pridom uporablja pri odkrivanju naftnih nahajališč.

3. Painit: 236 tisoč evrov za gram Gre za redek mineral, ki se običajno uporablja v medicini. V svoji zbirki si ga želi vsak zbiralec mineralov.

4. Diamant: 51 tisoč evrov za gram Najbolj iskani kos nakita, ki si ga želi vsaka ženska. Zaradi svoje trdnosti se uporablja tudi za rezanje trdih snovi.

5. Tritij: 24 tisoč evrov za gram Vodikov izotop tritij se uporablja za izdelavo samosvetlečih napisov v javnih ustanovah, ki običajno označujejo izhod iz objektov.

6. Taaffeit: 16 tisoč evrov za gram Še redkejši primerek od diamanta, ki se ga najpogosteje uporablja v zlatarstvu.

7. Plutonij: tri tisoč evrov za gram Radioaktiven kemijski element plutonij je nepogrešljiv sestavni del jedrskih orožij. Pridobivajo ga v jedrskih reaktorjih.

8. LSD: dva tisoč evrov za gram Močna sintetična droga, ki povzroča halucinacije in občutek razsvetljenja. Uživalci drog ga večinoma zaužijejo v obliki pivnikov.

9. Kokain: 470 evrov za gram Prepovedana droga, ki jo pridobivajo iz listov koke. Gojenje koke, izdelovanje, posedovanje in razširjanje kokaina za nemedicinske namene so prepovedani in kaznivi v večini držav. Kljub temu je njegova uporaba razširjena po vsem svetu in ima mnogo osebnih, družbenih in kulturnih vidikov ter posledic.

10. Metamfetamin: 95 evrov za gram Še ena droga, ki povzroča močno odvisnost in je priljubljena med najstniki.

11. Heroin: 86 evrov za gram Opiat so konec 19. stoletja uporabljali kot zdravilo proti kašlju, saj je imel manj stranskih učinkov kot morfij. V zadnjem stoletju je povezan predvsem s kriminalom in prostitucijo.

12. Krema proti staranju Creme de la Mer: 55 evrov za gram Za najmanjše pakiranje pregrešno drage vlažilne krema proti staranju Creme de la Mer boste odšteli 95 evrov.

13. Nosorogov rog: 43 evrov za gram Nosorogov rog je cenjen predvsem v Vietnamu, kjer naj bi ga uporabljali kot zdravilo proti raku.

14. Platina: 38 evrov za gram Plemenita kovina platina se uporablja za nakit, v avtomobilskih katalizatorjih, v vodikovih gorilnih celicah …

15. Rodij: 36 evrov za gram Tudi srebrnkasto bela trdna kovina se uporablja v zlitinah s platino kot katalizator.

16. Zlato: 31 evrov za gram Poleg razširjenje uporabe pri nakitu je zlato odličen prevodnik v elektroindustriji in odporen proti koroziji.

17. Iranski kaviar beluge: 28 evrov za gram Dragocene ikre, ki jih v Iranu pridelujejo zgolj za izvoz, se jedo hladna z nesoljenim kruhom.