SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker: Varufakis ni koristen

2

termometer

 | Foto:
Nemški finančni minister Schäuble je svojega grškega kolega Varufakisa primerjal z ministri nekdanje Vzhodne Nemčije, ker naj bi posnel zaupne pogovore s finančnimi ministri EU.

Nemški spletni portal faz.net danes poroča, da je zbadanje med finančnima ministroma Nemčije in Grčije, Wolfgangom Schäublejem in Janisom Varufakisom, dobilo nadaljevanje.

Varufakis je po poročanju Faza priznal, da je s svojim mobilnim telefonom posnel del zaupnega pogovora na srečanju evropskih finančnih ministrov v Rigi. Njegov nemški kolega je na vprašanje, ali bo naslednji pogovor z Varufakisom snemal, odgovoril, da ga take reči ne vznemirjajo. "Veste, prej sem se kot minister za notranje zadeve pogajal z ministri SED (Enotne socialistične stranke Nemčije, vladajoče stranke v nekdanji Vzhodni Nemčiji, op. a.). Svojih partnerjev si ne moremo vedno izbirati, moramo pa z njimi delati," je komentiral Schäuble.

Varufakisa je primerjal z ministri SED Minister Zvezne republike Nemčije je svojega grškega kolega primerjal z ministri SED, ki je bila totalitarna socialistična stranka. Svojeglava politika v Grčiji očitno načenja nemške živce, da pozabijo celo na sicer zanje značilno politično korektnost. V "mirnih" časih si neki nemški minister tega, čeprav je primerjava morda utemeljena, ne bi privoščil.

Evropski pristop zaupanja se je tu srečal s politiko nezaupanja in snemanja, ki smo jo poznali tudi v nekdanji Jugoslaviji.

Naj bodo kakršnikoli, treba je z njimi delati Zgovoren pa je Schäublejev dodatek o sodelovanju. Nemčija ve, da je v slogi moč, Grčija misli, da sama zmore bolje. Kritiki nemškega ravnanja v zvezi z Grčijo bi lahko dejali, da Nemčija rešuje Grčijo le zaradi lastnih interesov. A če bi Grčija izpolnila svoje obveznosti, sprejela potrebne ukrepe in ostala v EU, bi to koristilo vsem, tudi Sloveniji.

Retorika se zaostruje Pred dnevi je bil glede Varufakisovega nesodelovanja presenetljivo kritičen tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Za tiskovno agencijo MNSI je o Varufakisu dejal, da ne koristi procesu, in dodal: "Varufakis je finančni minister države, ki se spopada z velikimi težavami. Ne daje vtisa, da bi to vedel."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin