Torek,
2. 7. 2013,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska pogrešani preiskava Severna Koreja

Torek, 2. 7. 2013, 12.02

8 let

Japonska išče državljane, ki jih je ugrabila Severna Koreja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Japonska policija je začela objavljati fotografije in osebne podatke več sto moških in žensk, ki so izginili v zadnjih 60 letih in za katere verjame, da so jih ugrabili severnokorejski tajni agenti.

Osebni podatki skupaj s fotografijami oseb so objavljeni na spletnih straneh policijske uprave v posamezni prefekturi, kjer so nazadnje videli pogrešane ljudi. Tako japonske oblasti upajo, da bodo spodbudile spomin prebivalcev, ki bi lahko povedali, kaj se je s pogrešanimi zgodilo, piše britanski Telegraph.

Nekateri sorodniki ne dovolijo javne objave podatkov o izginulih Osebni podatki 169 oseb so že objavljeni, v prihodnjih mesecih pa bodo objavili še 124 primerov pogrešanih oseb. Medtem pa se japonske oblasti pogovarjajo s sorodniki nekaj več kot tristo pogrešanih oseb o tem, ali bodo pustili, da javno objavijo osebne podatke oseb, ki so pogrešane. Družine 263 posameznikov so sicer že zavrnile pomoč pri iskanju njihovih ljubljenih.

"Gre za majhen korak v pravo smer, vendar smo ta korak storili prepozno," je povedala Juki Jakabe, direktorica preiskovalnega odbora, ki išče osebe, ki naj bi jih ugrabila Severna Koreja. "Če bi policija že prej začela iskati pogrešane osebe, bi nekatere primere že rešila," je povedala za Telegraph.

Verjetno vseh ni ugrabila Severna Koreja Organizacija, ki ji načeluje Jakabejeva, se je sicer poglobila v izginotje več kot 500 posameznikov. Ena od prvih pogrešanih oseb je izginila leta 1948, ena zadnjih pa leta 2004. "Ne verjamemo, da je vse te ljudi ugrabila Severna Koreja, vendar pa verjamemo, da so nekatere ugrabili in jih odpeljali v Severno Korejo," je dodala.

Severna Koreja je sicer pred približno desetimi leti priznala, da so njeni agenti ugrabili 13 japonskih državljanov zato, da bi izurila svoje vohune, kako se infiltrirati v japonsko družbo. Takrat so sicer japonske oblasti vztrajale, da pogrešajo 17 državljanov. Organizacije za človekove pravice pa so ves čas zagotavljale, da bi bilo lahko število ugrabljenih več sto. Pjongjang je leta 2002 petim ugrabljenim dovolil vrnitev v domovino, medtem ko je za preostale trdil, da so umrli naravne smrti, storili samomor ali pa je bila njihova smrt nesreča.