Aleš Žužek

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mauricio Macri Argentina Diego Maradona

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 11.23

4 leta, 5 mesecev

Kaj imata skupnega novi argentinski predsednik in Diego Maradona

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi argentinski predsednik Mauricio Macri je uspešen poslovnež, ki je blestel tudi v nogometnih vodah. Pred pohodom na državni vrh je od leta 2007 uspešno vodil argentinsko prestolnico.

56-letni Mauricio Macri, kandidat desnosredinske koalicije Cambiemos (sl. Naredimo spremembe), ki je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev premagal kandidata vladajoče peronistične levosredinske Fronte za zmage (šp. Frente para la Victoria), se je rodil v bogati družini.

Italijanski priseljenec, ki zgradi argentinski poslovni imperij Njegov oče Francisco Macri (izvirno Francesco Macri) se je rodil v dokaj uspešni podjetniški družini v Rimu, po drugi svetovni vojni pa se je preselil v Argentino, državo, ki je bila desetletja ena od obljubljenih dežel italijanskih priseljencev.

Francesco oziroma Francisco je v novi domovini zgradil močan poslovni imperij, imenovan Grupa Socma (Socma je kratica za Sociedad Macri). Skupina Socma se ukvarja med drugim z gradbeništvom, proizvodnjo avtomobilov in telekomunikacijami.

Mauricio se je rodil na Prešernov dan Sin Mauricio se je rodil leta 1959 v Argentini, v državi, ki je pred in po drugi svetovno vojni sprejela tudi veliko Slovencev. Zanimivo naključje je, da Mauricio Macri svoj rojstni dan praznuje ravno 8. februarja – dan, ko Slovenci praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik.

Mauricio se je izšolal za urbanističnega inženirja, svojo poklicno pot pa je začel v gradbenem oddelku očetovega imperija. Za nekaj časa se je poskusil tudi v bančništvu, od leta 1984 pa je spet deloval v skupini Socma, od leta 1985 kot glavni menedžer. Med drugim je leta 1992 postal namestnik Sevela, podjetja znotraj Socme, ki je v Južni Ameriki izdeluje fiate in peugeote.

Ugrabitev in nogomet Leta 1991 so Mauricia ugrabili pripadniki argentinske zvezne policije. Izpustili so ga šele po tem, ko je družina plačala milijonsko odkupnino. Ta dogodek je Macrija spodbudil, da je vstopil v politiko.

Poleg politike se je podal tudi v nogometne vode. V državi, kjer je nogomet daleč najbolj priljubljeni šport, je prevzel poslovno vodenje enega od dveh najbolj znanih argentinskih nogometnih klubov – Boco Juniors.

Macri in Maradona Boca Juniors, ki je bil ob svoji ustanovitvi klub italijanskih priseljencev, velja za klub, za katerega navijajo revnejši, delavski sloji Buenos Airesa. Njegov mestni tekmec je River Plate, nogometni klub, za katerega navijajo bogatejši sloji argentinske prestolnice.

Leta 1995, ko je prevzel položaj predsednika Boce Juniors, je v klub privabil argentinsko nogometno ikono - Diega Maradono. Ta je v tem klubu leta 1997 končal svojo pestro in uspešno nogometno kariero. Pozneje, leta 2005, se je Maradona v klub za nekaj časa vrnil kot menedžer.

Poslovnež, ki postane župan prestolnice Uspešno vodenje slavnega mestnega kluba je bila leta 2007 Macriju dobro popotnica v boju za župana oziroma predsednika mestne vlade v Buenos Airesu. Uspelo mu je namreč premagati kandidata vladajočih peronistov Daniela Filmiusa. S tem uspehom je postal Macri neuradni vodja argentinske desnosredinske opozicije.

V večmilijonski argentinski prestolnici, ki jo je pestila neurejena prometna politika, je Macri izboljšal javni mestni avtobusni prevoz in reformiral mestno policijo. Poleg tega je vrgel na cesto 2.400 mestnih javnih uslužbencev, za katere je trdil, da so tako imenovani noquis, torej javni uslužbenci, ki "vlečejo" plačo, v resnici pa ne delajo. S tem se ji nakopal srd sindikatov javnih uslužbencev.

Skupni kandidat desnosredinske opozicije Pred letošnjimi predsedniškimi volitvami se je Macrijeva stranka Republikanski predlog (šp. Propuesta Republicana) še z dvema sorodnima strankama združila v zgoraj omenjeni Cambiemos.

Macri se je s kandidatoma drugih dveh strank koalicije najprej pomeril na primarnih volitvah in zmagal ter tako postal kandidat desnosredinske koalicije na argentinskih predsedniških volitvah.

Boj proti inflaciji in konec zavezništva z Venezuelo Novoizvoljeni argentinski predsednik napoveduje zmanjšanje inflacije, uvedbo reform, ki bodo spodbudile argentinsko gospodarstvo, in konec nadzorovanega deviznega tečaja.

V zunanji politiki napoveduje konec tesnega sodelovanje s chavistično Venezuelo in Iranom, dvema državama, ki sta med drugim tudi trn v peti ZDA. Macri bo Argentino bolj približal Pacifiški zvezi, trgovinskemu bloku, v katerem so za zdaj Mehika, Kolumbija, Čile in Peru.

Trikrat poročen Macri je oče štirih otrok. Pred oltar se je sprehodil kar trikrat, zadnjič leta 2010, ko se je poročil z Juliano Awado Baker, katoličanko bližnjevzhodnih korenin. Po očetu je namreč libanonskega, po materi pa sirskega rodu.