Petek,
24. 6. 2011,
7.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jean Claude Juncker pokojninska reforma ogroženost

Petek, 24. 6. 2011, 7.12

4 leta, 11 mesecev

Juncker: Slovenija brez pokojninske reforme bolj ogrožena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra Jean-Claude Juncker je Slovence opozoril, da se morajo zavedati tega, da je padec pokojninske reforme na referendumu "zelo resen problem".

Poudaril je tudi, da je Slovenija brez pokojninske reforme bolj ogrožena v teh kriznih časih.

Izid referenduma mu ni všeč Juncker je dejal, da mu izid referenduma o pokojninski reformi "ni všeč" in da je nad njim "nekoliko razočaran", saj je Slovenija doslej v dveh desetletjih svoje neodvisnosti vselej ravnala odgovorno.

Resen problem za prebivalstvo kot celoto Ob tem je poudaril, da Slovenci "morajo vedeti, da je to zelo resen problem za prebivalstvo kot celoto", predvsem pa za ljudi z nižjimi prihodki. "Ne verjemite tistim, ki vam pravijo, da se borimo za bankirje in kapital, gre za življenjske pogoje navadnih državljanov Slovenije," je dejal.

"Živimo v nevarnem svetu, živimo v razburkanih vodah" "Slovenija mora poskrbeti zase, živimo v nevarnem svetu, živimo v več kot razburkanih vodah. Majhne države, kot je Slovenija in kot smo mi, so bolj ogrožene od tega, kar se dogaja, kot večje politične entitete," je opozoril luksemburški premier.

"Lažje bi bilo, če bi se odločili za reformo" "Sedaj je napočil čas, da Slovenija prepreči morebitne nevarnosti v prihodnosti. In to bi bilo lažje, če bi se slovensko ljudstvo odločilo za pokojninsko reformo," je še poudaril šef evroskupine ob odhodu s prvega dne vrha EU.

Juncker je še pojasnil, da je vselej menil, da bi pokojninska reforma morala biti sprejeta, ker je to srednjeročno in dolgoročno vprašanje, ki je zelo pomembno za mlade generacije v Sloveniji.

V politiki lahko po njegovih besedah ubereš dve poti: ali popuščaš kratkoročnim občutkom svojega prebivalstva ali pa slediš srednjeročno in dolgoročno učinkovitim politikam, potrebnim za državo in narod. Odgovorne vlade se po njegovih besedah odločajo za dolgoročno perspektivo.

Juncker: Vlada mora sprejeti brutalne odločitve "Izid referenduma mi tako ni bil všeč, a ker je bil izid tak, kot je bil, mora vlada - moram reči na žalost - sprejeti takojšnje in (...) brutalne odločitve, a tak je izid, ki se je zgodil, ko je bilo odločanje prepuščeno ljudstvu," je dejal.

A sedaj je treba po Junckerjevih besedah živeti s tem izidom. "Popolnoma zaupam Sloveniji in sposobnosti slovenskih oblasti, da bodo premostile to težko obdobje in se prebile mimo teh nevarnih ovir," je dejal šef evroskupine.

Juncker je to povedal posebej za slovenske novinarje ob odhodu s prvega dne vrha EU, ki sta ga zapustila skupaj s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem.

Pahor upa na podprtje rebalansa proračuna Premier Pahor pa je povedal, da je kolege obvestil o tem, da pokojninska reforma žal ni uspela in da bodo poskušali obdržati ali celo okrepiti fiskalno konsolidacijo s sprejetjem rebalansa proračuna ter da se bo za to potrudil, čeprav vodi manjšinsko vlado. "Upam, da bodo argumenti vnovične možnosti zaostritve gospodarskih in finančnih razmer v svetu zaradi nepredvidljivosti ne samo grške, ampak tudi nekaterih drugih situacij, mogoče večino poslancev prepričale o tem, da ne glede na to, ali podpirajo vlado ali ne, podprejo rebalans proračuna," je poudaril Pahor.

"Moja želja je, da se rebalans sprejme, nekoliko dolgoročnejša pa, da bi prišli do predčasnih ali rednih volitev brez politične krize, da ne bi bili brez aktivne vlade s polnimi pooblastili," je še poudaril Pahor.

Premier se je ob odhodu pogovarjal tudi s predsednikom Evropske centralne banke Jeanom-Claudom Trichetom. Na vprašanje, o čem sta govorila, je odgovoril, da je poskušal vse prepričati, naj jih izid referenduma o pokojninski reformi ne vznemiri.

Ponovno v socialni dialog s sindikati In sicer tudi zato, ker se je v četrtek na vladi odločil, da znova začne socialni dialog s sindikati, torej tistimi, ki so dali pobudo za referendum. "In morda obstaja upanje, da bi v kratkem le prišli do nekega kompromisa," je dejal premier. Na vprašanje, ali bo vezal nezaupnico na glasovanje o rebalansu proračuna, pa je dejal, da je "osebno nagnjen k temu", a da bo to odločitev sprejel po posvetovanju s svojo stranko in LDS ter z opozicijskimi voditelji.

Pahor: V EU zaupanje, da si bo Slovenija prizadevala ostati v trdnem jedru območja evra Kljub padcu reforme je v EU veliko zaupanje v Slovenijo, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da ostane v trdnem jedru območja evra, je dejal Pahor. Vlada si želi po Pahorjevih besedah z rebalansom državnega proračuna ne samo obdržati, temveč celo okrepiti javnofinančno stabilnost. Vseeno ugotavlja, da padec pokojninske reforme v EU ni ostal brez odziva, trenutni ugoden odziv finančnih trgov pa se lahko hitro spremeni, če bi prišlo v grškem primeru do dodatne zaostritve razmer.

V povezavi z odločitvami o Grčiji pa je dejal, da je bil sestanek tako kratek, ker je bila sprejeta tiha odločitev, da se počaka na grški parlament in da nihče ni želel postavljati vprašanja, kaj se bo zgodilo, če zahtevani ukrepi ne bodo sprejeti, kar je po njegovih besedah tudi politično modro.