Ponedeljek,
8. 3. 2021,
7.51

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

15

Natisni članek

AstraZeneca Ursula von der Leyen Koronavirus Italija

Ponedeljek, 8. 3. 2021, 7.51

3 leta, 1 mesec

EU bi lahko prejemala po 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

15

Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pričakuje, da bo od prihodnjega meseca Evropska unija prejemala po 100 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 na mesec. Ob tem je bila znova ostra do AstraZenece in opozorila na možnost novih blokad izvoza. Italija je medtem v nekaterih deželah, kjer se znova povečuje število okužb z novim koronavirusom, zaostrila protikoronske ukrepe.

"Od aprila bi se lahko glede na načrte proizvajalcev količine znova podvojile, tudi zaradi skorajšnje odobritve dodatnih cepiv," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povedala za več nemških lokalnih časnikov. V drugem četrtletju pričakuje v povprečju okoli 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec, torej do konca junija skupaj 300 milijonov, navaja STA.

Heathrow, letališče, London
Novice Na Otoku hkrati odpirajo šole in še tesneje zapirajo meje

V EU so bila doslej odobrena cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca. V četrtek pa je pričakovati še odobritev cepiva ameriškega podjetja Johnson & Johnson. S povečano dobavo cepiv bi lahko članice unije pospešile cepljenje proti covidu, lažje pa bi dosegle tudi cilj do konca poletja cepiti 70 odstotkov odraslih prebivalcev. Doslej so bile države in EU deležne številnih kritik zaradi počasnega cepljenja, kar je predvsem posledica težav pri dobavi cepiv.

Italija zaostruje ukrepe

Italija je v nekaterih deželah, kjer se znova povečuje število okužb z novim koronavirusom, zaostrila protikoronske ukrepe. Kampanija je medtem postala že tretja dežela, ki je znova označena z rdečo. Uvrstitev določene regije med rdeče, kar je zdaj doletelo omenjeno deželo, kjer se med drugim nahajata Neapelj in Amalfi, pomeni uvedbo najstrožjih ukrepov, kot jih določi ministrstvo za zdravje v Rimu, poroča STA.

Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Doslej sta bili rdeče obarvani že deželi Bazilikata in manjša Molize, kjer so prav tako zaprte šole, ljudje naj bi svoje domove tam zapuščali čim bolj redko, navaja STA.

Več dežel na oranžnem seznamu

Delitev dežel na različno obarvane glede na število okužb so sicer v 60-milijonski Italiji v boju proti pandemiji uvedli lani jeseni. Več območij, kjer se epidemiološka situacija prav tako slabša, je tokrat doletela uvrstitev med oranžne. Med njimi je Veneto na severu države, že pred tem je bila oranžno obarvana, kar pomeni srednje visoko tveganje, sosednja Lombardija z okoli desetimi milijoni prebivalcev. Oranžni sta tudi Toskana in Umbrija.

Meje med deželami so, razen za izjeme, zaprte

Po vsej Italiji še sicer naprej velja nočna policijska ura, meje med deželami pa so, razen za izjeme, zaprte. Strokovnjaki od vlade vse glasneje zahtevajo uvedbo še strožjih zaščitnih ukrepov, saj se situacija poslabšuje po bolj ali manj vsej državi. V nedeljo so tako na primer v Italiji našteli več kot 20 tisoč novih okužb v enem dnevu, s čimer je število vseh okuženih od februarja lani naraslo na skoraj 3,07 milijona, še poroča STA.