SiolNET. Novice Svet
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija zaostruje epidemiološke ukrepe

1,08

termometer

Epidemija Italija
Foto: Reuters

Italijanska vlada je ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v nedeljo dodatno zaostrila ukrepe za zajezitev pandemije. V restavracijah in barih bo za isto mizo poslej lahko do šest gostov, gostinski lokali brez sedišč pa se bodo morali zapreti ob 18. uri, je v nedeljo zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Nemčija je medtem izrazila pripravljenost, da v primeru preobremenjenosti zdravstvenih sistemov bolnike z boleznijo covid-19 iz sosednjih držav oskrbi v svojih bolnišnicah. Dogovori o tovrstnih premestitvah že potekajo s sosednjima hudo prizadetima Nizozemsko in Češko.

Prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana Digisvet Koronavirusu (še) ni uspelo prizadeti slovenskega programa presaditve organov

V televizijskem nagovoru je italijanski premier Giuseppe Conte še pozval Italijane, naj bodo karseda previdni v teh, kot je dejal, kritičnih razmerah. "Vlada bo opravila svoje delo, to pa morajo narediti tudi vsi državljani," je poudaril. Dejal je še, da se je vlada trdno odločena izogniti splošni karanteni, kakršna je veljala spomladi.

Med okuženimi tudi najmanj 18 poslancev

Županom je dal pooblastila, da lahko po 21. uri zaprejo trge, kjer se ljudje radi zbirajo zvečer, delodajalce pa pozval, naj čim več delavcem odredijo delo od doma. V skladu z novimi ukrepi veljajo omejitve za rekreativne športne dejavnosti, fitnes centri in bazeni pa imajo teden dni časa za prilagoditev na nove ukrepe, sicer bodo morali zapreti vrata. Stavnice se bodo morale zapreti najkasneje ob 21. uri.

V Italiji, ki je bila v prvem valu spomladi ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, število novih okužb v zadnjem času znova narašča. Medtem ko so v začetku meseca beležili okoli 2500 novih okužb dnevno, so v nedeljo potrdili že več kot 11.700 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Med okuženimi je tudi najmanj 18 poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta, 80 poslancev, ki so bili z njimi v stiku, pa je v domači karanteni. Vsa glasovanja v spodnjem domu parlamenta v prihodnjem tednu so odpovedali, piše STA.

Donald Trump Digisvet Kakšno "čudežno zdravilo" proti koroni je prejel Donald Trump?

Nemčija pripravljena sosednjim državam pomagati s sprejemom bolnikov

Nemčija je tako kot v spomladanskem valu tudi tokrat izrazila pripravljenost, da v primeru preobremenjenosti zdravstvenih sistemov bolnike z boleznijo covid-19 iz sosednjih držav oskrbi v svojih bolnišnicah. Dogovori o tovrstnih premestitvah že potekajo s sosednjima hudo prizadetima Nizozemsko in Češko, navaja STA.

"Če bodo pri naših sosedah pri oskrbi bolnikov z boleznijo covid-19 nastala ozka grla, bomo seveda hitro ponudili pomoč, kolikor bodo to dopuščale naša kapacitete," je v soboto sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. Kot je dodal, lahko to tokrat prek novega evropskega sistema zgodnjega obveščanja usklajujejo veliko bolje kot spomladi. "Na to solidarnost se zanašam, če bo jesen težka," je dodal.

Nemčija rešilec Foto: Reuters

Prvi takšni dogovori naj bi bili že sprejeti. V nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija je tako trenutno v 48 bolnišnicah na razpolago 80 postelj za intenzivno nego bolnikov z boleznijo covid-19 iz Nizozemske, je v nedeljo sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Na Nizozemskem je trenutno epidemija novega koronavirusa v razmahu, stanje v bolnišnicah pa je zelo resno. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali denimo pred dnevi začasno že zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah.

Dpa pri tem navaja, da kapacitete v bolnišnicah že sicer ne zadostujejo. V začetku pandemije novega koronavirusa je bilo v državi na razpolago približno 1150 postelj na intenzivni negi, medtem ko jih je bilo v Severnem Porenju - Vestfaliji, ki ima primerljivo število prebivalcev, približno šest tisoč.

Poleg omenjene zvezne dežele so pripravljenost na sprejem že izrazile tudi nekatere druge. Sosednji Nizozemski je tako denimo pripravljena pomagati tudi sosednja Spodnja Saška, potekali pa naj bi tudi pogovori med Bavarsko in Češko.

Na Češkem, ki je trenutno med evropskimi državami najhuje prizadeta, število novih okužb kljub ostrim omejitvam še naprej narašča. Že prej prisotno pomanjkanje zdravstvenega osebja tako postaja vse večja težava. O vse bolj skrb vzbujajočih razmerah v bolnišnicah in pomanjkanju zdravstvenega osebja poročajo tudi iz Poljske, kjer na stadionu v Varšavi postavljajo začasno bolnišnico, še piše STA.

Poljska in Češka v prestolnicah postavljata veliki začasni bolnišnici

Poljska in Češka želita zdravstveni sistem, ki le s težavo oskrbuje vse bolnike s covidom-19, razbremeniti s postavitvijo začasnih bolnišnic. Poljska želi z bolnišnico na stadionu v Varšavi še pred koncem tedna zagotoviti prostor za 500 bolnikov. Prav tolikšna bo kapaciteta bolnišnice, ki jo v sejemski dvorani v Pragi postavlja češka vojska, piše STA.

Bolnišnica v Varšavi bo postavljena v konferenčnem prostoru stadiona, ki so ga zgradili za evropsko nogometno prvenstvo leta 2012. Razpolagala bo tudi s približno 50 posteljami za intenzivno nego, je danes povedal vodja kabineta poljskega premierja Michal Dworczyk. Zdravstveno osebje za bolnišnico bodo po njegovih besedah zagotovili iz Varšave, pa tudi iz drugih delov države. Njihove vrste bodo popolnili tudi z zdravstvenim osebjem iz vrst vojske in gasilcev. Na ta način naj bi bilo osebja dovolj, je prepričan Dworczyk.

Priprave na postavitev začasnih bolnišnic za zdravljenje obolelih s covidom-19 tečejo tudi v drugih delih države. Država je namreč minuli teden zabeležila visok porast novih okužb. V soboto je bilo novih primerov več kot 9600, v soboto več kot 8500. S tem se krepi zaskrbljenost, ali bo zdravstveni sistem zmogel ustrezno obravnavo vseh bolnikov. Več bolnišnic naj bi že poročalo o pomanjkanju osebja.

S podobnimi razmerami se soočajo na Češkem, ki je glede na število okužb trenutno najhuje prizadeta evropska država. V soboto so poročali o rekordnih 11.105 novih primerih, v nedeljo pa o nekaj več kot 5000, kolikor jih niso potrdili še na nobeno nedeljo dotlej. Češka vojska je danes začela s postavljanjem začasne bolnišnice v praški sejemski dvorani. Tja je že prispel prvi konvoj 29 vozil in približno 165 tonami zdravstvenega materiala. Bolnišnica naj bi služila kot rezerva v primeru preobremenjenosti zdravstvenega sistema, opremljena pa je med drugim z operacijsko dvorano, intenzivno postajo in lekarno, piše STA.

Tudi v Rusiji rekordno število okužb

V Rusiji so v preteklem dnevu potrdili 15.982 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej od začetka pandemije, so sporočile oblasti v Moskvi. V Rusiji, po površini največji državi na svetu s 145 milijoni prebivalcev, so doslej zabeležili dobrih 1,4 milijona okužb, trenutno pa imajo okoli 315 tisoč aktivnih primerov. Še v začetku septembra so tam potrdili po okoli pet tisoč novih okužb dnevno, v dobrem mesecu in pol se je to število potrojilo, piše STA.

Rusija Foto: Reuters

Župan Moskve – tam so v nedeljo potrdili 5376 primerov, v bolnišnicah imajo trenutno okoli 10 tisoč obolelih za boleznijo covid-19, od tega tisoč na ventilatorjih – Sergej Sobjanin je danes v svojem blogu sporočil, da bodo v prestolnici v naslednjih mesecih začeli izvajati množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu.

Novembra naj bi namreč prejeli velike količine prvega ruskega cepiva po imenu Sputnik-V, uporabo katerega so pristojni ruski organi kot prvi na svetu dovolili avgusta. Nekje med decembrom in januarjem naj bi nato začeli množično cepljenje, kar bo po prepričanju Sobjanina pomenilo "dokončno zmago nad pandemijo". V mednarodni skupnosti je sicer veliko pomislekov glede cepiva, ki so mu zeleno luč prižgali še pred zaključkom pomembnih kliničnih testiranj. Gre za tretjo fazo testiranja, ki zdaj še poteka. Medtem so sicer v Rusiji dovolili že tudi uporabo novega, drugega cepiva, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin