Četrtek,
18. 7. 2024,
21.16

Osveženo pred

3 ure, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
ZDA predsedniške volitve Nancy Pelosi Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 21.16

3 ure, 11 minut

Pozivi k odstopu vse glasnejši: kaj bo storil Joe Biden?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Joe Biden | Bo Joe Biden odločitev sprejel že ta konec tedna? | Foto Reuters

Bo Joe Biden odločitev sprejel že ta konec tedna?

Foto: Reuters

Še naprej se vrstijo pozivi aktualnemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu k odstopu iz predsedniške tekme. Enainosemdesetletnega Bidna, ki je moral zaradi pozitivnega testa na covid-19 prekiniti predvolilno pot v Las Vegas, je k razmisleku o vztrajanju pri kandidaturi pozvala tudi nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, poroča CNN. Demokratom, ki izražajo pomisleke nad nadaljevanjem Bidnove kampanje, je tudi bivši predsednik ZDA Barack Obama. Vse več je ugibanj, da naj bi se 81-letni Biden počasi odločil za predajo štafete komu drugemu - najverjetneje podpredsednici Kamali Harris.

Pelosijeva naj bi v telefonskem pogovoru Bidnu dejala, da ankete kažejo, da ne more premagati Donalda Trumpa in da z vztrajanjem v kampanji lahko uniči možnosti demokratov za zmago na volitvah. Biden naj bi sicer njene navedbe zavrnil, saj da javnomnenjske ankete kažejo, da lahko zmaga. 

Kot smo poročali, ga je k umiku že pozval vplivni demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Bidnovemu protikandidatu Trumpu in je tesen zaveznik nekdanje predsednice predstavniškega doma Pelosijeve. 

O Bidnovem uspehu na volitvah pa vse bolj dvomi celo nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Kot poroča Washington Post je Obama zaveznikom dejal, da mora Biden resno razmisliti o nadaljevanju kampanje in da pot do njegove zmage postaja vse manj verjetna. 

Podobno sporočilo sta Bidnu prenesla tudi sedanji vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries ter vodja senatne večine Chuck Schumer.

Čeprav je Biden še pred kratkim zatrjeval, da bo vztrajal v predsedniški tekmi, naj bi v zadnjih dneh postal nekoliko bolj odprt do ideje o svojem umiku. 

V sredo objavljenem pogovoru za BET News je Biden na vprašanje, kaj bi ga prisililo, da znova razmisli o odločitvi za ponovno kandidaturo, odgovoril, da bi bile to zdravstvene težave, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Guardian danes poroča, da naj bi Biden svoje ožje sodelavce začel spraševati o tem, kako mu kažejo javnomnenjske raziskave in ali njegova podpredsednica Kamala Harris uživa kaj višjo podporo. 

Axios celo poroča, da bo vse večji pritisk strankarskih kongresnih voditeljev in tesnih prijateljev Bidna prepričal, da se odloči za umik iz predsedniške tekme že ta konec tedna. 

Bidnova diagnoza prišla ob pravem času

Bidnov osebni zdravnik Kevin O'Connor je danes sporočil, da se predsednik še naprej sooča z blagimi simptomi covida-19, vendar so telesne funkcije normalne in še naprej opravlja svoje delo.

Za demokrate, ki si želijo, da Biden odstopi od kampanje, je diagnoza covida-19 prišla v pravem času, vendar dodajajo, da je pravi trenutek sedaj ali takoj po koncu republikanske konvencije v Milwaukeeju.

"To bi bila imenitna politično gangsterska poteza, če bi Biden odstopil od kandidature sedaj, ko so ga republikanci na konvenciji ostro kritizirali in porabili strelivo zanj. Mislim, da niso tako sproščeni kot delujejo, saj jih resno skrbi možnost Bidnovega odstopa, ker so se nanj pripravili, vse drugo pa je neznanka," je za televizijo Scripps News povedal demokratski donator in strateg Whitney Tilson.

Dejstvo, da večina Američanov ne mara ne 78-letnega Trumpa ne Bidna, ampak si želi nekoga novega, kažejo prav vse ankete. Če že morajo izbrati, potem z rahlo prednostjo izberejo Trumpa pred Bidnom. Demokrati imajo v naslednjih dneh imenitno priložnost, da jim ponudijo nekaj novega. To bi zaradi dinamike sodobnih medijev odrinilo v ozadje ne le Bidnovo starost, ampak tudi neuspešen poskus atentata na Trumpa.

Tilson meni, da bodo imeli demokrati v primeru Bidnovega hitrega odstopa do sredine avgusta čas, da umirijo vrste in se na konvenciji v Chicagu odločijo, kdo bi bil najbolj primeren kandidat ali kandidatka za zaustavitev Trumpovega pohoda nazaj na oblast. Prva izbira bo najverjetneje sedanja podpredsednica Kamala Harris.

Joe Biden
Novice Joe Biden ima covid-19
republikanski kandidat za podpredsednika J.D. Vance
Novice J. D. Vance v govoru na konvenciji v bran navadnim Američanom