Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Egipt ZDA John Kerry

Nedelja, 22. 6. 2014, 12.17

8 let

John Kerry: ZDA niso odgovorne za krizo v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški državni sekretar John Kerry je v Kairu pozval iraške voditelje, naj presežejo verske delitve in dosežejo dogovor glede prihodnje vlade.

Ameriški državni sekretar Kerry je poudaril, da ZDA "niso odgovorne" za krizo, ki trenutno pretresa Irak zaradi ofenzive sunitskih skrajnežev. "Borce Islamske države Iraka in Levanta (Isil) vodi ideologija nasilja in zatiranja. To je nevarno ne le za Irak ampak celotno regijo. Smo v kritičnem trenutku, ko moramo pregovoriti iraške voditelje, da presežejo verske pomisleke in se pogovarjajo z vsemi," je dejal.

Iračani morajo sami izbrati svoje voditelje Po besedah Kerryja morajo Iračani sami izbrati svoje voditelje, ne pa da jim to preprečijo razna skrajna gibanja. Tudi ZDA niso tiste, ki bi izbirale Iračanom vodstvo. "Washington bi rad videl, da Iračani najdejo vodstvo, ki bo predstavljalo vse Iračane," je dejal na novinarski konferenci po srečanju z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem.

Obama v Irak ne bo poslal kopenskih enot Ameriški predsednik Barack Obama je v danes objavljenem pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS dejal podobno. Ponovil je, da ne namerava v Irak poslati kopenskih enot, a opozoril, da bi Isil lahko destabiliziral tudi druge države v regiji, kot so ameriška zaveznica Jordanija. Kot dolgoročno grožnjo pa je označil skrajno ideologijo Isila. Obama, ki je pogovor opravil v petek, je kljub temu izrazil prepričanje, da bodo Iračani zavrnili Isil. Opozoril pa je, da gre le za eno od skrajnih skupin, na katere je treba biti pozoren.

Kerry se bo na poti domov ustavil tudi v Evropi Kerry je v Kairu danes začel turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi. Iz Egipta je že odpotoval v Jordanijo, od tam gre v Bruselj, pred vrnitvijo v Washington pa še v Pariz. V središču turneje so prav razmere v Iraku.

Ne spreglejte