Petek,
23. 8. 2024,
10.59

Osveženo pred

3 ure, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
vojna napad Gaza Palestina Izrael

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 10.59

3 ure, 14 minut

Izrael z iransko grožnjo utemeljuje zasedbo palestinskih ozemelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
izraelsko letalo, air force F-35, letalo | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Izrael zavrača oblikovanje palestinske države, saj bi bila ta oporišče Irana, je danes sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izrael tako še naprej vztraja pri zasedbi palestinskih ozemelj, obenem pa tudi danes nadaljuje smrtonosne napade na Gazo, kjer je bilo od 7. oktobra lani ubitih že več kot 40 tisoč ljudi.

Izrael Kac je v zapisu na družbenem omrežju X obtožil palestinsko gibanje Hamas in Iran, da sta "prevzela palestinsko vprašanje". "Palestinska država bi pomenila iransko oporišče v Gazi ter Judeji in Samariji," je zapisal zunanji minister, pri čemer je za Zahodni breg uporabil izraelski okupacijski naziv za to območje.

Izrael tako še naprej ignorira pritisk več držav, med njimi tudi Slovenije, ki so v zadnjem letu priznale Palestino v upanju, da bi to privedlo do premirja in mirovnega dogovora na Bližnjem vzhodu. Izraelske oblasti sicer že dolgo dajejo jasno vedeti, da nimajo interesa za priznanje palestinske države, ki je prav tako ne priznava večina zahodnih držav z ZDA na čelu.

Libanon
Novice V izraelskem napadu na jug Libanona ubit uradnik Fataha

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967, kar med drugim utemeljuje z varnostnimi skrbmi. Te je v svoji objavi izpostavil tudi Kac, ki je ob tem za "iranska oporišča" označil tudi sosedi Sirijo in Libanon ter Jemen in Irak.

Izraelska vojska ubila že več kot 40 tisoč Palestincev, napadov ne prekine

Palestinska država bi po njegovem prepričanju predstavljala grožnjo prebivalcem Izraela in njegovemu gospodarstvu. Izraelski minister ob tem sklenil, da tega ne smejo dopustiti.

Palestinski civilisti se medtem še naprej soočajo z vsakodnevnimi izraelskimi napadi na Gazo. V razdejani enklavi so danes našteli najmanj sedem smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Gaza
Novice Izrael izvedel nove smrtonosne napade v Gazi in Libanonu

Izraelska vojska je od 7. oktobra lani v Gazi ubila več kot 40 tisoč Palestincev, z okrepljenim nasiljem okupacijskih sil in izraelskih naseljencev se v tem času soočajo tudi Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Jazeera, se nadaljuje tudi redno čezmejno obstreljevanje izraelskih sil in libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Novi iranski zunanji minister pozval k dialogu z EU

Novi iranski zunanji minister Abas Aragči je po pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom v četrtek pozval k dialogu med Teheranom in Brusljem. Pomen dialoga pri zmanjševanju regionalnih napetosti je izpostavil tudi Borrell.

"Islamska republika Iran pozdravlja razvoj odnosov z Evropsko unijo v okolju, ki temelji na vzajemnem spoštovanju," je v izjavi za javnost sporočil Aragči, ki je vodenje zunanjega ministrstva prevzel s potrditvijo v parlamentu v sredo.

Novi iranski zunanji minister je ob tem izpostavil potrebo po dialogu in "popravek zgrešenih politik evropskih držav", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med EU in Iranom so v zadnjih letih napeti zaradi izstopa ZDA iz jedrskega sporazuma in njegovega posledičnega propada, evropske prestolnice pa še posebej moti iranska prodaja orožja Rusiji in podpora islamističnim gibanjem, ki se borijo proti Izraelu, predvsem palestinskemu Hamasu.

Borrell je na omrežju X zapisal, da sta se z iranskim ministrom med drugim pogovarjala še o potrebi po umiritvi razmer v regiji, zadržanosti in zaustavitvi vojaškega sodelovanja Irana z Rusijo v času, ko ta napada Ukrajino.

Aragči je poklicni diplomat in nekdanji glavni iranski jedrski pogajalec, ki velja za politika, ki je odprt za sodelovanje z Zahodom, še navaja AFP.

Vodenje iranske diplomacije je prevzel v občutljivem času, ko Teheran med drugim vztraja pri grožnjah Izraelu s povračilnim napadom zaradi nedavnega umora Hamasovega voditelja Ismaila Hanije med obiskom v Iranu.