Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kritika

Sreda, 24. 8. 2011, 13.38

8 let

Jandroković oster do objave imen novih hrvaških veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je ostro kritiziral tiste, ki so medijem posredovali imena nekaterih predlaganih hrvaških veleposlanikov še pred njihovo potrditvijo.

Jandroković ni želel ugibati o virih, je pa izpostavil, da zagotovo niso bili z zunanjega ministrstva.

"Pretežno gre za karierne diplomate"

Gre za nesprejemljivo potezo, ki škoduje tako mednarodnemu ugledu in interesom Hrvaške kot tudi integriteti oseb, ki so predlagane za 13 veleposlaniških in dve mesti generalnega konzula, je dejal Jandroković na novinarski konferenci v Zagrebu.

Kot je dodal, so na seznamu kandidatov za nove službe večinoma ljudje, ki so bili ali so še na vodilnih položajih na zunanjem ministrstvu. Pretežno gre za karierne diplomate, je še dejal in zavrnil očitke opozicije, da gre za "strankarski seznam HDZ".

"SDP je veleposlanike imenovala po strankarski pripadnosti"

Obenem je obtožil Socialdemokratsko stranko (SDP), da je v času vlade pokojnega Ivice Račana imenovala veleposlanike večinoma na podlagi "strankarskega ključa" ter da večina takratnih novih veleposlanikov ni imela diplomatskih izkušenj.

Poudaril je, da so zdaj največji kritiki predlaganih diplomatov ravno nekateri nekdanji veleposlaniki, ki so uveljavljeni kot politični analitiki in so člani vodstva SDP. Med njimi je po besedah Jandrokovića tudi predsednik SDP Zoran Milanović, ki je tudi sam politično kariero začel na zunanjem ministrstvu, pred kratkim pa je ocenil, da HDZ pred volitvami želi imenovati "svoje" veleposlanike.

Josipović naj bi zavlačeval s podpisom soglasja

Spor glede novih veleposlanikov in generalnih konzulov je izbruhnil v začetku avgusta, ko sta Jandroković in premierka Jadranka Kosor očitala predsedniku države Ivu Josipoviću, da zaradi dogovora z opozicijo zavlačuje s podpisom soglasja za imenovanje novih veleposlanikov in generalnih konzulov, ki ga je dobil z zunanjega ministrstva v začetku julija.

Josipović je nato zahteval od Kosorjeve, naj odstavi Jandrokovića, češ da zunanji minister ne spoštuje predpisov pri redni zamenjavi diplomatov, saj ni pooblaščen, da bi predlagal diplomate. Zahteval je, naj vlada oblikuje nov seznam veleposlanikov in generalnih konzulov.

Kosorjeva je zavrnila Josipovićev predlog

Kosorjeva je zavrnila odstavitev Jandrokovića in Josipoviću predlagala srečanje, na katerem bi obravnavali imena novih diplomatskih predstavnikov. Hrvaška trenutno nima veleposlanikov v ZDA in Argentini, redne rotacije pa so na vrsti tudi v Franciji, Italiji, na Portugalskem, v Belgiji, Švici in še nekaterih državah.

Josipović: Gre za sramoto Josipović je novinarjem zanikal, da bi imena veleposlanikov in generalnih konzulov pricurljala iz njegovega urada. "Od kod so prišla, je morda možno razkriti, sicer pa se strinjam, da gre za sramoto," je dejal Josipović, ki je bil na proslavi 20. obletnice hrvaške vojaške policije v Zagrebu.

Znova je dejal, da bi Jandroković moral odstopiti, vendar pa da tega ne more narekovati Kosorjevi. Potrdil je svojo pripravljenost na srečanje glede imenovanja diplomatov na položaje v tujini in znova pozval k izvajanju zakonov in ustave glede celotnega postopka.

Del imen je objavil Jutranji list Del imen, med katerimi so tudi nekateri poslanci HDZ in državni sekretarji na zunanjem ministrstvu, je v torek objavil zagrebški Jutarnji list. Med njimi sta tudi nekdanji hrvaški veleposlanik v Sloveniji Mario Nobilo in glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandić.

Ne spreglejte